WOW: dit is het gevolg van klimaatverandering op het uitsterven van dieren en planten
We delen regelmatig het goede nieuws uit de wereld, want er gebeurt immers een hoop goeds! Maar helaas is het ook nodig om soms met de neus op de feiten te worden gedrukt. Uit een nieuw onderzoek blijkt namelijk dat een derde van de planten- en dierensoorten tegen 2070 zullen zijn uitgestorven als de aarde in rap tempo blijft opwarmen.
Als de wereldwijde temperaturen blijven stijgen zoals nu het geval is (hallo klimaatverandering), dan kunnen we maar liefst 30 (!) procent van alle dieren- en plantensoorten verliezen, blijkt uit een recentelijk onderzoek van de University of Arizona.
Het onderzoek werd gedaan door Cristian Román-Palacios en John J. Wiens van de afdeling Ecologie en Evolutionaire Biologie. De 2 professoren analyseerden de gegevens van recente uitstervingen van 538 soorten en 581 locaties over de hele wereld. Ze richtten zich op planten- en diersoorten die in de loop van de tijd op ten minste 10 jaar tijd op dezelfde locaties werden onderzocht.
Deze gegevens vergeleken ze met de weersvoorspellingen voor de komende 50 jaar. En dat ziet er niet al te best uit.
Dieren en planten sterven uit door klimaatverandering
De professoren ontdekten dat 44 procent van die soorten al was uitgestorven op één of meerdere locaties (dat heet lokaal uitsterven).
“Door de verandering in 19 klimatologische variabelen op elke locatie te analyseren, konden we bepalen welke variabelen lokale uitstervingen veroorzaken en hoeveel veranderingen een bevolking kan verdragen zonder uit te sterven”, vertelde Román-Palacios aan media-outlet Metro UK.
Lees ook: Klimaatverandering ingewikkeld om uit te leggen? Deze video van Greta Thurnerg helpt erbij
Veel soorten kunnen enige verhogingen van maximale temperaturen wel verdragen, maar dat kunnen ze slechts tot op zekere hoogte. Uit de cijfers blijkt dat ongeveer de helft van de lokale uitstervingen vond plaats als de maximumtemperaturen meer dat 0,5 graden Celcius stegen.
Bij welke temperatuurstijging moeten we ons zorgen maken?
Stijgt de temperatuur echter nog meer, bijvoorbeeld 2,9 graden, dan sterven zou het uitstervingspercentage kunnen stijgen tot wel 95 procent… Vooral in tropische gebieden zou dat vaker voorkomen; zo’n 2 tot 4 kier vaker dan in ‘gematigde streken’.
“Voorspellingen van het verlies van soorten hangen af van hoeveel het klimaat in de toekomst zal opwarmen”, zegt Wiens. “In zekere zin is het een ‘kies je eigen avontuur’.”
Wereldwijd hebben we nu al te maken met een stijging in temperatuur. Experts en wetenschappers berekenden dat de gevolgen van een stijging tot 1,5 à 2 graden ‘nog te beheersen zijn’, maar dat kan alleen als de wereldwijde CO2-uitstoot drastisch vermindert.
Dat gaat niet vanzelf. Daar zijn inmiddels ook regels en wetten voor en moeten bedrijven en landen hard werken om hun CO2-uitstoot te verminderen. Centrales gaan bijvoorbeld dicht en over een aantal jaar zijn dieselauto’s in steden niet meer welkom.
Dat kan jij doen tegen klimaatverandering
Maar dagelijks heb jij zélf ook die keuze in handen. De klimaatverandering zoals we ‘m nu kennen, is immers veroorzaakt door de mens, maar kan gelukkig óók (of eigenlijk: juist) worden teruggedrongen door de mens!
Nummer #1 impactmaker? De vleesindustrie. Laat jij vanaf nu vaker een vlees (en zuivel) liggen, dan maak je daar een gigantische, positieve impact mee. Bij de productie van vlees (en dus zuivel) komt namelijk enorm veel vervuiling, grondgebruik en watergebruik kijken.
Leestip: Hoe je uitlegt hoe belangrijk (en echt) klimaatverandering is
Ben je al zo goed als vega? Ga dan de uitdaging aan om een paar dagen per week helemaal veganistisch te eten!
Of ben jij iemand die van spullen houdt en snel nieuwe dingen en kleding koopt? Denk er dan eens over na om je kleding goed te verzorgen zodat het minder snel verslijt, je oude kleding te repareren of als je dan tóch iets koopt, dat te doen bij een tweedehands of duurzame winkel.
Op die manier is duurzaam leven, niet alleen nodig maar stiekem ook best leuk!
Duurzamer leven?
- Bedrock Talks: over duurzaam reizen (bestaat dat überhaupt?) met Tessa aan de Stegge
- Duurzaam opvoeden voor dummies (hoe verklein je de ecologische voetafdruk van je kind)
- Waarom tweedehands shoppen niet compleet duurzaam is