Vega Vrijdag: lenterisotto met asperges en doperwten
Hoe fijn is het om te eten volgens de seizoenen? Niet alleen eet je een stuk lekkerder (producten uit seizoen hebben altijd meer smaak), het bespaart je ook geld én het is beter voor het milieu. Dat moeten ze ook gedacht hebben bij zusje Culy, waar we dit fijne recept voor lenterisotto met doperwten en groene asperges vonden.
Wil je de lenterisotto vegan houden? Gebruik dan plantaardige boter en laat de parmezaanse kaas achterwege (of vervang door een vegan alternatief).
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 300 gram risottorijst
- 100 milliliter witte wijn
- 700 milliliter groentebouillon
- 350 gram groene asperges
- 250 gram doperwten
- 1/2 citroen, de geraspte schil en het sap
- Een handje geraspte Parmezaanse kaas
- Zout en peper
- Een klontje boter
- Een handje verse peterselie, grof gehakt
Zo maak je de lenterisotto
Verhit de olie in een diepe pan op zacht vuur.
Voeg de fijngesnipperde ui toe en bak in 5 minuten glazig. Doe daarna de knoflook erbij en bak 2 minuten mee.
Doe de risottorijst bij de ui, roer goed door en zet het vuur wat hoger. Laat de rijstkorrels onder regelmatig roeren ‘roosteren’ tot ze eruit zien als glanzende parels. Blus de risotto af met de wijn en roer.
Met deze 10 groenten kom je makkelijk aan je dagelijkse hoeveelheid eiwitten als vrouw
Zodra de wijn is verdampt, kun je de bouillon in etappes gaan toevoegen. Voeg steeds twee grote soeplepels bouillon toe aan de rijst en roer regelmatig. Wacht telkens tot de rijst de bouillon volledig heeft opgenomen. Hierdoor krijgt de risotto haar romigheid. Het duurt ongeveer 20 tot 30 minuten om de risotto te garen.
Verhit ondertussen een koekenpan met een scheut olijfolie. Roerbak de asperges hierin gaar in ongeveer 7 minuten. Voeg op het laatste moment de doperwten en het citroensap toe en bak 3 minuten mee.
Is alles gaar? Zet dan het vuur uit en roer de geraspte Parmezaan, een snuf zout, een paar draaien zwarte peper en de resterende boter door de risotto. En doe als laatste de groente erbij.
Serveer de lenterisotto met met wat extra Parmezaan, citroenrasp en verse peterselie.
13 makkelijke tips van een diëtiste om meer eiwitten te eten