Kombucha zelf maken: een recept voor het gezonde en lekkere drankje
Met geen mogelijkheid kunnen we nog om het gezonde drankje heen: kombucha is everywhere. De gefermenteerde thee (want dat is het simpel gezegd) vind je in allerlei hippe winkeltjes en wordt inmiddels ook in Nederland gebrouwd. Maar wist je dat je kombucha ook gewoon zelf kan maken?
Je koopt kombucha in winkels, supermarkten en cafeetjes, maar is vaak niet goedkoop. Daarom maken we het gewoon zelf (net zoals deze beautyproducten). Het bespaart je geld én is hartstikke leuk.
Wat is kombucha precies?
Kombucha wordt gemaakt van thee, groene of zwarte thee. Verder bestaat het uit water, suiker en een heuse kombucha-zwam. Het is een kolonie van bacteriën en gist dat SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) heet. Het organisme produceert gezonde stoffen, maar heeft zelf ook voeding nodig heeft. De SCOBY fermenteert daarom de aanwezige suikers.
Lees ook: Kombucha: waarom we de gezonde gefermenteerde thee vaker zouden moeten drinken
Wie denkt dat kombucha zoet is, heeft het goed mis. Het heeft een zure, frisse smaak. Van de toegevoegde suiker blijft dus maar weinig van over. Vandaar dat je er zelf nog andere smaakjes aan toe kan voegen. Vaak is dat iets van citroen, gember of rode besjes.
Waarom is het zo gezond?
Uiteindelijk willen kombucha we drinken omdat het goed is voor onze gezondheid. Hoe zit dat? In de prikdrank ontstaan micro-organismen die onze darmflora en dus ook ons immuunsysteem ondersteunen. Dat zorgt uiteindelijk voor een betere spijsvertering en beschermt je tegen ziektes.
Verder bevat het vitamine B, dat je lichaam helpt ontgiften. Aha. Snel aan de slag dus!
Zo maak je kombucha
Dan is het nu tijd om het gezonde drankje zelf te maken. Het fermenteren kost even wat tijd en werk, maar dan heb je ook wat. We delen een heerlijk recept van EatPureLove:
- 1 liter (gefilterd) kraanwater of bronwater zonder koolzuur
- 2 tl (5-7 gram) biologische en pure groene of zwarte thee
- 100 gr biologische (riet) suiker per liter water
- 1 kombucha-SCOBY (kan je online komen)
- 30 ml witte natuurazijn per liter als starter (of gebruik 50 ml kombucha van een eerdere drank)
- Weckpot met een inhoud van minimaal 1 liter
- glazen beugelflessen
- PH-strips
- thermometer
- luchtdoorlatende (thee/kaas) doek
- elastiek
Lees ook: Vleesvervangers maak je gewoon zelf: deze video legt uit hoe je dat doet
Zo ga je te werk
- Breng het (gefilterde) water aan de kook. Voeg hier de theeblaadjes aan toe en laat dit een kwartiertje trekken. Hierna kun je de thee zeven en af laten koelen.
- Laat de thee afkoelen tot ongeveer 45 graden en voeg dan de suiker toe. Roer even goed door en giet over in de glazen weckpot.
- Kombucha houdt van temperaturen tussen de 15-30 graden. Laat de thee dus afkoelen tot 30 graden voordat je de SCOBY bij de thee doet.
- Voeg de SCOBY nu samen met de azijn (of de kombucha van een eerdere drank). Door zuur toe te voegen aan je drank geef je jouw zuurminnende SCOBY de beste start en bovendien voorkomt de zure omgeving de groei van ongewenste bacteriën.
- Dek de glazen pot nu af met een luchtdoorlatende doek, doe er een elastiek omheen en zet weg op een zuurstofrijke plek op kamertemperatuur. Vermijd een plek in de zon. Boven de koelkast, in de kast: whatever you want.
- Het fermentatieproces duurt meestal tussen de 10 en 14 dagen (bij kamertemperatuur). Het zorgt voor een lekker en zoetzuur resultaat. Good to know: hoe langer je de kombucha laat fermenteren, hoe zuurder je theedrank wordt. Er worden namelijk meer suikers omgezet naar mate je de kombucha langer laat fermenteren.
- Na 10 tot 14 dagen kun je de PH-waarde meten van de kombucha. Deze zou tussen de 2,5 en 4 moeten zijn. Is dit het geval? Dan kun je de SCOBY verwijderen en de thee overgieten in een glazen beugelfles. Denk eraan, wel even zeven. Hiervoor kun je een schoon stuk kaasdoek, een zakdoek of een papieren filter gebruiken.
- Bewaar wat van de drank als starter voor je volgende kombucha en natuurlijk om je zwam in leven te houden.
- Tijdens het tweede fermentatieproces (dus na het overgieten in de afgesloten fles) ga je druk opbouwen. De resterende zuurstof geeft namelijk nog een nagisting. Tijd voor de bubbels dus! Na een dag of 2 is jouw kombucha ready to go!
Belangrijk: als je de kombucha eenmaal hebt aangebroken, moet je ‘m wel goed in de koelkast bewaren!
Nu kan je genieten van héérlijke, homemade kombucha.
Luister nu ook naar Bedrock
Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.
Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!
Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!