Jordy en Ilya organiseren Het Leesweekend: ‘Voor iedereen die op zoek is naar rust en reflectie’
Een minder volle agenda, meer tijd om boeken te lezen, vaker stilstaan en reflecteren op het leven: het zijn stuk voor stuk veelvoorkomende goede voornemens. Maar hoe zorg je ervoor dat die voornemens werkelijkheid worden? Jordy (27) en Ilya (26) verlagen de drempel met hun Leesweekend.
Het Leesweekend ontstond toen Jordy en Ilya zelf meer rust in hun leven zochten. Net als veel leeftijdsgenoten liep hun agenda over van de afspraken en was er weinig tijd voor het lezen van een goed boek.
Het Leesweekend: een weekend vol rust en reflectie
Jordy besloot zich als eerste een weekend terug te trekken in een huisje in het bos. Zijn reisgezelschap? Niets meer dan een stapel boeken. Hij haalde zijn inspiratie bij Bill Gates vandaan, die tweemaal per jaar zo’n zelfde week inplant en deze periodes bombardeerde tot ‘Think Week‘. Later volgde Ilya. Al snel kregen de twee positieve reacties van vrienden, familieleden, collega’s… Anderen wilden ook wel zoiets doen, maar hadden geen idee hoe te beginnen.
Fast forward: daar was Het Leesweekend. In een groot huis, midden in de natuur, komt een groep wildvreemden bij elkaar. Allemaal hebben ze hetzelfde doel: een weekend rusten, reflecteren en een goed boek lezen. Al is dat laatste volgens Jordy en Ilya niet eens verplicht. Het mag dan wel Het Leesweekend heten, alles is vrijblijvend. Volgens de compagnons blijken sommige deelnemers ter plekke geen zin om te lezen te hebben. Zij pakken liever een puzzel erbij of gaan een lang stuk wandelen in het bos. Allemaal prima, benadrukken de mannen, zolang er maar ruimte voor rust is. Oh ja, belangrijk detail: om die rust en reflectie te vinden, wordt de mobiele telefoon aan het begin van het weekend ingeleverd. Het weekend is dus ook nog eens een digitale detox.
Een dag zonder plannen
Het weekend duurt van vrijdagavond tot zondag einde dag. Wat er gedurende die periode op de planning staat? He-le-maal niets, behalve dagelijks drie maaltijden bereid door chef Valentijn, dan. Al zijn ook die vrijblijvend. Wil een deelnemer zich liever even afzonderen, dan is dat geen enkel probleem. Wil een deelnemer juist iets ondernemen met de rest van de groep, dan kan dat ook.
Het levert ontroerende momenten op waar Jordy en Ilya, die zelf steevast aanwezig zijn bij Het Leesweekend, graag op terugkijken. Zo waren er weekenden waar één iemand ‘s ochtends yoga wilde doen, waarna een groepje van vier vervolgens samen in de downward facing dog stond. Of die keer dat een deelnemer meditatiewandelingen organiseerde en het grootste deel van de groep, zonder enige eerdere ervaringen, met liefde meedeed.
Het mag dan dus wel Het Leesweekend heten, en natuurlijk, die boeken spelen ook een grote rol, maar uiteindelijk is het de verbinding die de organisatoren zo raakt. Bij het laatste weekend ontstond er op zondagavond een heuse groepsknuffel, terwijl de deelnemers twee dagen eerder nog vreemden van elkaar waren.
Nieuwe inzichten
Bovendien brengt zo’n weekend weg van je telefoon en het normale drukke leven nieuwe inzichten. De twee mannen maakten al meermaals mee dat deelnemers na het weekend hun baan opzegden of dat er serieus werd nagedacht over het al dan niet hebben van een telefoonverslaving.
Het Leesweekend zorgt er niet alleen voor dat je éindelijk aan dat boek op je nachtkastje toekomt, maar ook dat je connecties opdoet en nieuwe inzichten in je eigen leven vergaart. Jordy en Ilya sluiten af met een opvallende anekdote: doordat deelnemers hun telefoon inleveren, weten ze in principe niet hoe laat het is. Toen één deelnemer ‘s ochtends om zes uur naar beneden kwam, was de verbazing op haar gezicht te lezen. Ze was nooit een ochtendmens geweest, maar dankzij de rust zonder telefoon maar mét een boek in haar hand, was ze uitgeruster dan ooit.
Zelf mee op Leesweekend? Schrijf je hier in.
Hou je van literatuur lezen? Dan heb je waarschijnlijk een groter empathisch vermogen