De kracht van schrijven (en hoe je het inzet tegen stress en angsten)
Vaak denken we dat schrijven enkel is weggelegd voor degenen die daar ‘aanleg’ of ‘talent’ voor hebben, maar toch heeft iedereen baat bij schrijven. De kracht van schrijven zit ‘m namelijk niet in het publiceren of het beste stuk ooit schrijven, maar wél gedachten en emoties een plek geven. Dít is de kracht van schrijven.
Als auteur, voormalig hoofdredacteur en momenteel online editor bij BEDROCK weet ik dat schrijven een krachtig middel is. Toch is schrijven voor je werk anders dan schrijven voor jezelf.
Ons brein ratelt maar door
Het menselijk brein is tot ontzettend veel in staat en is daarmee onder meer de manier waarmee wij ons onderscheiden van andere diersoorten.
Anders dan bij dieren bijvoorbeeld, zijn we als mens een ster in denken. Daar zijn we zelfs zó goed in dat we er op een dag zo’n 60.000 (!) gedachten op na houden. Van piekeren over een gesprek met een vriend dat niet zo lekker liep tot die vervelende collega op je werk en van wat je vanavond gaat koken tot die die to-do’s die je niet moet vergeten zodra je thuis komt.
De hele dag – en soms nacht – ratelt ons brein maar door. Zonder dat we het vaak door hebben, luisteren we voor een groot deel van de dag naar het kritische stemmetje dat ons aanpraat dat we maar beter niet voor die promotie kunnen gaan ‘want dat kan ik toch nooit’, niet op die knapperd in de kroeg kunnen afstappen ‘want hij/zij zal me toch niet zien staan’ en die verre reis? ‘Dat is niet voor mij weggelegd’.
Voor we het weten associeren we ons met onze eigen gedachten. En dat kan zorgen voor heel wat gepieker, angsten en onzekerheden. Dat jouw manager jou niet lijkt te zien staan, betekent immers niet écht dat dat zo is of dat jij niet goed bent in je werk. Dat jij stress ervaart over die eindeloze to-do-lijsten betekent niet dat jij gestresst bent. We hebben gedachten, maar we zijn ze niet. En schrijven helpt ons daaraan te herinneren.
De kracht van schrijven
Ons brein werkt namelijk zo: wanneer we gedachten, gevoelens of emoties uitspreken of opschrijven, worden deze spinsels van het ene naar het hersendeel verschoven. Onderzoek laat zien dat schrijven de activiteit in de amygdala kan verminderen; het deel van de hersenen dat betrokken is bij het verwerken van emoties en herinneringen die met angst samenhangen.
Het is manier om emoties niet onnodig lang te laten rondsproken, maar ze te verwerken.
Met andere woorden: schrijven is een handige manier om je brein een beetje op orde te krijgen. Door het benoemen van emoties en ordenen van ervaringen worden hersenfuncties geactiveerd die een stabiliserende werking hebben op je geest. Best handig, toch?
Schrijf het van je af
Dus net als iets van je ‘af praten’, kan je ook emoties verwerken door ze van je af te schrijven. Het is niet voor niets dat er allerlei onderzoeken zijn die aantonen dat je gedachten en emoties op papier zetten, helpt bij het verminderen van symptomen van angst, stress en depressie.
Het zogeheten ‘writing therapy‘ wordt dan ook steeds populairder. Het werkt net iets anders dan ‘journaling‘ waarbij je vooral je gedachten en emoties op papier zet.
Schrijftherapie kun je inzetten om trauma’s te helpen verwerken. Vaak onder begeleiding schrijf je je gedachten en gevoelens van en tijdens het trauma op. Zonder na te denken over wat je op papier zet, schrijf je op wat er ook maar in je op komt. De therapeut of psycholoog gebruikt dit vervolgens als input voor de sessie.
Alles is tijdelijk
Schrijven is krachtig omdat je ongefilterd kan schrijven zonder het te hoeven uitspreken. Het kan zelfs helpen om na een tijdje je eigen gedachten terug te lezen en te realiseren dat dingen waar je een paar weken geleden mee zat, alweer jaren oud lijken. Inmiddels heb je alweer andere aan je hoofd.
Alles is tijdelijk, en het opschrijven van je gedachten en emoties helpt je daaraan herinneren.
Bovendien helpt schrijven je om bij jouw essentie te komen. Als je iets opschrijft wat niet geloofwaardig is of niet klopt, voelt het vaak niet goed. Doordat je de woorden op papier zet, voel je vaak dat valse gedachten niet op het papier horen en kan je weerstand ervaren.
Dus, pak je pen en een notitieblok en schrijven maar!