Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Psyche 7 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Moet je je leidinggevende vertellen dat je hoogsensitief bent?

Hoogsensitiviteit kan nogal wat vooroordelen met zich meebrengen. Mensen zullen hier niet altijd begrip voor kunnen hebben. Ook op de werkvloer. Sommige werkgevers kunnen zelfs denken dat je hoogsensitief zijn als een excuus gebruikt. Dit wil je natuurlijk niet, maar als je niks vertelt zit jij straks overspannen thuis. Moet je je leidinggevende nou wel vertellen dat je hoogsensitief bent of niet?

Op werk vertellen dat je hoogsensitief bent, do or don’t?

Een vraag waar je als HSP’er best mee kan worstelen is of je je leidinggevende moet inlichten over het feit dat je hoogsensitief bent. En eigenlijk is het ook best een lastige situatie. Als de organisatie er namelijk vanaf weet zou dat tot begrip kunnen leiden. Maar, als de organisatie er niet voor open staat of het negatief uit gaat leggen, is het wellicht beter om het niet te vertellen.

In de meeste gevallen zeggen wij toch: doen! Want veel leidinggevenden hebben geen oog voor werknemers die hoogsensitief zijn, simpelweg omdat ze er eigenlijk niet zoveel van weten. Doordat ze geen (of niet zoveel) kennis hebben over hoogsensiviteit ontstaan er al snel vooroordelen. Zo wordt HSP nogal eens in de spirituele, zweverige of paranormale hoek gepositioneerd. En dat is onzin natuurlijk.

https://www.bedrock.nl/hersenen-werken-anders-hoogsensitief/

Hoogsensitief zijn is niets anders dan een gevoeliger zenuwstelsel hebben. Een HSP’er (highly sensitive person) wordt sneller geprikkeld dan een persoon die geen HSP’er is. Het is geen psychologische ‘aandoening’.  Je bent vanaf je geboorte hoogsensitief, of je bent het niet. Het is niet iets wat je zomaar kunt krijgen.

Waarom moet je je leidinggevende vertellen dat je HSP’er bent?

Als er rekening mee wordt gehouden kunnen HSP’ers zelfs ‘ideale werknemers’ zijn. Zodra HSP’ers namelijk in de juiste werkomstandigheden zitten (een rustige werkomgeving zonder een overmaat aan druk en/of kritiek) zijn zij in staat om informatie beter en uitgebreider te verwerken.

Helaas is dit onderwerp niet overal even bespreekbaar. Ondanks dat dit wel zou moeten, is er niks dat je hieraan kunt veranderen. De ene leidinggevende zal je in een paar zinnen volledig begrijpen en naar de ander zou je een heel boekwerk kunnen sturen over wat hoogsensitiviteit is en hij/zij zal je nog niet begrijpen.

Hoogsensitief? Zo herstel je van overprikkeling

Je kunt het beste over je hoogsensitiviteit beginnen als het goed voelt voor jou. Wat je misschien kan helpen met de keuze is om na te gaan hoe je denkt dat je leidinggevende zal gaan reageren. Is dit positief? Dan kun je het gerust vertellen.

Hoe pak je zo’n gesprek aan?

Hooggevoelig zijn is iets wat andere mensen kunnen merken of zien aan je gedrag. Begin dus ook gerust zo je gesprek. Wat zijn voor jou de belangrijkste aspecten van HSP’er zijn en waar moeten mensen rekening mee houden? Vertel niet alleen maar de minpunten van hoogsensitief zijn. Want, ondanks dat ‘t soms lastig is, zitten er ook echt wel pluspunten aan hooggevoelig zijn. Bijvoorbeeld dat je sterk empathisch bent en je daardoor kan inleven in verschillende mensen, standpunten en visies. Dat zorgt er weer voor dat je verschillende partijen en belangen kan verbinden.

Tip: zorg ervoor dat je de juiste achtergrondinformatie hebt. En realiseer je dat niet iedereen even begripvol zal gaan reageren. Dat is helaas niet anders.

Meer leren voor hoogsensitiviteit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️