De 3 ingrediënten voor een succesvolle langeafstandsrelatie
De liefde en een gezonde, gelukkige relatie onderhouden is al ingewikkeld genoeg, laat staan als je een langeafstandsrelatie hebt. Of maakt het de relatie onderhouden juist makkelijker? Psycholoog Mark Travers van Cornwell University deelt drie key ingrediënten voor een gezonde langeafstandsrelatie.
Zou jij het kunnen: een langeafstandsrelatie?
Het succes achter een gezonde langeafstandsrelatie
Veel stellen vragen zich af of hun relatie wel stand zal houden als ze geografisch gezien afstand van elkaar nemen. Zal de liefde het overwinnen in een langeafstandsrelatie? Zal het echt gebeuren: uit het oog uit het hart?
Niet iedereen begrijpt het: waarom zou je een langeafstandsrelatie hebben, je wilt toch juist bij elkaar zijn als geliefden? Als sociale dieren is het niet logisch om ver weg te zijn van je liefdespartner.
Toch is niets wat het lijkt en kan een langeafstandsrelatie voor net zoveel geluk en plezier zorgen als een relatie waarbij je wél dicht bij elkaar bent. Alleen vergt het wel het nodige werk.
Er zouden drie elementen essentieel zijn voor een gelukkige langeafstandsrelatie, aldus psycholoog Travers.
1. Blijf investeren in regelmatig face to face contact
Regelmatig contact met elkaar hebben is cruciaal voor het hebben van een langeafstandsrelatie, hetzelfde geldt voor het onderhouden van een vriendschap op afstand.
Volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in The Journal of Family Psychology is ‘love talk’ direct gelinkt aan het hebben van een gelukkige relatie.
De beste manier daarvoor is om de liefde voor elkaar uit te spreken wanneer jullie echt met elkaar spreken, bijvoorbeeld via een videocall en trek er echt de tijd voor uit. Zo zorg je dat je boodschap beter overkomt. Misschien op een paar vaste tijdstippen per week.
2. Zorg goed voor je eigen mentale gezondheid in de langeafstandsrelatie
De grootste angst in een LAT-relatie is misschien wel dat de intimiteit verloren gaat. Uit een onderzoek, dat werd gepubliceerd in The Journal of Sex and Marital Therapy, blijkt echter dat mensen met een gezonde mentale staat succes hadden met intimiteit in hun LAT-relatie.
Angst en depressie kunnen een gezonde (LAT)relatie lastig maken, net zoals de communicatie, toewijding en seksuele bevrediging. Dat kan weer leiden tot meer psychische afstand in je relatie.
Met andere woorden: als je goed in je vel zit, is het aannemelijker dat op een gezonde manier communiceren met je partner makkelijker is. Helemaal als je een LAT-relatie hebt.
3. Blijf naar de toekomst kijken
Zie je in je partner echte toekomst, dan is de kans aanwezig dat jullie nu van elkaar verwijderd zijn, maar in de toekomst wel de droom hebben om dichterbij elkaar te wonen of zelfs met elkaar in huis.
Dit onderzoek wees uit dat langeafstandspartners gelukkiger en minder gestresst waren wanneer ze dezelfde dromen of toekomstplannen hadden. Zij zagen de langeafstandsrelatie als een tijdelijke fase uit hun relatie en wisten door aan de toekomst te blijven denken, deze periode gelukkig door te brengen.
Met andere woorden: een gelukkige LAT-relatie kan dus zéker werken.
Als je merkt dat je je regelmatig angstig voelt, overweeg dan eens om een afspraak te maken met de huisarts of een psycholoog. Voor je eigen mentale welzijn, en zo wellicht ook voor een fijnere relatie met je partner.
Voorkom teleurstelling in de liefde en maak van de 4e date een dag-date