De kracht van zelfhypnose en zo pas je het toe
Alweer jaren geleden ging ik een keer naar De Bewustzijn School, waar ik in contact kwam met hypnotherapeut Ralph Sweet. Ik was hier om meer te weten te komen over zelfhypnose. Iets wat ik spannend, maar ook verdomd interessant vond. Want wat gebeurt er als je jezelf onder hypnose brengt en kan dat eigenlijk wel? Doen is weten en zo geschiedde.
Hypnotherapeut Ralph Sweet en nog twee anderen waren met mij aanwezig in een grote zaal. De spanning was voelbaar, want niet weten wat er komen gaat, is eng. Doodeng. Al helemaal als je een controlfreak en perfectionist bent, is hypnose buiten je comfortzone.
Want wat gaat er gebeuren als ik de controle loslaat én misschien niet eens meer weet wat ik doe? Ga ik huilen? Schreeuwen? Of dingen vertellen die niet voor andermans oren bedoeld zijn? Of is het juist een mooie manier van verlichting om contact te maken met mijn onderbewuste? Niet denken, maar doen! Zelfhypnose it was!
Na een korte introductie begonnen we dan met het echte werk. We moesten onze ogen sluiten en de armen strekken. Ook kregen we de opdracht om te visualiseren dat aan onze rechterhand een hele zware emmer vol water hing, waar steeds meer water bij kwam. Aan de linkerhand hing een heliumballon waardoor je arm naar boven zou worden getrokken. Het idee: je rechterarm zou gaan hangen, je linkerarm zou opstijgen. En verrek, het gebeurde nog ook! Gelukkig was dit een hele simpele oefening zonder gekkigheid, maar met zelfhypnose kun je nog veel meer bereiken.
Wat is zelfhypnose?
Hypnose is een natuurlijke bewustzijnstoestand waarbij je jezelf in een verhoogde staat van concentratie brengt, waardoor je denkpatronen kunt veranderen en korte metten maakt met slechte gewoontes. Daarnaast krijg je een beter inzicht in de persoon die je bent en leer je om te ontspannen. Ergens lijkt het op meditatie, maar dan een vorm waarbij je je juist richt op focus en controle.
“Door met je aandacht naar binnen te gaan, merk je dat gevoelens van angst en stress afnemen, waardoor je gemoedsrust ervaart”, vertelde Ralph. “En dit zorgt ervoor dat je vrijer kunt leven, waardoor je creatiever wordt en meer innerlijke rust ervaart.”
Een voorbeeld waarbij hypnose handig kan zijn
Stel je hebt vroeger een nare situatie meegemaakt waardoor je een angst of negatieve gedachte hebt ontwikkeld. Je bent vaak afgewezen en daardoor durf je eigenlijk niet meer voor jezelf op te komen. Jouw danslerares noemde je bijvoorbeeld dik, waardoor je een negatief beeld van jouw lichaam hebt. Door zelfhypnose kun je teruggaan naar de negatieve ervaring en daar een positieve variant voor in de plaats zetten. Zo programmeer je jouw gedachten op een nieuwe manier.
Een praktisch stappenplan
Zelfhypnose en visualisatie kun je eenvoudig thuis toepassen. Je zou het zelfs iedere avond voor het slapen gaan kunnen doen. Het is een mooie manier om de overprikkelde geest te kalmeren en dieper te voelen. Soms kost het een tijdje voordat je écht diep kunt wegzakken, maar als je blijft proberen, merk je dat het steeds beter gaat.
- Stap 1. Waar wil je aan werken? Benoem het probleem/de klacht en spreek dit uit.
- Stap 2. Wat is jouw intentie? Wat wil je bereiken (het hoeft dus niet per se iets vervelends te zijn dat je wilt omzetten in iets positiefs. Je kunt ook aan verlegenheid werken of meer succes in het werk manifesteren.
- Stap 3. Schrijf een aantal suggesties op die je kunt toepassen wanneer je in ‘trance’ bent. Bijvoorbeeld: ‘Bij elke uitademing kan ik mijn spanning steeds meer loslaten’ of ‘wanneer ik mijn ogen sluit, merk ik dat ik beter bij mijn gevoel/klacht kan komen’.
- Stap 4. Inductie is de manier om in hypnose te gaan en dit kan op diverse manieren. Bijna altijd draait het om focus en ontspanning. Zo kun je naar je handpalm kijken en deze dichterbij je laten komen of je ogen focussen op een punt en ze vervolgens sluiten, waarbij je van je tenen tot je kruin gaat ervaren wat je voelt.
- Stap 5. Ga naar de plek of situatie die aandacht vraagt en/of waar je aan wilt werken.
- Stap 6. Voer de van tevoren genoteerde – of bedachte – suggestie uit in jezelf.
- Stap 7. Ankeren: jezelf de suggestie geven dat elke keer wanneer je het gevoel/de klacht voelt, je deze – nieuwe – ervaring kunt oproepen.
- Stap 8. Deductie betekent weer uit hypnose komen. Dit doe je door te tellen van één naar vijf, waarbij je bij vijf weer helemaal alert bent.
Check hier of jouw derde oog chakra in balans is en wat er gebeurt als dat niet zo is