Lang leve de liefde: relaties houden ons gezonder en gelukkiger
We willen allemaal lang en gelukkig leven en denken vaak dat de sleutel bij voeding, beweging en een gezonde levensstijl ligt. Maar nee, het antwoord is een stuk verrassender. Volgens de onderzoeksresultaten van het langstlopende wetenschappelijke onderzoek naar geluk van Harvard University zit het geheim in onze sociale relaties.
Goede relaties houden ons gezonder en gelukkiger, en daardoor leven we langer. Lees maar mee.
Lang leve liefdevolle relaties
De Harvard Study of Adult Development volgt al sinds 1938 het leven van dezelfde personen. Hierbij worden duizenden vragen aan deze mensen gesteld en worden er honderden metingen gedaan om uit te zoeken wat mensen werkelijk gezond en gelukkig houdt. En in al die jaren van onderzoek is er één cruciale factor opgevallen, die keer op keer sterk gerelateerd bleek te zijn aan de gezondheid en levensduur van de deelnemers.
In tegenstelling tot wat veel mensen wellicht denken, zijn dat niet het hebben van een goede carrière, lichaamsbeweging of een gezond dieet. Al zijn deze dingen zijn natuurlijk óók belangrijk, maar blijkbaar is er één ding dat een grote en blijvende invloed lijkt te hebben en dat zijn: goede relaties. En een goede relatie is wat ons betreft een liefdevolle relatie.
Allerlei soorten relaties
Goede relaties blijken zelfs zo belangrijk te zijn, dat als we alle 85 jaar van de Harvardstudie zouden moeten terugbrengen tot één principe, dat door soortgelijke bevindingen van talloze andere studies wordt bevestigd, het dit zou zijn: goede relaties houden ons gezonder en gelukkiger. Punt.
Dus als je de grootste kans wilt op een gezond en gelukkig leven, dan moet je volgens de wetenschap warme relaties cultiveren. En dat kunnen alle soorten relaties zijn. Van de relatie met je ouders, je kinderen en je partners, tot de relaties met je buren, collega’s en allerlei soorten vrienden. Als er maar sprake is van een warme en liefdevolle verbinding.
Wat kenmerkt een goed leven?
Nu vraag je je misschien af hoe ze er zo zeker van kunnen zijn dat relaties zo belangrijk zijn voor onze gezondheid en ons geluk. Want dat is toch ook altijd afhankelijk van economische invloeden, van geluk of pech, van een moeilijke jeugd, of van andere belangrijke omstandigheden?
“Dat klopt” zegt Marc Schultz, een van de leidinggevende onderzoekers van de Harvardstudie en auteur van het boek Het goede leven. “Er zijn een heleboel dingen die kunnen bijdragen aan iemands geluk. Het evenwicht van economische, sociale, psychologische en gezondheidsfactoren is heel complex en verandert voortdurend.”.
Een boeddhistische monnik geeft antwoord op de vraag: wat is geluk?
Toch stellen de onderzoekers het antwoord te weten op de vraag wat een goed leven kenmerkt. Marc: “Als je in de loop van de tijd steeds opnieuw naar gegevens over grote aantallen mensen kijkt, zie je patronen ontstaan, en wordt het steeds duidelijker hoe je kunt voorspellen of iemand wel of niet gedijt. Van alle dingen die een gezond en gelukkig leven voorspellen, valt het hebben van goede relaties op omdat je dit bij zoveel mensen terugziet.”
Blijf die keuze maken
Wat Marc verder vertelt is dat het creëren van goede relaties niet een keuze is die je één keer maakt. Nee, die maak je steeds opnieuw. Seconde na seconde, week na week, en jaar na jaar. Het is een keuze waarvan steeds weer opnieuw blijkt dat ‘ie bijdraagt aan vreugde en aan een bloeiend leven.
Marc: “Het is niet altijd makkelijk om die keuze te maken. Zelfs met de beste bedoelingen lopen we onszelf regelmatig in de weg, maken we fouten, en kwetsen we soms de mensen van wie we het meeste houden. De weg naar het goede leven is tenslotte niet gemakkelijk, maar het is heel goed mogelijk om je weg te vinden door de kronkels en bochten.”
Relaties zijn een doel op zich
De uitkomst dat de mens warme relaties nodig heeft is niet gebaseerd op een of ander zweverig idee. Het is een hard feit. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat mensen niet alleen voeding, beweging en zingeving, maar ook elkáár nodig hebben. Relaties zijn dus essentieel als basis voor andere dingen, maar ze zijn ook geen middel om gezondheid en geluk te vinden. Ze zijn een doel op zich.
Relaties zijn het fundament van ons leven, onlosmakelijk verbonden met alles wat we doen en alles wat we zijn. Zelfs dingen als inkomen en prestatie, die op het eerste gezicht geen verband met relaties lijken te hebben, kunnen er in de praktijk moeilijk los van worden gezien. Welke betekenis zouden ze namelijk hebben als er niemand in de buurt is om het mee te delen?