Lepeltjelepeltje: dít is waarom je vaker wilt spoonen
Lepeltjelepeltje is misschien net zo’n houding waar je een slapende arm van krijgt, maar let’s be honest voor deze positie hebben mensen het graag over. Als grote lepel voelt het alsof je je liefje beschermt en als kleine lepel voel je je geborgen. Fijn! Begint je arm al te tintelen van het idee? Probeer dan eens uit te vogelen hoe je het comfortabeler maakt voor jezelf of de ander, want spoonen is goed voor je lijf én je relatie.
Wist je trouwens dat 35 procent van de Nederlanders juist liever met de rug naar de partner toe slaapt? Misschien wordt het tijd voor een lepelrevolutie.
Wat is spooning?
Spooning is een knuffelhouding waarbij twee mensen op hun zij liggen, in dezelfde richting, met de rug van de “kleine lepel” tegen de voorkant van de ‘grote lepel’. De grote lepel houdt de kleine lepel vaak stevig vast. Op deze manier liggen, ziet er net zo uit als twee lepels die gestapeld zijn terwijl hun rondingen in elkaar passen.
Lees ook: Dít kan jouw slaaphouding je vertellen over je persoonlijkheid
Lepeltjelepeltje is goed voor je relatie
Naast dat lepeltjelepeltje een heel fijne manier is om te liggen, is het ook nog eens goed voor je relatie.
1. Meer intimiteit
Een van de grootste voordelen van lepelen is dat het een gevoel van verbondenheid tussen partners bevordert. Therapeut Andrea Blaylock-Solar zegt daarover op MindBodyGreen: “lepelen verbetert de intimiteit, en niet alleen seksuele intimiteit. Het kan ook de emotionele intimiteit die we met iemand voelen vergroten of versterken.”
2. Kwetsbaarheid en bescherming
Afhankelijk van of je de grote lepel of de kleine lepel bent, kan deze slaaphouding gevoelens van kwetsbaarheid, veiligheid of bescherming bevorderen. Wanneer je partner achter je ligt en je vasthoudt, krijg je het gevoel ondersteund en gewiegd te worden. Ook geeft het je een gevoel van eenheid en comfort.
3. Feel-good hormonen
Naast dat het goed is voor je relatie, maakt lepel – en knuffelen in het algemeen – feel-good hormonen als oxytocine, dopamine en serotonine in je hersenen vrij. Blaylock-Solar zegt daarover: “dopamine en serotonine komen ook vrij in je hersenen als je iemand innig omhelst. Dat vergroot het gevoel van verbondenheid.”
Lees ook: De 7 verschillende manieren van knuffelen (en de betekenis ervan)
4. Goed voor je immuunsysteem
Over die feel-good hormonen gesproken, oxytocine stimuleert je T-regulerende cellen – afweercellen die andere cellen van het afweersysteem reguleren. Die cellen zijn essentieel om je immuunsysteem sterk en in balans te houden.
5. Vermindert pijn en stress
Oxytocine is trouwens een echt wondermiddel. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit hormoon mensen kan helpen bij het omgaan met pijn en angstgevoelens. Ook kan het een positief effect hebben op je spijsvertering. Dit komt omdat oxytocine de cellen stimuleert die ontstekingsremmende effecten hebben.
Grote lepel vs kleine lepel
Ongeacht de lengte van de twee mensen, is de grote lepel de persoon die de partner van achteren omhelst, en de kleine lepel is de persoon vooraan die wordt omhelsd. Elk geslacht kan beide rollen spelen, hoewel het in cis hetero relaties vaker voorkomt dat de man grote lepel is en de vrouw kleine lepel.
Blaylock-Solar adviseert om die rollen af en toe eens om te draaien. Ze zegt daarover: “degene die wordt omarmd krijgt de kans om zich kwetsbaar op te stellen en gesteund te worden. Door toxic masculinity hebben veel mannen het gevoel dat ze niet kwetsbaar mogen zijn. Deze houding geeft ze de ruimte dat toch toe te laten.”
Lees ook: Dit is wat jullie slaaphouding over jullie relatie zegt
Binnen een veilige en liefdevolle relatie, krijg je de mogelijkheid om buiten die culturele constructies te opereren. Dus hoewel bijna iedereen wel een voorkeur heeft om de grote of de kleine lepel te zijn, is het voor iedereen – en vooral binnen een relatie – heel fijn om vastgehouden te worden.
Verschillende posities
Naast de positie waarin twee personen naast elkaar liggen en in dezelfde richting kijken, met de achterkant van de kleine lepel tegen de voorkant van de grote lepel, kunnen een paar andere posities ook als lepeltjelepeltje worden beschouwd.
- De ene partner ligt op de rug, terwijl de andere over de borst ligt, niet helemaal bovenop, maar toch genoeg zodat er ook een soort lepeltje ontstaat.
- Je ligt aar elkaar toe met de kleine lepel opgerold en de armen van de grote lepel om de kleine lepel heen geslagen.
Zoals Blaylock-Solar uitlegt: “elke positie waarin de ene persoon de andere persoon vasthoudt, telt.”
Lepeltjelepeltje als seksstandje
Hoewel spooning niet seksueel hoeft te zijn, kán het zeker wel. Je hoeft er tijdens het knuffelen niet eens voor van houding te wisselen.
Deze positie is geweldig voor het stimuleren van de G-spot, ook gaat het allemaal wat langzamer, waardoor je langer in bed blijft. Daarnaast wordt de seks er intiemer van en is de houding zowel goed voor vaginale als anale penetratie.
Lees ook: Mist je relatie intimiteit? Zo vind je het terug
Blaylock-Solar heeft nog een paar tips om het wat makkelijker of fijner te maken. Om te beginnen wil je flexibel zijn – niet fysiek flexibel, maar mentaal flexibel. Ze zegt daarover: “het lijkt misschien niet op wat je in porno hebt gezien, dus begrijp dat het oké is als je lichaam er een beetje anders uitziet terwijl je de juiste hoek probeert te vinden.”
Daarnaast kun je de ervaring optimaliseren met kussens om de juiste hoek te vinden. En ze voegt eraan toe dat lepeltjelepeltje een geweldige positie is om speeltjes te gebruiken voor verschillende soorten stimulatie en extra veel plezier.