Van meer zelfvertrouwen tot persoonlijke groei: de grote voordelen van klussen
In een wereld waarin we steeds meer tijd doorbrengen achter schermen, kan het extra verfrissend en bovendien mindful zijn om vaker de handen uit de mouwen te steken. Van het ophangen van een schilderij in de woonkamer tot het renoveren van je keuken: klussen in huis komt met veel meer voordelen voor onze psyche dan we misschien zouden denken.
Klussen blijkt namelijk voor allerlei mentale én emotionele voordelen te zorgen die stuk voor stuk bijdragen aan je persoonlijke groei en zelfvertrouwen. En dat terwijl er klusjes in huis worden gedaan, hoe handig?
De voordelen van klussen
Nee, klussen draait dus niet enkel om de praktische bezigheid zelf, maar ook om de psychische voordelen die eraan kleven. Zélf een plankje ophangen of uitzoeken hoe je het best een keuken kunt bouwen, brengt je misschien wel veel meer dan de uitkomst zelf.
1. Meer zelfvertrouwen
Iedereen die weleens klust, wéét hoe bevredigend het kan zijn om iets met je eigen handen te creëren of te repareren. Of het nu gaat om het simpelweg verven van een muur of het in elkaar zetten van een kast, het feit dat je zelf een probleem hebt opgelost, versterkt je zelfvertrouwen.
Volgens de Amerikaanse professor en psycholoog Richard Ryan, een expert op het gebied van motivatie en welzijn, ontstaat er een sterk gevoel van bekwaamheid wanneer je zelf dingen kunt maken en repareren. Zo’n succeservaring (you did it!) geeft je niet alleen vertrouwen in je praktische skills, maar kan zelfs doorwerken naar andere aspecten van je leven.
Zo heb ik dat zelf ervaren toen ik off grid ging wonen zonder kluservaring en ineens zelf van alles en nog wat moest uitzoeken. Makkelijk was het niet, maar toen bepaalde klusjes eenmaal geklaard waren, was ik trotser dan ooit!
2. Mindfulness en minder stress
Maar dat niet alleen. Klussen is namelijk ook een ideale manier om mindfulness te beoefenen. Tijdens het klussen leef je immers helemaal in het moment. Je bent bezig met het gereedschap, de materialen en wat je precies gaat doen. De concentratie op het klussen helpt om je hoofd leeg te maken van andere zorgen en stress.
Uit een onderzoek van het Yale Stress Center bleek dat het uitvoeren van fysieke taken zoals klussen, kunnen helpen om stresshormonen te verminderen, omdat je aandacht en energie naar het hier en nu gaan. Daardoor krijg je niet alleen meer mentale rust, maar ook een gevoel van voldoening na het voltooien van de klus. Win-win!
3. Persoonlijke groei
Als je gaat klussen, zul je creatief en probleemoplossend moeten denken om tot een goed of passend resultaat te komen. Ga maar eens na, als je bijvoorbeeld een meubelstuk niet in elkaar krijgt volgens de handleiding, of als je tegen onverwachte problemen aanloopt tijdens het schilderen, word je ineens gedwongen om creatieve oplossingen te bedenken. Het daagt je uit om buiten de gebaande paden te denken en nieuwe skills te leren.
Psychologen stellen dat het aangaan van uitdagingen en het oplossen van problemen belangrijke elementen zijn van persoonlijke groei. Je ontwikkelt doorzettingsvermogen, geduld én leert dat mislukkingen juist mooie leermomenten zijn.
4. Sterkere connectie met je omgeving
Wanneer je klusjes in je eigen huis doet in plaats van deze uit te besteden, voel je je veel sterker verbonden met je huis en de omgeving. Je ziet immers direct het resultaat van je klusjes. Ineens waardeer je dat kastje of de kleur op de muur een stuk meer. Die connectie met de omgeving kan weer bijdragen aan je algehele welzijn en geluk, omdat jíj er persoonlijk aan hebt bijgedragen. Het is een plek waar je je thuis en veilig voelt.
5. Klussen vergt vaak sociale interactie en samenwerking
Klussen hoef je niet altijd alleen te doen, vaak genoeg heb je hulp nodig en doe je het samen met vrienden of familie. Dat kan weer leiden tot een betere band én communicatie. Samenwerken aan een doel geeft immers een heus gevoel van saamhorigheid en dat kan jullie relatie weer versterken.
Klus erop los!
Of het nu gaat om kleine reparaties of grote renovaties, klussen heeft dus véél meer dan alleen praktische voordelen. Het versterkt je zelfvertrouwen, zorgt voor mindfulness, stimuleert je probleemoplossend denken en versterkt de band met je vrienden en familie of met wie je dan ook klust.
Dus de volgende keer dat je voor een doe-het-zelf-project staat, onthoud dat je niet alleen je huis verbetert, maar ook jezelf!
Duurzaam wonen: Annemarie leeft grotendeels zelfvoorzienend in de Groene Gaarde