De kracht van dagelijkse vrolijkheid: een interview met expert Ingrid Fetell Lee
Tijdens het Happinez-festival kregen we de kans om Ingrid Fetell Lee te interviewen. Ingrid is bekend van haar TED-Talk en boek waarin ze vrolijkheid verdedigt als de weg naar een gelukkiger leven. Benieuwd waar deze visie vandaan komt? Speciaal voor de Bedrocklezers nam ze de tijd om onze vragen te beantwoorden.
Ingrid Fetell Lee is een vrouw met een duidelijke missie: de wereld injecteren met méér vrolijkheid. Dat zien we meteen wanneer ze de kamer binnenkomt in een kleurrijke regenboogjurk en multicolor nagellak. In haar vrije tijd doet Ingrid aan joyspotting, ofwel: de kunst van vrolijke beelden en patronen te ontdekken in een dagelijkse omgeving. Het resultaat deelt ze graag op haar Instagrampagina, die je vooral moet volgen als je houdt van kleur, gummybeertjes en bloemenpatronen. Ons hart heeft ze alvast gewonnen.
Welke boodschap wil jij de wereld insturen?
“Dat ik denk dat we vrolijkheid negeren in onze zoektocht naar geluk. In het zoeken naar geluk schrijven we geluk altijd toe aan allerlei grootse dingen in het leven: een huis kopen, trouwen, promotie krijgen. In dit proces vergeten we bijna dat er ook dagelijkse momenten van vrolijkheid zijn. Deze dagelijkse momentjes zijn erg belangrijk voor ons welzijn, onze gezondheid en ons succes. Paradoxaal genoeg focussen we ons dus zodanig veel op geluk dat het ons ongelukkig maakt, terwijl focussen op vrolijkheid leidt tot veel meer geluk en welzijn.”
Hoe is het effect van vrolijkheid wetenschappelijk onderzocht?
“De wetenschap toont aan dat kleine momenten van vrolijkheid ons cardiovasculair systeem helpen te resetten van stress. Je kan vrolijkheid dus zien als een natuurlijke bescherming voor ons hart. Er is ook onderzoek dat aantoont dat we ons tijdens vrolijke momenten productiever voelen en betere beslissingen maken. Daarnaast creëren vrolijke leiders een meer geëngageerd team dat betere beslissingen maakt.”
Hebben zulke kleine momenten van vrolijkheid niet eerder een korte termijn impact?
“Het gaat hier altijd om momenten die klein lijken te zijn, maar in feite hebben ze een langdurige impact. Als je bijvoorbeeld eens goed kan lachen met een vriend omwille van een grappige film, dan versterkt dat je band met hem. Dit soort dingen tellen na verloop van tijd op, want goede vriendschappen zijn belangrijk voor je welzijn.”
Lees ook: Zo herken je échte vriendschap
Wat haal jij daar voor jezelf uit?
“Ik vind dat een heel bevrijdende gedachte. Iedereen denkt namelijk dat geluk moeilijk is en dat het iets is wat veel tijd kost, maar dat levert ons alleen maar stress op om gelukkig te worden. Voor mij is het onderzoek over vrolijkheid heel bevrijdend, het doet me alles loslaten. Ik hoef niet dagelijks te mediteren of mijn dankbaarheid te uiten in dagboeken, ik weet dat vrolijkheid in kleine, spontane, dagelijkse momentjes verwerkt zit.”
Wat definieert een moment van vrolijkheid? Is dit iets persoonlijk of bestaat er zoiets als universele triggers?
“Vrolijkheid is een universele emotie die iedereen ervaart. Lange tijd dacht men in de wetenschap dat de uitingen van vrolijkheid universeel zijn maar dat de triggers van vrolijkheid van persoon tot persoon verschillen. Ondertussen weten we dat er ook prikkels bestaan die bij grofweg iedereen vrolijkheid ontlokken. Natuurlijke bestaan er ook nog allerlei persoonlijke triggers (zoals mijn vriendin die haar muntijs het liefst met snoepjes en karamelsaus eet; voor mij is dat onbegrijpelijk maar zij wordt er erg vrolijk van), maar de wetenschap is nu zo ver dat we universele triggers van vrolijkheid hebben kunnen vaststellen. Mensen worden bijvoorbeeld vrolijk van veel kleur, ronde en zachte vormen en patronen. Dit is interessant, want het zijn dit soort vormen die we ook vaak in de natuur terugvinden. Vreemd genoeg zijn de meeste openbare gebouwen in onze maatschappij het tegengestelde van wat ons vrolijk maakt: grijs, hoekig en statisch.”
