Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 6 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Good news: er is nieuw koraal bijgekomen in Australië

Goed nieuws horen we natuurlijk maar al te graag. In een wereld met veel slecht nieuws, zoals de klimaatcrisis, kunnen we dat wel gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop wél goed. Vandaag is het goede nieuws dit: er is meer koraal bijgekomen aan het Great Barrier Reef aan de kust van Australië.

Dat is een belangrijke ontdekking. Door de opwarming van de aarde is ook de temperatuur van het zeewater de laatste eeuw aan het stijgen en dat tast het koraal aan.

Het koraal sterft uit

Omdat maar liefst 25 procent van alle dieren in de oceaan bij koraalriffen leven, kan je je wel voorstellen dat het rampzalig is voor ecosystemen als het koraal verdwijnt. Maar volgens sommige wetenschappers zou dit in 2050 zomaar de waarheid kunnen zijn.

In 2016, 2017 en 2020 kreeg het Great Barrier Reef ook nog eens te maken met 3 grote hittegevolgen waarbij het het koraal flink gebleekt werd en moeite had om te overleven. Maar liefst een derde van het koraal op het Great Barrier Reef heeft het toen door de verbleking niet gered… Het nieuwe koraal is dan ook zéér welkom.

Nieuwe koraalsoorten ontstaan

Normaal ontstaat koraal één keer per jaar. Dat gebeurt wanneer het koraal kleine balletjes vrijlaat die sperma en eitjes bevatten. De balletjes komen in het water terecht, waar ze naar de oppervlakte drijven en opengaan. Sperma en eitjes komen dan in contact met elkaar, waardoor nieuw koraal ontstaat. Dit keer ontstonden er zelfs nieuwe soorten koraal, de ene na de andere.

https://www.bedrock.nl/koraalvriendelijk-zonnebrand/

Iemand die ook heel blij is met al het nieuwe koraal is Gareth Phillips, zeebioloog bij Reef Teach, een organisatie die onderzoek doet naar het Great Barrier Reef. Vier uur lang heeft hij de komst van het nieuwe koraal gefilmd en dat kon volgens hem niet op een mooier moment gebeuren.

Australië vermindert namelijk net haar coronamaatregelen en het voelt als een feestje, alsof het koraal ook viert dat dat gebeurt. Phillips ziet het als hoop voor Australië. Het koraal heeft het net als wij ook moeilijk gehad, maar dat weerhoudt het koraal er niet van om te groeien.

Coral Index Project

Het bestuderen van het koraal, waar Phillips en zijn team zich mee bezighouden, maakt deel uit van het Coral Index Project. Dit project houdt bij hoeveel koraal er is en welke koraalriffen verder onderzocht moeten worden.

https://www.bedrock.nl/a-life-on-our-planet/

Met het project hoopt Phillips te kunnen laten zien hoe divers het koraalrif is. Het is volgens hem in ieder geval prachtig om meer verschillende soorten te zien ontstaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️