Op deze leeftijd ben je pas écht volwassen (volgens onderzoek)
In Nederland ben je volwassen als je achttien jaar oud bent. Op die leeftijd ben je, naar verluidt, bekwaam tot alle handelingen van het burgerlijk leven. Maar wat betekent volwassen zijn en ben je dit echt al op je achttiende?
Wanneer je achttien jaar bent verandert er wettelijk gezien veel. Je mag stemmen, zelfstandig autorijden, drank en wiet kopen, geld lenen, een woning kopen, noem maar op.
Van adolescentie naar volwassenheid
Australische wetenschappers willen dat adolescentie, die nu tussen de 10 en 19 jaar ligt, verschuift naar 10 tot 24 jaar. Volgens hen ben je op 24-jarige leeftijd namelijk pas echt volwassen.
Adolescentie is de gehele overgang van de kindertijd naar volwassenheid. De pubertijd is een onderdeel van de adolescentie. Deze periode begint wanneer een klier in de hersenen, de hypothalamus, een hormoon gaat afscheiden. Dit wakkert de hypofyse, een belangrijke klier met betrekking tot de voortplanting, en de geslachtsklieren aan. Dit is vaak tussen de tien en zestien jaar.
Bij adolescentie gaat het zowel om biologische groei als om groei omtrent de sociale positie in de maatschappij volgens professor Susan Sawyer van het Centre for Adolescent Health van het Royal Children’s Hospital in Melbourne.
Latere leeftijd
Jongeren studeren, werken, trouwen en krijgen kinderen op een steeds latere leeftijd. Dit speelt een grote rol bij de sociale positie. “Deze factoren bepalen mede wanneer je door de maatschappij als ‘volwassen’ wordt gezien”, vertelt Sawyer. De overgangsperiode tussen kindertijd en volwassenheid neemt meer tijd in beslag dan ooit tevoren.
Gerrit Breeuwsma, ontwikkelingspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen benoemt dat studeren een belangrijk gevolg is. “Mensen die studeren maken een andere ontwikkeling door. Als je studeert wordt het maken van keuzes omtrent je identiteit uitgesteld.”
Het brein
Je brein is daarbovenop pas volwassen na 24-jarige leeftijd. Jiska Peper van de Universiteit Leiden, vertelt dat je dan pas in staat bent om grote beslissingen te nemen. “Dan gaat het ook om dingen als plannen, het overzien van je gedrag en impulsbeheersing.”
Volwassen voor of na je 24e? Het antwoord hangt ook af van de definitie van volwassen zijn.
Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont benoemt dat ook volwassenen de ruimte moeten krijgen om fouten te maken en zich te ontwikkelen. “De neocortex, het gedeelte van de hersenen dat vooral verantwoordelijk is voor het bewust verwerken van informatie en wat ons in staat stelt om rationeel te redeneren, is inderdaad pas volledig ontwikkeld als je 23, 24, 25 jaar bent. Maar je hoeft niet alles perfect te kunnen om volwassen te zijn.”
Als iemand zich onvolwassen gedraagt ligt bijna altijd aan deze twee redenen