Durf jij nee te zeggen? Zo kun je leren om beter je grenzen aan te geven
Als je beter in contact staat met je lijf, wordt het makkelijker om te voelen waar jouw grenzen liggen. Wanneer je jouw waarheid leeft, wil je soms namelijk wel eens iets niet of ben je het wel eens ergens niet mee eens. Durf je dan nee te zeggen?
Om te leren je grenzen aan te geven is het belangrijk om verbonden te zijn met je gevoel.
Signalen herkennen
Vaak zit je in een drukke toestand waarin je veel en snel moet nadenken, analyseren en concluderen. Niet de ideale omstandigheden om naar je hart of buik te luisteren. De signalen uit je lichaam zijn subtiel en maken zich vaak pas kenbaar als je hoofd een beetje tot rust is gekomen.
Daarom moet je extra je best doen om de signalen te gaan herkennen die je lichaam je geeft over waar jouw grens ligt.
Als een persoon letterlijk te dichtbij je komt staan, doe je vaak onbewust een stapje terug, zodat de afstand voor jou weer wat prettiger voelt. Het gaat hierbij om een heel ander soort kennis dan je intellectuele inschattingsvermogen: dit is een weten dat direct uit je lichaam komt.
Contact met jezelf
Toch heb je vaak een excuus om niet daar dit gevoel te luisteren. Want wat zeg je als je baas je vraagt nog even die ene opdracht te doen, als je het al hartstikke druk hebt? Of als je partner voor de zoveelste keer te laat komt, terwijl jij met het eten zit te wachten.
Ergens diep van binnen voel je dat jouw grens bereikt is, maar je ratio vertelt je om toch maar gewoon door te gaan. Het teleurstellen van je baas kan immers consequenties opleveren en je wilt ook geen ruzie met je partner.
Met dit soort kleine acties worden er zaadjes geplant om je stelselmatig anders voor te doen dan je bent. Iedere keer dat je jezelf verloochent omwille van de lieve vrede, raak je het contact met jezelf een beetje kwijt.
Over je grenzen heen gaan
Het gevolg is dat je je eigen grenzen, en dus ook je eigen waarheid, niet meer voelt. Je leeft niet meer naar wie jij in essentie bent. En daar wordt je ongelukkig van, en in sommige gevallen zelfs ziek.
Het kan ook zijn dat je jezelf over grenzen heen duwt. Het zijn dan je eigen overtuigingen die er steeds voor zorgen dat je net een beetje te ver gaat.
Luisteren naar je lichaam
In het boek De corporate yogi vertelt Judith Manshanden dat yoga voor haar een perfecte spiegel is voor hoe ze met haar eigen grenzen omgaat. “Ik ben redelijke competitief ingesteld en wil altijd beter, sneller of meer. Maar in tegenstelling tot bij andere sporten gaat het juist niet om winnen of om de beste zijn.
Waarom je voor advies altijd naar je lichaam moet luisteren (en hoe je dat doet)
Bij yoga gaat het om luisteren naar jouw eigen lichaam om op die manier te ontdekken waar voor jou de grens ligt. Wanneer kun je nog een beetje dieper in de houding gaan en wanneer is het genoeg?”
Tips die helpen bij het aangeven van je grenzen
Het voelen van grenzen is een proces waar je jezelf in moet trainen. Maar als je ze eenmaal voelt, is het ook van belang dat je ze gaat aangeven. Dat is spannend, maar ook een kans om jezelf te laten zien. Judith geeft ons 4 tips:
1 – Voel de grens in je lijf
Wanneer je je grens voelt in je lijft, zal je merken dat er een kracht vrijkomt. Mensen voelen dan geen onderhandelingsruimte meer. Het is daarom van belang om vanuit je gevoel te spreken wanneer je je grenzen aangeeft en niet te veel vanuit je hoofd.
2 – Heb compassie
Wanneer je met compassie je grenzen aangeeft, kun je praktisch alles zeggen. Je doet geen concessies wat je grenzen betreft, maar je brengt de boodschap op een vriendelijke manier. Je houdt het bij jezelf en maakt de ander geen verwijten.
Ben je snel overprikkeld? Zo geef jij je grenzen aan (want ja, dat mag)
3 – Vertel wat je wél wilt
Probeer je grens altijd op een positieve manier te verwoorden – zeg dus niet wat je niet wilt, maar geef aan wat je wel wilt. Dat geeft voor zowel jezelf als voor de ander meer richting om je grenzen in het vervolg te respecteren.
4 – Doe het op tijd
Als je te laat aan de bel trekt, bestaat de kans dat je grens al bereikt is. Wanneer je ze op tijd voelt, wordt het makkelijker om ze te bewaken. Als je merkt dat je boos of geïrriteerd bent, wacht dan even met je grens aangeven tot je je weer rustig voelt. Het is dan makkelijker om vanuit je hart te praten.