Maral Qasemi
Maral Qasemi Welzijn Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Constant moe? Dít zijn mogelijk de oorzaken van je leeglopende energiebatterij

Niets is zo vervelend als te weinig energie hebben om het beste uit je dag te halen. Wanneer vermoeidheid toeslaat, lonkt de verleiding van een extra kop koffie. Wist je dat chronisch vermoeid zijn een signaal kan zijn van een dieperliggend probleem? Wat de mogelijke oorzaak kan zijn én hoe je ontsnapt uit de vicieuze vermoeidheidscirkel, lees je hieronder.

Iedereen is weleens vermoeid. Je kunt moe zijn na een intense workout in de sportschool, een lange werkdag, of een emotioneel belastend gesprek. Het wordt pas een probleem als je stresshormonen permanent hoog blijven. Het eerste waar je misschien aan denkt is een tekort aan vitaminen en/of mineralen. Toch kunnen er ook andere factoren spelen die minder voor de hand liggend zijn. Als je ‘energiebatterij’ langdurig leeg is, voel je dit op zowel spiritueel, emotioneel als mentaal niveau. Gelukkig zijn er manieren waarop je jezelf kunt opladen. Het begint bij de bron van je vermoeidheid op te sporen en te onderzoeken waar de wortels van het probleem liggen.

Chronische stress bij vermoeidheid

Dat chronische stress funest is voor de gezondheid, is langer bekend. Toch is het voor veel mensen knap lastig om hun stresshormonen op peil te houden. Je brein is namelijk ontworpen om je veilig te houden. Evolutionair gezien handig om bij de kleinste ritselingen in de bosjes alert te zijn, maar nu is het eerder belastend.  Als je gevaar opmerkt, reageert je lichaam door stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, vrij te geven. Je lever maakt cortisol aan en je schiet in de zogeheten vecht-, vlucht- of bevriesmodus. Als het probleem aanhoudt, en je lijf bij de kleinste triggers een beschermingsreactie oproept, wordt het een probleem.

Chronische stress is verantwoordelijk voor 90% van alle ziektes, waaronder hart- en vaataandoeningen en verschillende vormen van kanker. Het is dus ontzettend belangrijk om tijd vrij te maken om je terug te trekken uit de hectische maatschappij. Bezoek regelmatig een sauna of mediteer bijvoorbeeld dagelijks 10 minuten. Wanneer je kalmerende activiteiten uitvoert, wordt het parasympathische zenuwstelsel geactiveerd. Dit is verantwoordelijk voor een ontspannen staat. Je zult zien dat deze kleine veranderingen werkelijk wonderen tot stand brengen voor je energielevels en algehele fysieke gezondheid.

Hormonale veranderingen

Hormonen kunnen je energieniveau flink beïnvloeden. Het is echter lastig om te signalerem welke hormonen je vermoeidheid veroorzaken. Zo kan een traagwerkende schildklier de oorzaak zijn, maar ook een verstoorde bloedsuikerspiegel of een tekort aan de feelgood-stofjes in je brein. Maar het slaaphormoon melatonine kan net zo goed een rol spelen in je vermoeidheid. Het niveau van melatonine stijgt ‘s avonds, als de zon ondergaat, en je lichaam zich voorbereidt op slapen. Externe factoren zoals blootstelling aan fel licht – vooral blauw licht van elektronische apparaten – onderdrukt de melatonineproductie. Hierdoor val je minder goed in slaap en dat eist zijn tol op je slaapkwaliteit.

Cortisol wordt afgescheiden door de bijnieren als reactie op stress en speelt een rol bij de regulatie van het slaap-waakritme. Normaal gesproken is het cortisolniveau ‘s ochtends hoog, waardoor je wakker en alert wordt, en neemt het gedurende de dag geleidelijk af. Maar bij chronische stress raakt het cortisolniveau uit balans, waardoor je minder goed kunt slapen. Je slaapritme raakt verstoort, waardoor je als een wandelende zombie door de dag gaat. Het helpt om je schermtijd te beperken en een uur voor het slapengaan je telefoon weg te leggen. Wedden dat je je minder vermoeid voelt de volgende dag?

Emotionele blokkades

Voel je je losgerukt van je ware kern? Heb je brede schouders waarop niet alleen je eigen leed, maar ook dat van anderen rust? Grote kans dat je onverwerkte emoties je vermoeidheid veroorzaken. Het is de moeite waard om te mediteren en opnieuw contact met je zelf te maken. Neem de tijd om te reflecteren: welke gevoelens hebben zich misschien vastgezet in je systeem? Is het pijn, verdriet of woede? Wanneer hebben deze emoties hun intrede gedaan?

Door je onverwerkte gevoelens niet langer te verwaarlozen of te onderdrukken, maar ze juist onder ogen te komen, open je de deur naar een krachtige bron in jezelf. Deze bron wordt ook wel ‘ki’ genoemd en stroomt door je lijf. Wanneer er blokkades ontstaan door onverwerkte emoties, blokkeert ook de stroom van deze oerkracht. Pas wanneer je je openstelt voor je gevoelens, begint het helingsproces. Dat is niet gemakkelijk. Het is pijnlijk zijn om jezelf te confronteren met wat je al lange tijd hebt genegeerd. Maar het is het waard: écht jezelf toestaan te voelen en de pijnlijke emoties op te ruimen, verbind je opnieuw met jezelf. En dat is misschien wel de beste remedie tegen vermoeidheid.

Hoeveel klaag jij? Waarom je een tijdje wilt stoppen met zeuren (én hoe je dat doet)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️