Waarom drinken zoveel mensen geen dierlijke melk?
Sinds een aantal jaar drinken mensen een stuk minder melk. Tussen 2005 en 2021 nam het verbruik van melk en melkproducten af met zo’n 20 procent, blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit. Wat is de reden achter deze daling, waarom drinken zoveel mensen geen koemelk meer?
Melk is goed voor elk, werd vroeger gezegd. Misschien kreeg je dit als kind ook nog wel te horen. Maar is dat echt zo? Hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Wageningen University Ellen Kampman zegt van niet:
“Er zijn mensen die minder goed tegen melk kunnen omdat ze een intolerantie hebben vanwege het ontbreken van een lactase enzym in de darmen, waardoor het melksuiker lactose minder goed verteerd wordt. Daardoor krijgen ze allerlei vervelende darmproblemen. Het lijkt er met name op dat dit bij mensen met een Afrikaanse en Aziatische etniciteit vaker voorkomt.”
Lactose-intolerant
Het Voedingscentrum beaamt dit, maar zegt ook: “Voor veruit de meeste mensen is melk een goede en gemakkelijke manier om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.” Dit komt omdat in melk, maar ook in melkproducten voedingsstoffen bevat als eiwitten, vitamine B2 en B12 en calcium. In volle melk zit wel veel verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Daarom kun je volgens het Voedingscentrum beter voor magere en halfvolle melkproducten kiezen. Onder melkproducten wordt verstaan: 30+ kaas, yoghurt en bijvoorbeeld karnemelk.
Melk in een magere of halfvolle vorm is dus niet slecht voor je, maar toch drinken veel minder mensen koemelk. Dat kan komen doordat zo’n 68 procent van de wereldbevolking lactose-intolerant is. Dit heeft buikpijn en een opgeblazen gevoel tot gevolg. Logisch dat in zo’n geval voor een ander product wordt gekozen dan koemelk.
Plantaardige alternatieven voor koemelk
Een andere reden kan de opkomst van alternatieven voor koemelk zijn. De laatste jaren zijn er vele vervangers op de markt gekomen. Denk aan havermelk, sojamelk, amandelmelk, kokosmelk en zelfs erwtenmelk. Deze plantaardige varianten zijn niet alleen lactosevrij, maar passen ook bij een veganistische of vegetarische levensstijl.
Daarnaast hebben veel plantaardige melksoorten een kleinere ecologische voetafdruk en worden ze vaak verrijkt met vitamines en mineralen, waardoor ze ook voldoende andere voedingsstoffen bevatten.
Ecologische voetafdruk
Ten slotte is die ecologische voetafdruk ook een reden dat mensen minder koemelk drinken. Er wordt bewuster omgegaan met de planeet en de dieren. Voor het produceren van koemelk zijn grote hoeveelheden water en landbouwgrond nodig en melkkoeien stoten methaan uit: een broeikasgas dat bijdraagt aan klimaatverandering.
Dan hebben we het nog niet eens over het welzijn van dieren gehad. Melkkoeien moeten hun kalfjes direct na de geboorte afstaan om melk te kunnen geven. Ze leven in de veehouderij, wat niet altijd even diervriendelijk is. Plantaardige alternatieven voor melk is dan een logische keuze.
Collageen: nodig of overbodig? ‘Onze behoefte aan collageen wordt groter naarmate we ouder worden’