Kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn?
Kunnen (heteroseksuele) vrouwen en mannen voor altijd in de friend zone blijven? Dit is al een eeuwenoud vraagstuk. We kennen tal van voorbeelden die het tegendeel bewijzen; menig relatie loopt stuk op een derde persoon die ten tonele verschijnt. De ander, die eerst ‘gewoon een vriend(in)’ was, bleek toch meer te zijn dan dat. Houdt dit in dat vriendschappen tussen mannen en vrouwen onmogelijk zijn?
Vandaag beantwoord gelukspsycholoog Josje Smeets de vraag: kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn?
Vrienden zijn met de andere sekse kan
Wetenschappers hebben het antwoord en wat blijkt? Vriendschappen tussen en mannen en vrouwen zijn lastig. De kans dat de een meer gevoelens of seksuele aantrekkingskracht richting de ander ontwikkelt is groot. Heel groot zelfs.
Het merendeel van de vriendschappen tussen mannen en vrouwen houdt daarom geen stand; de vriendschappen lopen stuk of de relatie verandert. Sommigen worden friends with benefits, weer anderen beginnen een serieuze romantische relatie.
Ook lezen: Wie zijn er écht belangrijk in je leven? Een schoonmaak in je vriendenkring
Toch is het niet onmogelijk om just friends te blijven. Vooral vrienden die transparant en open naar elkaar zijn en hun verwachtingen uitspreken, blijken gemakkelijker vrienden te blijven.
Signalen dat er meer aan de hand is dan vriendschap alleen
Misschien is jouw beste vriend wel van het andere geslacht. En wellicht loopt die vriendschap helemaal prima. Dat is natuurlijk super fijn. Ben er echter van bewust dat mensen, vanuit evolutionair perspectief, zijn gemaakt om zich voort te planten. De kans dat er een soort van seksuele spanning ontstaat is dus altijd aanwezig. Misschien ben jij je er niet van bewust, maar de ander wel.
Heb je het idee dat er misschien meer aan de hand is? Of: denk je dat jouw partner gevoelens ontwikkelt voor zijn of haar beste vriend of vriendin? Let eens op de volgende signalen:
- Je vriend(in) vertelt vaak over jou tegen gezamenlijke kennissen. Zelfs in situaties waarbij je niet betrokken was, kom je ter sprake. Wat hier geldt: waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Opgelet dus!
- Het is af en toe ongemakkelijk tussen jullie. Waar jullie enerzijds over van alles en nog wat kunnen kletsen, kunnen jullie anderzijds hele ongemakkelijke momenten ervaren. Vaak is dit een teken van onuitgesproken spanning die tussen jullie beiden hangt.
- Jullie afspraken hebben een romantisch tintje. Jullie maken lange wandelingen samen of borrelen in een donkere kroeg. Natuurlijk kan dit gewoon gezellig zijn, maar de kans bestaat dat je vriend(in) andere intenties heeft.
- Je vriend(in) stelt zich kwetsbaar bij je op. Niet één keer, maar heel regelmatig. Kwetsbaarheid zorgt voor intimiteit en daarbij kunnen romantische of seksuele gevoelens ontstaan.
- Wanneer jullie samen zijn in een groep maakt je vriend(in) veelvuldig oogcontact. Bij oogcontact komt oxytocine vrij, het zogeheten knuffelhormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat je de ander aardiger gaat vinden. Bovendien zorgt oogcontact voor intieme momentjes waarin je een beetje ‘naakt’ ben voor elkaar. Spannend dus! Maar als je in de friend zone wilt blijven een no go.
Denk na waarom je vrienden wilt zijn
Het is goed om na te denken over je vriendschap met iemand van het andere geslacht. Waarom wil je vrienden met hem of haar zijn? Wat zijn je drijfveren? Als je deze gelijk aan het begin van de vriendschap boven water krijgt kun je besluiten of het verstandig is om vrienden te worden.
Spreek je drijfveren meteen uit aan de ander. Geef aan waarom deze vriendschap zo belangrijk voor je is. Grote kans dat de vriendschap dan slaagt. Everybody happy!
Dit artikel is geschreven door gastredacteur Josje Smeets. Wil jij meer geluk in je leven? Josje Smeets is gelukspsycholoog bij HelloBetty en helpt je graag verder. In haar boek Happy in 100 dagen leert ze je alles over hoe duurzaam gelukkig te worden.