Hier begon de populariteit van de law of attraction: The Secret is te zien op Netflix
Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Deze keer: ‘The Secret’, de film die 12 jaar geleden uitkwam en niet alleen veel kritiek, maar ook veel enthousiaste geluiden opwekte.
De law of attraction – wet van aantrekkingskracht – is op zich niets nieuws: al aan het begin van de 19e eeuw werd die beschreven door Phineas Quimby, een spiritueel leraar. Hij werd op jonge leeftijd ernstig ziek, maar zou genezen zijn door zijn positieve gedachten. Dat is dan ook de basis van het idee: met positieve gedachten trek je positieve dingen aan, met negatieve gedachten negatieve dingen. Gedachten vormen de basis van dingen, als het ware.
The Secret: over de law of attraction
Het idee van de wet van aantrekkingskracht werd echter nieuw leven ingeblazen door iets waar we waarschijnlijk allemaal weleens van gehoord hebben: The Secret. In 2006 verscheen de film die ‘het geheim voor geluk, gezondheid en succes’ onthulde, in 2007 verscheen het gelijknamige boek. Dat is inmiddels vertaald in zo’n 50 talen, en er zijn ruim 30 miljoen stuks van verkocht.
Maar goed, even terug naar de film. Daarin worden allerlei mensen aan het woord gelaten over ‘het geheim’: ze vertellen hoe het zou werken en geven voorbeelden van hoe dingen als visualisatie hen geholpen hebben hun leven te verbeteren – allemaal aan de hand van de wet van aantrekkingskracht. Visualisatie houdt in dat je een bepaalde situatie niet alleen wenst, maar je ook voorstelt hoe hij zou voelen, wat er dan precies zou gebeuren, et cetera. In de film wordt precies uitgelegd hoe dat werkt, en worden meer manieren genoemd om The Secret te implementeren in je leven.
Kritiek op The Secret
De wet van aantrekkingskracht – en daarmee The Secret – is pseudowetenschap, dus niet wetenschappelijk onderbouwd. Dat is dan ook de grootste vorm van kritiek die de film heeft gekregen. Tel daarbij op dat ‘ie vrij slecht gemonteerd is en af en toe zo ongeloofwaardig dat het meer een propagandafilmpje lijkt, en The Secret is soms moeilijk serieus te nemen. Eerlijk is eerlijk, toen een geïnterviewde vertelde dat hij heel veel cheques had gevisualiseerd en vervolgens ook echt geld kreeg toegestuurd, kon ik mijn lachen maar moeilijk inhouden.
Gedachten zijn krachten: hoe je door visualisatie beter kunt presteren
Dat neemt niet weg dat de wet van aantrekkingskracht best een interessant principe is. Natuurlijk is het niet de schuld van jouw negatieve gedachten als er een familielid ziek wordt, en die cheques zul je ook niet zomaar toegestuurd krijgen – maar als je anders naar het leven kijkt, zul je het over het algemeen ook anders ervaren. Dat heeft invloed op je gedrag, en kan op die manier zorgen voor positieve veranderingen.
En of je nu in The Secret gelooft of niet, het is heel interessant om de film te zien die zo’n grote invloed heeft gehad op de zelfhulp-wereld. Blijf altijd kritisch, maar sta ook open voor het spirituele: dan overleef je die 1,5 uur durende film wel. Je kunt ‘m bekijken op Netflix!
Meer Netflix-tips
- Een kijkje achter de schermen bij Tony Robbins: ‘I Am Not Your Guru’ op Netflix
- Luister jij naar je intuïtie? Dat zou wel moeten, volgens de docu Innsaei
- BuzzFeed-verslaggevers gaan ‘beyond the click’ in Follow This op Netflix