Hoe lachtherapie je een luchtiger perspectief op het leven kan bieden
‘Lachen is het beste medicijn’, wordt weleens gezegd. Ook volgens tientallen wetenschappelijke onderzoeken kan regelmatig lachen stress wegnemen en ons een gelukkiger gevoel geven. Dat lachtherapie nog relatief onbekend is, is dan eigenlijk ook gek. Deze training kan namelijk in veel situaties worden ingezet en biedt een lichter perspectief op het leven.
‘Change the world: smile’, is te lezen in de biografie van Saskia van Velzens mail. Ze is lachtrainer bij het Lachinstituut en helpt mensen door te lachen aan een vrolijker, veiliger leven. Want dat zijn twee van de vele voordelen die vaker lachen kan bieden. Meer weten? Van Velzen vertelt erover.
Lachtherapie als bewustwording
“We noemen het niet per se lachtherapie, maar een lachsessie. Therapie is namelijk serieuzer, een lachsessie is eerder een alternatieve geneeswijze. Tijdens een sessie maken we mensen bewust van het feit dat ze kunnen lachen. Ook als de omstandigheden er niet naar zijn, is lachen nog een optie. Het maakt het leven lichter en luchtiger en doet beseffen dat het allemaal niet zo zwaar hoeft te zijn. Lachen heeft op die manier voordelen op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied.
Lachen is eigenlijk niets anders dan een beweging en een geluid. Dat kun je bewust inzetten. Op het begin voelt het gek om een lach te faken, maar uiteindelijk helpt het bij die bewustwording. Na een sessie beseffen mensen eerder dat de oplossing vanzelf wel komt, als ze maar blijven lachen.
Een veilig gevoel
Veel groepen die een sessie bij ons volgen, zijn collega’s of bijvoorbeeld kinderen op een school. Hoe makkelijk mensen loskomen, heeft te maken met het gevoel van veiligheid binnen de groep. Als je je veilig voelt, lach je gemakkelijker. Het grappige is dat het andersom precies zo werkt: als je met elkaar lacht ga je je veiliger voelen.
Dat heeft te maken met oerprincipes en met hoe ons brein in elkaar zit. In de oertijd bestond het gevoel dat als er naar je gelachen werd, je welkom was. Dat deel in ons geheugen wordt nog altijd geactiveerd. Daarom zorgt een lachsessie voor meer verbinding.
Ik adviseer mensen daarom ook altijd om een lachmaatje te zoeken. Bel elkaar twee keer per week op om samen even te lachen. Doe je dat in de ochtend, dan merk je de rest van de dag een positief verschil.
Ruimte voor verdriet
Tijdens een sessie is er ook ruimte voor verdriet, er moet geen sprake van toxic positivity zijn. Dat vragen mensen me vaker: ‘Moet het altijd maakbaar zijn en moet alles maar leuk zijn?’ Natuurlijk niet, sommige situaties zijn nou eenmaal verdrietig en daar moet ook plek voor zijn. Soms komen tijdens het lachen dus ook de tranen. Het is allemaal goed, want ook dat is een vorm van spanningsontlading, maar lachen blijft een tegengeluid wanneer iemand te lang in het verdriet blijft hangen.”
De wetenschap achter de lach
Dan nog even over de wetenschappelijke voordelen van lachen, want die zijn er daadwerkelijk. Volgens Van Velzen zorgt lachen ervoor dat je afvalstoffen beter afvoert, waardoor er meer ruimte voor zuurstof komt. Je hersenen hebben gemiddeld 25 procent meer zuurstof dan de rest van het lichaam nodig om goed te blijven functioneren. Hoe meer ruimte, hoe beter de hersenen dus werken.
Van Velzen onderwierp de wetenschap laatst nog aan een test: ze legde een lijstje met twintig woorden voor aan een groep studenten. Dat lijstje mochten ze één minuut bekijken, waarna ze zoveel mogelijk onthouden woorden moesten opschrijven. Na een lachsessie deden ze dezelfde test met andere woorden.
Het resultaat? De studenten onthielden maar liefst 13% meer van de woorden op de lijst. Lachen maakt je geheugen dus sterker en tovert je bovendien om tot een gelukkiger mens. Daar vertellen we je in onderstaand artikel nog meer over.
Hoe vaker lachen je écht gelukkiger kan maken (aldus de wetenschap)