Extreem pijnlijke kramp in je kuit? Dat ligt dus hieraan
‘Dat is echt een zuur mens’ hoor ik mijn beste vriendin weleens zeggen. Haar moeder zei het vroeger al en hoe jong ik ook was, ik wist direct wat ermee bedoeld werd (ik moet ook vaak denken aan zo’n gele Napoleon bal). Maar waarom is iemand nu écht zuur? Laten we eens kijken naar wat het precies is en wat we kunnen doen om te voorkomen dat we letterlijk ‘zure mensen’ worden.
Je lichaam heeft een zuur-base balans. De zuur-base verhouding wordt uitgedrukt in pH waardes. De pH waarde kan variëren van 0 tot 14: 0 – 7 is zuur, 7 is neutraal en tussen 7 – 14 is basisch (of alkalisch genoemd).
Hoe werkt het?
Het is belangrijk te weten dat er in het lichaam verschillende pH waardes zijn. Ons bloed heeft een waarde van 7.35-7.45, wat richting basisch gaat. Terwijl de maag een pH heeft tussen de 2 en 3.5, wat extreem zuur is. Dit is zo geregeld in ons lichaam om te overleven.
Je lichaam wil altijd graag iets meer basisch zijn dan zuur. Om dit evenwicht zo te behouden kan het lichaam via de nieren, longen en de huid een overschot aan zuren uitscheiden.
Kramp in je kuiten
Krijgen we echter teveel zuren binnen en kunnen deze organen het niet meer alleen af, dan worden de zuren naar andere weefsels gestuurd zoals je huid en spieren. Dit wordt ook wel weefselverzuring genoemd. Een voorbeeld van acute weefselverzuring is zo’n ellendige kramp in je kuit ’s nachts.
Houdt weefselverzuring lang aan dan (helaas kan ook dit chronisch worden) kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, slechte huid en hoofdpijn.
Ook lezen: Eerst sporten en dan ontbijten of is het nou juist andersom?
Dit is helaas niet het enige wat er kan gebeuren. Bij langdurige verzuring worden er mineralen uit lichaamsdelen onttrokken zoals uit je botten en kraakbeen. Door mineralen te onttrekken uit ons lichaam komt onze zuur-base verhouding weer in evenwicht, mineralen (o.a. kalium, magnesium en calcium) zijn namelijk basisch. Ja dat klopt, dit is niet al te best want deze mineralen zitten daar niet voor niets.
Raakt je bloed ‘verzuurd’ kan dit lichaamscellen aantasten en kan je ziek worden. Jicht, reuma en suikerziekte zijn hier voorbeelden van.
Zuur
Ik moet er wel bij zeggen dat dit 10 stappen verder gaat dan dat ‘zure mens’ dat je tegenkomt in de Albert Heijn.
Voeding heeft een grote invloed op onze zuur-base balans. Na vertering van een voedingsmiddel blijft er een restproduct over. Dit restproduct is zuur of basisch.
Ook interessant: Last van stijve schouders? Dit zijn 12 verlichtende schouderstretches
Dit heeft met de chemische samenstelling van een voedingsmiddel te maken, dus niet met het aantal calorieën of de smaak van een product. Let daar op als je je gaat verdiepen in dit onderwerp, want op internet worden hier vaak fouten in gemaakt. Ik wil ook vermelden dat voedingsmiddelen met een zuur restproduct niet per definitie ongezond zijn.
Ook deze producten bevatten waardevolle nutriënten die wij nodig hebben, zoals eiwitten. Wederom: balans is key.
Laten we eens kijken welke producten kunnen helpen om ons meer basisch te maken:
- groenten
- fruit (jazeker, ook citroen is zeer basisch)
- aardappelen
Ook zure zuivelproducten hebben een basische uitwerking zoals (rauwe) melk en karnemelk en yoghurt.
Ook interessant: Is soja nou goed of slecht voor je gezondheid en het milieu?
Producten die een zure uitwerking op ons hebben zijn:
- vlees
- vis
- gevogelte
- eieren
- soja producten
- granen
- kaas
Neutrale producten zijn vetten als olijfolie, boter en sommige noten.
De manier van bereiden kan ook een uitwerking hebben op het restproduct. Kort koken, stomen of wokken zorgt voor het behoud van mineralen en hiermee voor een meer basisch restproduct. Gelieve niet op Oma haar manier de bloemkool en aardappelen doorkoken.
Basisch dieet
Je kan zeker zeggen dat een basisch dieet gezond is. Dit omdat je meer groenten en fruit consumeert, minder alcohol en koffie drinkt en minder dierlijke producten eet. Maar eet je veel groenten en fruit en drink je nooit een borrel, wil dit niet zeggen dat je een alkalisch zonnestraaltje bent.
Stress, overmatig sporten en een negatieve mind-set zijn ook factoren die ervoor kunnen zorgen dat je ‘verzuurd’ raakt. Zorg voor een variatie in je voeding, eet niet te veel, doe een sport waar je blij van wordt, probeer positief te denken en wees vooral heel erg lief voor jezelf. Dan is de kans zeer klein dat jij een ‘zuur mens’ wordt.
Meer gezond vines
- Waarom te hard sporten slecht is voor je lichaam
- Gezondheidsbooster nodig? 9 x voeding met een ontstekingsremmende werking
- 8 gezonde gewoontes om in het nieuwe jaar mee te starten