Hoe komt het dat al onze gebouwen er zo grijs uitzien denk je?
“De mens wil zich van nature onderscheiden van dieren. Door ons reflectief brein voelen we ons verheven over dieren en ik denk dat we dat maar al te graag in de verf zetten door een habitat dan te creëren die er volledig anders uitziet. Statische, grijze kantoorgebouwen zijn echt een statement om ons hoger dan de dierlijke wereld te plaatsen. Ik vind dat jammer, ik vind dat we die connectie veel meer moeten gaan opzoeken want ik denk dat we er veel vrolijker van zouden worden.”
Dit vind je vast ook leuk: Gedachten kun je trainen net zoals een sixpack
Hoe ziet een ideale wereld er voor jou uit?
“Ten eerste veel meer verbinding met de natuur. Hoe je het ook went of keert: ook voor ons als mens was de natuur ooit onze natuurlijke habitat en ik denk dat we dat nog voor een groot stuk met ons meedragen. We moeten echt meer gebruik maken van daglicht, de zon en de natuurlijke vormen die we in de natuur zien. Een meta-studie van 20 onderzoeken toonde bijvoorbeeld aan dat lichttherapie even effectief is als antidepressiva om depressie te behandelen, maar rondom mij ken ik niemand met een depressie die kiest voor lichttherapie, tenzij het gaat om een seizoensgebonden depressie. Waarom zetten we daar niet veel meer op in?
Ik zou ook veel meer kleur willen zien. Daarmee bedoel ik niet dat alles er als een regenboog moet uitzien, maar al het grijze van in onze kantoorgebouwen dat is echt niet natuurlijk. Als we kijken naar oude steden zoals Rome en Bologna dan zijn die gebouwen ook veel warmer, in terra cotta en okertinten. Het grijze beton dat we in veel hedendaagse steden zien, is echt alles behalve natuurlijk.
Ik zou ook willen dat architecten kleur vaker als uitgangspunt nemen. De meeste architecten maken een spierwitte maquette van een bouwwerk en voegen als allerlaatste pas kleur toe. Ik vind dat jammer, want kleur zou veel meer een leidraad moeten zijn.”
Dit vind je misschien ook interessant: Hoe je met kleur je emoties kunt beïnvloeden
Denk je dat dit op iedereen even veel effect heeft?
“Er zijn misschien mensen die denken dat het onzin is, en zeg ook niet dat iederéén zoals ik de tijd moet nemen om ronde, kleurrijke dingen te fotograferen, maar al het onderzoek wijst erop dat de processen bij iedereen onbewust spelen. Als we kijken naar de onbewuste impact van vrolijkheid op hart- en vaatziekten, dan kan je daar toch niet omheen? Ook op neurowetenschappelijk niveau is aangetoond dat de amygdala (het deel van de hersenen dat onder andere een rol speelt bij emoties) anders reageert op het zien van hoekige voorwerpen dan op het zien van ronde voorwerpen. Dat toont aan dat ik dit niet zomaar verzin en dat de omgeving ons denken wel degelijk beïnvloedt.”
Heb je nog tips om meer vrolijkheid te creëren?
“Neem de tijd om te zoeken naar dingen van vrolijkheid in je omgeving. Toon waardering voor de natuur, toevallige mooie dingen in de wereld rondom jou en integreer ze in je leven. Zelfs één plantje in je werkruimte kan al het verschil maken! Als je een kind ziet bellenblazen, een schattige puppy ziet of beslist om je keuken in een leuke kleur te schilderen: geniet daar dan ook echt van. Het is op zo’n momenten dat je brein oplaadt na stress, en dat heeft op lange termijn een heel groot effect.”
Meer over dagelijks geluk?
- 8 kleine geluksmomentjes die je dag nét wat beter maken
- Door dit ene kleine woordje verpesten we ons geluk
- 6 mini-veranderingen die je dagelijks kunt toepassen voor meer geluk
Luister nu ook naar Bedrock
Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.
Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!