5 plekken waar je legaal kan wildplukken in Nederland (en meer tips)
Wildplukken is hip. En dat is maar goed ook: het verbindt mens en natuur, je ontdekt nieuwe smaken, en wilde bladgroenten zijn een pak mineraalrijker dan hun collega’s uit de supermarkt. Maar waar mag en kan het op een legale manier? Want hoe lekker jouw wilde pesto ook is, je wil de natuur niet leegroven. En een boete is het ook niet waard. Toch is zijn er meer mogelijkheden dan je misschien denkt.
Professioneel herboriste en wildplukster, Lieve Gale, deelt op BEDROCK tips bij het wilt plukken én 5 plekken in Nederland waar je legaal mag wildplukken.
1. Je eigen tuin
Dit is natuurlijk het meest ideale scenario: je tuin ligt lekker dicht bij je woning en je weet precies wat er met de bodem en de planten is gebeurd. Door meer plaats te geven aan eetbare wilde planten, krijg je een tuin die een pak klimaatbestendiger wordt. Bovendien komt het de bodem en de biodiversiteit ten goede: micro-organismen, insecten, vogels en kleine zoogdieren die afhankelijk zijn van die wilde flora voelen zich ineens veel meer welkom.
Eten verzamelen uit de natuur? Dit zijn de tips en regels voor wildplukken
Krijg je dan een tuin vol ‘onkruid’? Nee hoor, een klein hoekje is ook al wat. En het zijn natuurlijk geen onkruiden, bekijk het als moeiteloze groenten! Vergeet het telkens opnieuw inzaaien, bemesten, beschermen, het eindeloze slakken rapen met de zaklamp; laat de natuur haar werk doen. Jij hoeft enkel nog te oogsten op het juiste moment.
Tip van een pro: geef je buren een potje brandnetelpesto cadeau of hou een burendrink met vlierbloesemlimonade. Smaakpapillen zijn vaak krachtige overtuigers.
2. De tuin van vrienden of familie
Ook als je niet over een eigen tuin beschikt, zijn er meer mogelijkheden dan je denkt. Zeg nu eens eerlijk: hoeveel mensen ken jij die zullen protesteren als je vraagt of je wat brandnetel, zevenblad of paardenbloem uit hun tuin mag oogsten?
10 eetbare planten die je zo uit de Nederlandse natuur plukt
Het is meteen ook een leuke intro tot wildplukken voor de tuin eigenaar, die nu te weten komt dat het zo vervloekte zevenblad echt een smaakvolle en mineraalrijke soepgroente is. En dat je van de onuitroeibare heermoes een aftreksel kan maken dat tuinplanten beschermt tegen schimmels..
3. Een volkstuin
Of je nu zelf een volkstuin hebt, of één van je vrienden, het maakt niet uit. Hoewel er de laatste jaren een toenemende trend is naar natuurlijkere volkstuinen, zijn er best wel wat waar er strengere regels zijn rond zogenaamde ‘onkruiden’. Ze worden geacht zo snel mogelijk verwijderd te worden, en dat kun je beter doen door ze op te eten dan door herbiciden te gebruiken.
Maak gebruik van de collegialiteit van volkstuinders en bereid enkele gerechten op basis van eetbare wilde planten, wie weet gebruiken ze voortaan ook jouw tactiek als ze zevenblad zien: gewoon terugbijten.
4. Bioboer of plukboerderij (CSA)
Dit is weer een echte win-win situatie: de boer blij dat zijn groentebedden vrij worden gemaakt van vogelmuur en melganzevoet, en jij blij omdat je zeker weet dat je wilde groenten onbespoten zijn.
Maak duidelijke afspraken met de boer(in) in kwestie, en pak het slim aan. Doordat je namelijk in één keer een grote oogst hebt, en wilde planten in verse toestand niet zo lang bewaren, kan je best wat extra tijd incalculeren om alles meteen te verwerken.
Het kan handig zijn om hiervoor met twee of drie vrienden samen af te spreken, om het geheel nog efficiënter (en gezelliger) te laten verlopen. Wedden dat je aan die leuke dag terugdenkt als je maanden later die dovenetelazijn op je salade sprenkelt?
5. Publieke ruimte
Dan heb ik het uiteraard niét over natuurreservaten of bossen, daar is wildpluk (helemaal terecht) verboden. Ja, ook als het maar een handje bramen is, of een toefje look-zonder-look.
Ook lezen: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt
Laat deze als wildplukker links liggen, maar richt je aandacht op stadsparken, bermen, stukjes stadsjungle of niemandsland. Volg het geldende reglement en ga niet graaien, beperkt je tot, verzeker zo een oogst de komende jaren.
Leer omdenken
Leer omdenken. Ga je niet afvragen hoe je je voetafdruk zo klein mogelijk kunt maken, maar hoe je die juist positief kunt maken, en dan liefst zo groot mogelijk. Je kan bvb. wat zwerfvuil meenemen, zodat de planten meer plaats krijgen om te groeien, of je kan zaden strooien van inheemse wilde planten, zodat de soortenrijkdom toeneemt.
Nog beter: ga in dialoog met je gemeente. Steeds meer steden en gemeenten leggen publieke wildplukzones aan. Het helpt hen bij het halen van doelstellingen rond klimaat, biodiversiteit, lokale voedselvoorziening en meer. Stel je voor hoe je je zou voelen wanneer je langs een openbaar wildplukgebiedje fietst dat er mede dankzij jou gekomen is!
Dus wat zit je nog achter je scherm. Ga naar buiten en ga aan de slag!
Dit artikel is geschreven door gastredacteur Lieve Gale, professioneel herboriste en wildplukster. Klaar om de voedselketen te kraken en je sla uit zakjes te vervangen door avontuurlijke wilde planten? Meer wildpluk tips & tricks, plantbeschrijvingen en plantaardige recepten vind je in het boek ‘In het wild geplukt’, van Lieve Galle. Lieve is professioneel herboriste en wildplukster sinds 2002 met een grote affiniteit voor duurzame en veilige wildpluk. Ga naar www.kruidencursus.com.