Zo leer je luisteren naar iemand waar je het niet mee eens bent
De wereld is meer verdeeld dan ooit. Meningen en opvattingen staan lijnrecht tegenover elkaar. Zonder elkaars argumenten te willen aanhoren, beoordelen we de ‘andere partij’ als gek of dom. We lijken de kwaliteit om écht te luisteren – en dan zeker naar iemand die een andere mening heeft dan wijzelf – kwijt te zijn geraakt.
Hoe zorgen we ervoor dat we weer naar elkaar leren luisteren?
Naar elkaar leren luisteren
In het boek Beyond Your Bubble: How to Connect Across the Political Divide, Skills and Strategies for Conversations That Work deelt psycholoog Tania Israel tips hoe je actief kunt luisteren. Dit is natuurlijk een vaardigheid die zij tijdens haar opleiding tot psycholoog heeft geleerd en tijdens haar werk verder heeft ontwikkeld.
Het is een vaardigheid die belangrijk is, benadrukt ze. Door het internet is de wereld kleiner geworden, waardoor je altijd wel iemand kunt vinden die het met je eens is of die op je lijkt. Dat kan heel positief zijn, maar ook negatief als jouw wereldbeeld hierdoor bijvoorbeeld niet meer wordt uitgedaagd.
Must read: Communiceren is superbelangrijk, maar hoe goed kun jij dat eigenlijk?
Zelfs als je na een goed gesprek bij je eigen standpunt blijft, heeft de ander in ieder geval het gevoel dat hij of zij gehoord is. Maar hoe leren we de skill ‘actief luisteren’ weer?
Non-verbaal bijwonen
De eerste vaardigheid die je moet leren om actief te kunnen luisteren is het gesprek ook non-verbaal bij te wonen. Hierbij leun je naar voren in het gesprek, in plaats van dat je achterover hangt. Je kijkt iemand in z’n ogen als hij spreekt (maar onthoud: het is geen staarwedstrijd). Bovendien gebruik je simpele gebaren om te laten zien dat je luistert, zoals het knikken van je hoofd.
Maar het belangrijkste van non-verbaal bijwonen is dat je stil bent. Je kan niet goed luisteren naar wat de ander heeft te zeggen als je hem of haar constant probeert te onderbreken. Iemand ononderbroken tijd geven om te praten, zelfs als dat maar een paar minuten is, is een geschenk dat we elkaar tegenwoordig zelden geven.
Reflecteren
De volgende vaardigheid die je onder de knie moet krijgen om actief te kunnen luisteren is het herhalen of herformuleren van wat de ander heeft gezegd. In plaats van “Ik begrijp wat je zegt” te zeggen, laat je dit zien door hun standpunt te herhalen. Zo krijgt de ander de kans om je te corrigeren als de boodschap niet helemaal is overgekomen.
Ook lezen: Met deze 5 tips kun je bewuster luisteren (en waarom dat nodig is)
Dit betekent niet dat je woord voor woord moet herhalen wat ze net tegen jou hebben gezegd, maar pik het belangrijkste stukje eruit en herhaal dat in andere woorden.
Stellen van open vragen
Het is heel normaal dat er vragen in je hoofd opkomen als je naar iemand luistert. Maar dat betekent niet dat je ze altijd maar zomaar moet stellen. Een vraag onderbreekt de ander, verlegt de focus naar jouw agenda en verstoort de verbinding.
Wacht daarom tot je zeker weet dat de ander is uitgepraat en stel dan een open vraag, in plaats van een vraag waar de ander ja of nee op moet beantwoorden. Let erop dat je geen oordeel in de vraag legt en neutraal blijft.
Zelfs als je actief naar elkaar luistert, zal je het niet altijd met elkaar eens zijn. Toch zullen jullie je gehoord en een stuk minder gefrustreerd voelen. En hoewel je er misschien anders over denkt, kun je het standpunt van de ander misschien toch een stukje beter begrijpen.
Meer tips voor goede gesprekken
- 10 tips om betere gesprekken te voeren in een wereld waarin we niet meer naar elkaar luisteren
- Aandachtig luisteren werkt vaak beter dan ongewenst advies geven
- Hoe een normaal gesprek te hebben (dat is lastiger dan je denkt)