Met deze voeding draag je bij aan een groenere planeet
Onlangs kwam het gloednieuwe klimaatrapport uit en de boodschap was vrij duidelijk: de aarde warmt op. En een stuk sneller dan verwacht. Als individu kan je de opwarming van de aarde mee helpen te beperken door te stemmen met je euro, te stemmen op een groene partij én bewust te kiezen voor wat je op je bord legt. De voedselindustrie is namelijk één van de grootste ter wereld.
Zo is de vlees- en zuivelindustrie bijvoorbeeld één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Door regelmatig vlees en zuivel te eten, zou je dus niet bepaald bijdragen aan een groenere wereld. Wanneer je dat minder en bewust doet, draagt je daar dus wel aan bij.
Nog niet zo lang geleden schreven we welk voedsel er door klimaatverandering zelfs in gevaar komt. Andersom bestaat er ook voeding die bijdraagt aan een gezonde aarde. En dat is voeding in een hoek die je misschien niet helemaal verwacht.
Klimaatvriendelijk eten
We weten vaak heel goed wat er niet goed is voor ons of de planeet, maar kennen we ook alle gezondere en groene alternatieven? Niet altijd. Wist je bijvoorbeeld dat schimmels, insecten en algen ontzettend klimaatvriendelijke én hypergezonde voeding is?
Yes, dat lees je goed. Schimmmels, insecten en algen als avondeten op je bordje. Klinkt vreemd? Valt mee. Met het idee dat er nu ruim 7 miljard mensen op aarde rondlopen en dat er tegen 2050 misschien wel 10 miljard zijn, moet je creatief zijn. Hoe voed je iedereen op aarde? En dat het liefst zonder broeikasgassen uit te stoten?
Zo ontstond het Nature Food rapport, onder andere gedaan door Asaf Tzachor, een onderzoeker aan de University of Cambridge Centre for the Study of Existential Risk. Volgens Tzachor en zijn collega’s bestaat de oplossing voor het voedsel- én klimaatprobleem te vinden in zogeheten binnenboerderijen, aangedreven door hernieuwbare energie.
Daar zouden we klimaatvriendelijk voedsel mee kunnen produceren. Een paar voorbeelden:
1. Algen
We hebben al eens eerder geschreven over chlorella, bekend als voedingssupplement. Het is één van de bekendste algensoorten. Deze micro-alg bevatten 9 essentiële aminozuren die functioneren als eiwitten.
Een ander bekend soort als is spirulina dat razendpopulair is en niet zonder reden: het is ontzettend gezond. Het werd al gebruikt door de oude Azteken door de hoge voedingswaarde en de makkelijke manier van telen. Daarnaast bestaan er ook nog macroalgen, zoals zeewier en suikerkelp. Beiden boordevol voedingsstoffen.
Sommige onderzoekers denken zelfs dat het kweken van deze micro- en macroalgen zou kunnen helpen om broeikasgassen als CO2 uit de lucht te filteren. Win-win!
2. Schimmels
De afgelopen tijd schreven we wel vaker over de helende krachten van fungi, ofwel schimmels en paddenstoelen. Van shiitake tot chaga en truffels, ze hebben bizarre krachten om planten en mensenlichamen te voeden en helen.
Mycoproteïne is een eencellig eiwit, afkomstig van schimmels. Het zit bomvol eiwitten, vezels en bevat geen verzadigde vetten. Een perfect voedingssupplement dus, vandaar dat er tegenwoordig ook vleesvervangers van worden gemaakt. En het groeit gewoon in de natuur!
3. Insecten
Raar maar waar: insecten zijn reuze gezond omdat ze boordevol proteïne zitten. Vegan is het dus niet… De Koreaanse en Japanse menukaarten staan er in elk geval al vol mee; van sprinkhanen tot zijderupsen.
Insecten en instectenlarven zijn steeds vaker terugkomende ingrediënten in duurzame voeding. Je hebt er minder landbouwland voor nodig, het zorgt voor minder uitstoot en minder voedselverspilling. Score!
Hoe dit er allemaal in de praktijk uit komt te zien, moet nog worden uitgedacht door experts. Maar het eten van algen, fungi en insecten kan zeker een uitkomst bieden voor wereldproblemen als hongersnood en klimaatverandering, aldus de wetenschappers!