De 7 verschillende manieren van knuffelen (en de betekenis ervan)
Meer dan ooit merken we hoe belangrijk fysiek contact is. Nooit eerder werd huidhonger zoân veel besproken woord als in de coronaperiode. Knuffelen blijkt een essentiĂ«le vorm van fysieke aanraking te zijn. Het is immers een manier van aanraken die we kennen sinds de dag dat we worden geboren. Volgens een aantal intimiteitsexperts bestaan er verschillende soorten knuffels die stuk voor stuk een verschillende betekenis kunnen hebben.Â
Zo kan een knuffel staan voor romantische intimiteit, maar ook voor veiligheid, vriendschap, emotionele steun of liefde.
De verschillende soorten knuffels en hun betekenis
Er bestaan 7 verschillende soorten knuffels die elk een verschillende relatie zouden kunnen aanduiden. Even voor de goede orde: een vriendschap is dus óók een bepaalde vorm van een relatie.
Dit zijn de verschillende soorten knuffels:
#1. De zijknuffel
Je zal het misschien al raden, maar bij een zijknuffel staan beide personen naast elkaar. Schouder aan schouder dus. De schouders leunen tegen elkaar aan en de armen zijn meestal om de taille geslagen. Het is de soort knuffel die je doet als je naast elkaar op een foto staat bijvoorbeeld.
Volgens de Amerikaanse intimiteitsexpert Julian Colker betekent een zijknuffel âdat je er niet helemaal lekker inzitâ. Aan MindBodyGreen vertelt hij dat deze knuffel vaker voor komt bij kennissen dan bij vrienden.
#2. De vriendelijke knuffel
Je kent âm wel: de knuffel waarbij je beide armen gebruikt, je de ander volledig omhelst en je borst die van de ander aanraakt. Maar, vertelt intimiteitscoach Marla Mattenson, de bekken blijven bij elkaar vandaan. Daardoor is het duidelijk dat de knuffel niet romantisch of seksueel is.
#3. De knuffel van achter
Bij deze knuffel omarmt de ene persoon de ander van achter. Afhankelijk van hoe de knuffel wordt uitgevoerd kan âie wijzen op een romantische of een ouder-kindrelatie.
Must read:Â Hug it out! Waarom het knuffelhormoon oxytocine relaties goed houdt
In een romantische setting staan de personen dicht tegen elkaar aan en slaat de achterste persoon de armen om de middel van de voorste. Voordeel van deze knuffel: de langste persoon kan achter de kortere persoon staan. Een beetje zoals met een grote en kleine lepel in bed!
Ook interessant:Â Dit is wat jullie slaaphouding over jullie relatie zegt
#4. De knuffel voor voren met armen rond de taille
Bij deze knuffel staan beide personen met hun gezichten naar elkaar toe en houden ze de armen om elkaars middel. Je kan zo in elkaars ogen kijken en iets naar achter leunen.
Deze slaat â niet verrassend â op een intieme romantische relatie en kan een uitnodiging zijn naar bijvoorbeeld een zoen.
Ook lezen:Â Donât talk, just kiss: zoenen is goed voor je afweersysteem
#5. De stevige knuffel
Dit is het soort knuffel waarbij je elkaar stevig tegen elkaar aandrukt en de een eventueel zân gezicht op de borst van de ander legt. De knuffel kan best wat langer duren dan een van de andere soort knuffels.
Wanneer je op deze manier knuffelt, geeft dat vaak een gevoel van veiligheid. Colker meent dat deze knuffel ons doet denken onze tijd in de baarmoeder en geeft daarom associaties met warmte en veiligheid.
Sterker nog: deze knuffel zorgt ervoor dat het parasympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd en we uit de bekende fight of flight modus kunnen komen in stressvolle situaties.
#6. De eenzijdige knuffel
De naam klinkt triester dan de uitvoering. Bij deze knuffel slaat Ă©Ă©n persoon zân armen over de zijkant van de ander en de ander knuffelt niet. Hoewel je altijd een ander een knuffel kan geven en er wederzijdse (vriendschappelijke) liefde in het spel kan zijn, wordt deze knuffel over het algemeen gezien als een geforceerde knuffel, meent Colker.
#7. De hart-naar-hart-knuffel
Dit is misschien wel de meest intense knuffel die er bestaat. Bij een hart-naar-hart-knuffel, druk je de linkerbovenkant van elkaars lichamen tegen elkaar aan. Op die manier knuffel je van hart tot hart.
Dat gaat overigens tegen de natuur van veel mensen in, want knuffelen met het rechterbovenlichaam tegen de ander is een stuk gewoonlijker. Met deze knuffel creëer je veiligheid. Dat kan tussen vrienden en geliefden zijn.
Knuffelen voor mentale en fysieke welzijn
Knuffelen werkt enorm bevorderend voor een emotionele band tussen twee mensen. Door te knuffelen, wissel je energie uit. Daarnaast komt er door knuffelen het knuffelhormoon oxytocine vrij dat wordt opgeslagen in de hypofose.
Samen met het hormoon serotonine zorgt oxytocine ervoor dat stress wordt verminderd (wat wordt veroorzaakt door het stresshormoon cortisol). Ook hebben onderzoeken uitgewezen dat fysieke pijn minder wordt bij een stevige knuffel.
Knuffelen kan dus een hoop goed doen. Dus geniet er extra van wanneer het kan!
Lees ook:Â Al van huidhonger gehoord? Dit is de impact van het gebrek aan aanraking