De heilzame werking van lavendel (met 3 simpele DIY’s)
Bij stress, hoofdpijn of een verkoudheid grijpen we tegenwoordig al snel naar een paracetamol of ander synthetisch pilletje. Snel en pijnverlichtend, maar zoals de naam al aangeeft helaas ook synthetisch. Dat kan gelukkig ook anders, want met verschillende planten en kruiden (de voorlopers van onze huidige medicijnen) kan jij jouw pijn soms ook op een natuurlijke en onschadelijke manier voor je lichaam verhelpen. Heb je last van bovenstaande klachten? Lavendel kan wonderen doen.
De naam lavendel komt oorspronkelijk van het woord lavre, dat wassen betekent. Van oudsher werd lavendel dan ook gebruikt omdat het – jawel – je lichaam en wasgoed zo’n lekkere geur gaf. Maar dit paarse plantje kan zoveel meer dan alleen lekker ruiken en bezit tal van geneeskrachtige eigenschappen.
Blauwe goud
Lavendel is een vaste plant die oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied komt. De Grieken en Romeinen gebruikten lavendel al in zalfjes die koortswerend zouden werken en tijdens Middeleeuwen kwam het plantje door middel van pelgrimstochten in Noordelijke streken terecht waar het werd gebruikt om ziektes en insecten op afstand te houden.
Lees ook: Bestaat er zoiets als natuurlijke antibiotica?
In de 19e eeuw kreeg dit plantje zelfs de bijnaam ‘blauw goud’ toen de Franse parfumindustrie lavendel ontdekte en de geur steeds populairder werd. Lavendel werd toen steeds meer gebruikt in (etherische)oliën en parfums en werd zelfs gedestilleerd.
Medicinale werking
Naast de fijne geur kan lavendel dus ook wonderen doen voor onze (mentale) gezondheid. Deze heilzame plant heeft ook een medicinale werking en werkt onder andere bij hoofd- en buikpijn, slapeloosheid en haarverlies. Volgens studies zou het zelfs gebruikt kunnen worden om bepaalde vormen van kanker te kunnen behandelen.
Ook interessant: Deze 4 planten hebben medicinale (en soms spirituele) krachten
Een flinke lijst dus en daarom mag een een flesje lavendelolie ook niet ontbreken in onze EHBO-kit. Naast de medicinale werking kan je lavendel namelijk ook nog als ontstekingsremmend- en ontsmettingsmiddel gebruiken: druppel 2 tot 3 druppels lavendelolie op je een wondje of insectenbeet en je geneesproces zal sneller verlopen.
Kalmerende werking
Een ander bekend voorbeeld is de kalmerende werking van lavendel. Lavendel is een uitstekend middel tegen stress- en angstklachten. Lavendel zou het gehalte aan stresshormonen in het bloed verlagen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk.
Hoe dat kan? In lavendel zit – net als in cannabis – het natuurlijke geurstofje linalool dat kalmerend en zelfs licht verdovend zou werken. Wanneer je deze geurstof inademt, heeft dit effect op je centrale zenuwstelsel en krijgen de hersenen kalmerende signalen binnen.
Zelf toepassen van lavendel
Hoewel dit plantje ontzettend heilzaam is en over het algemeen goed wordt verdragen, is lavendel niet voor iedereen geschikt. Zo zou lavendel ook de hormoonhuishouding kunnen verstoren en wordt het daarom afgeraden voor zwangere vrouwen of tijdens de puberteit.
Daarnaast wordt lavendel afgeraden in combinatie met bepaalde medicijnen. Mocht je twijfelen, check dan eerst even bij je dokter of je lavendel verantwoord kunt gebruiken. Ben jij good to go? We delen 3 manieren waarop je lavendel kan innemen of toepassen:
1. Drankjes met lavendel
De bladeren van lavendel zijn eetbaar en daarom is dit plantje goed geschikt om er een drankje van te maken. Naast de bekende lavendelthee kan je er ook een hele lekkere latte van maken.
Verwarm (of gebruik een melkopschuimer) voor een lavendel latte 300 ml plantaardige melk met daarin één eetlepel gedroogde lavendelbloemetjes. Voeg vervolgens wat honing of ahornsiroop toe, een mespuntje vanille en top hem af met een snufje kaneel.
Liever een koud drankje? We schreven al eerder over het recept voor een frisse lavendellimonade.
2. Lavendel oogmasker
Wel lavendel gebruiken maar liever niet innemen? Je kan ook heel gemakkelijk zelf een oogmasker maken met lavendel dat je tijdens het slapen op kunt houden. Door de rustgevende werking val je gemakkelijker in slaap en daarnaast werkt dit masker ontspannend voor je ogen.
Vul 2 lege theezakjes (te koop bij koffie- en theespeciaalzaken) met één eetlepel gedroogde lavendelbloemetjes en 2 eetlepels rijst. Druppel eventueel nog wat lavendelolie op de rijst voor extra geur. Maak de zakjes dicht met een nietmachine en leg ze 10 minuten op je ogen. Wil je ermee slapen? Leg er dan een slaapmasker overheen zodat de zakjes niet verplaatsen.
3. Kalmerende spray
Als laatste delen we het recept voor een kalmerende lavendelspray. Deze spray kan je als luchtverfrisser gebruiken, op je dekbed sprayen voor een diepe slaap, maar kan je ook gebruiken als verkoelende spray wanneer je verbrand bent.
Vul een leeg flesje met gedestilleerd water, één theelepel gedroogde lavendelbloemen, 3 druppels lavendelolie en wat alcohol. Even shaken en je hebt een mega veelzijdige spray!
Let wel: pas op bij blootstelling aan de zon, want sommige oliën (dus ook lavendelolie) kunnen lichtgevoelig zijn en zouden brandwonden kunnen veroorzaken. Zorg daarom dat je de olie het liefst verdunt, niet in de zon laat staan en koopt van goede kwaliteit.
Meer lezen over de werking van kruiden?
- Gebruik deze kruiden in huis om helemaal tot rust te komen
- 4 kruiden voor een betere nachtrust (en hoe je ze gebruikt)
- Deze 4 planten hebben medicinale (en soms spirituele) krachten