Kombucha: waarom we de gezonde gefermenteerde thee vaker zouden moeten drinken
Kombucha: het is een eeuwenoud drankje gemaakt van gefermenteerde thee. Hoewel het al duizenden jaren gemaakt wordt, is het pas sinds een aantal jaar razend populair, want het is supergezond en smaakvol (over dat laatste zijn de meningen trouwens verdeeld). Kombucha zit namelijk vol antioxidanten, probiotica en het schijnt schimmels te doden .
Er gaan verhalen rond dat kombucha ruim twee eeuwen geleden al in China werd gedronken. Daar zou het de ‘onsterfelijkheidsthee’ genoemd worden. Vooral in Australië is kombucha momenteel niet aan te slepen en de ‘hype’ lijkt ook langzaam naar Nederland over te waaien. En dat is maar goed ook, wat het is megagezond én lekker, vinden wij.
Wat is kombucha precies?
Het prikdrankje wordt gemaakt van thee (meestal groene of zwarte thee), water, suiker en een heuse kombucha-zwam. Het is een kolonie van bacteriën en gist dat SCOBY heet. Het organisme produceert gezonde stoffen, maar heeft zelf ook voeding nodig heeft. En daar komt de suiker in: het is de voeding van de zwam tijdens het fermentatieproces.
Toch krijgt kombucha een zure smaak omdat van de toegevoegde suiker uiteindelijk nog maar weinig over blijft. Daarom voegen kombucamerken smaakjes toe aan de drank, zoals Mister Kombucha in Nederland. Het merk komt met 3 smaken: original (wat zuurder), gember en citroen (wat frisser) en sinaasappel (wat zoeter). “Wij maken kombucha van biologische kruidentheeinfusie,” vertelt oprichter Wesley Kassels ofwel Mister Kombucha aan Bedrock. Wat het zo bijzonder maakt volgens hem? “De biologische en fairtrade rietsuiker, de gember, citroen- én sinaasappelsap.”
Waarom is kombucha zo gezond?
In de frisdrank ontstaan micro-organismen die onze darmflora en daarmee ook ons immuunsysteem ondersteunen. Dat zorgt voor een betere spijsvertering en beschermt ons tegen ziektes. Dat is handig wanneer je immuunsysteem wat lager is, bijvoorbeeld in de winter of wanneer je in een stressvolle periode zit.
Maar, dat was niet alles. Daarnaast zit er vitamine B in kombucha en helpt het bij het ontgiften van je lichaam omdat de lever wordt opgeschoond door het gluconzuur wat vrijkomt bij het fermentatieproces. Ook bevat het glucosaminen (goed voor je gewrichten) en antioxidanten. Met andere woorden: kombucha is supergezond.
Hoe zit het met de smaak? Je moet er in het begin even aan wennen. Wanneer je gewend bent om bijvoorbeeld weleens appelazijn te drinken (het heeft een soortgelijke werking), dan is kombucha drinken peanuts. Ook als je niet vies bent van zuurdere smaken, is er een grote kans dat je er geen genoeg van kan krijgen.
Wanneer drink je kombucha?
Je kan het zien als een vervanging voor frisdrank, bier of koffie. Het bevat geen alcohol, maar door de toegevoegde smaken, het koolzuur én de zurige eigen smaak is het een goede vervanger voor alcohol. Het bevat namelijk lichte kenmerken van alcohol, zoals het koolgas van bier en de zurigheid van een wijn.
Helaas is het supersonische goedje nog niet overal verkrijgbaar, maar daar probeert Kassels verandering in te brengen. “Ik miste in Nederland een sap dat écht gezond was. Veel merken voegen er ook een hoop suiker aan toe zodat het makkelijker te drinken is. Ik vind dat zonde. De gezonde smaak van kombucha is puur. Original kombucha en gember en citroen zijn dan ook mijn favoriete smaken.”
Dit zijn de effecten van alcohol op je lichaam (waarschijnlijk erger dan je denkt)
Waar koop je kombucha?
Er zijn inmiddels een tal van Nederlandse kombucha-merken, toch is het nog niet heel makkelijk om aan het drankje te komen. De meeste reguliere winkels en supermarkten verkopen het nog niet, maar in biologische supermarkten is het steeds vaker verkrijgbaar. Ook in veel koffiezaakjes is het gezonde drankje steeds vaker te vinden. Mister Kombucha vind je op verschillende locaties in Rotterdam en Amsterdam. Ga dan voor onze favoriet gember en citroen langs bij:
- De groene passage, een biologische supermarkt in Rotterdam.
- Harverst coffee brewers (de beste koffie!) in Rotterdam
- Bij restaurant Bokaal in Rotterdam
- De Trainers sportschool in Amsterdam
- Back to Black (beste koffie!) in Amsterdam
- Jumbo in Dordrecht.
Je betaalt voor een flesje kombucha zo’n €2,75 in de supermarkt en in een lunchroom rond de €3,50. Maak de de kombucha liever zelf? Bestel een SCOBY online, koop een glazen pot en met wat water, thee en suiker brouw je je eigen kombucha!
Meer lezen over fermentatie en probiotica?
- Probiotica: goede bacteriën zijn niet altijd goed voor je
- Probiotica: wat is het eigenlijk en waarom is het goed voor je?
- 10 producten die goed zijn voor je spijsvertering en niet zoveel kosten