Vind je klimaatverandering ingewikkeld? We leggen het uit
Als je je er nog niet zo vaak in hebt verdiept, kan de klimaatverandering best een beetje ingewikkeld zijn. Want wat is klimaatverandering precies? Hoe ontstaat het? En wat zijn de gevolgen? We geven je graag antwoord op deze vragen en dat op zo’n manier dat jij het óók makkelijk uit kunt leggen aan mensen die er meer over willen weten – óf die juist de ernst wat meer in zouden moeten zien.
Wat is klimaatverandering?
Klimaat is het gemiddelde weer over een periode van ongeveer 30 jaar. Dat gaat dus over hoeveel het regent, maar ook over de temperatuur. Bij klimaatverandering wordt het gemiddeld warmer, kouder, droger of natter. Op zich kan dit altijd gebeuren, klimaat op aarde is al veel vaker veranderd.
De klimaatverandering waar we nu mee te maken hebben, is anders. De verandering wordt nu namelijk veroorzaakt door de mens. Én gaat sneller dan ooit.
Hoe komt dat?
De industriële revolutie heeft ons natuurlijk veel goeds gebracht, maar sinds die revolutie heeft de mens heel veel broeikasgassen uitgestoten. Op zich zijn broeikasgassen van zichzelf in de atmosfeer aanwezig. Ze houden de warmte van de zon vast en daardoor zorgen ze voor warmte op de aarde.
Door de industriële revolutie zijn er veel meer broeikasgassen in de atmosfeer gekomen. Daardoor hebben we te maken met een ‘versterkt broeikaseffect’. Het voornaamste broeikasgas is CO2 . Deze breekt in de atmosfeer erg langzaam af. Het kan zelfs meer dan honderd jaar aan de opwarming blijven bijdragen.
Waarom is dat erg?
Het versterkte broeikaseffect heeft er sinds het midden van de negentiende eeuw voor gezorgd dat de aarde ongeveer 1,1 graden Celsius is gestegen. Dat klinkt op zich niet zo veel, maar dit zorgt al voor groter verandering in de biodiversiteit in de wereld.
Ook bij deze kleine verandering is het ijs van de Noordpool al aan het smelten, met een stijging van de zeespiegel als gevolg.
Luister ook: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks
Ook sterven delen van het koraalrif af, dat heeft gevolgen voor verschillende soorten vissen. Ze kunnen zelfs uitsterven. Ook zijn koraalriffen belangrijk voor het land. Ze liggen vaak net voor de kust en breken op die manier golven.
Deze kleine verandering zorgt ook voor extreem weer zoals lange droogtes en hittegolven. Daardoor ontstaan bosbranden makkelijker. Ook hebben we te maken met overstromingen door zwaardere regenval.
Hoe ziet de toekomst eruit?
Vanaf een temperatuurstijging van 1,5 tot 2 graden Celsius wordt er gesproken over ‘gevaarlijke klimaatverandering’, maar als we door blijven gaan zoals we nu doen dan warmt, voor het einde van deze eeuw, de aarde zo’n 4 tot 6 graden Celsius op. Als het zo warm wordt, dan is een leven op aarde heel akelig.
https://www.bedrock.nl/dit-is-wat-jij-kan-doen-tegen-klimaatverandering/
Extreme hittegolven, lange droogtes, overstromingen – door hevige regenval én de zeespiegelstijging door het smelten van gletsjers en ijskappen – en massaal uitsterven van planten en dieren zijn nog maar een begin. We zullen ook te maken krijgen met hongersnood, de verspreiding van tropische ziektes en waarschijnlijk nog meer gewapende conflicten.
Het is nog niet te laat
Gelukkig kunnen we het tij nog keren, maar daarvoor moet binnen 20 jaar het roer volledig om. Nog niet zo lang geleden was er daarop de Klimaattop in Glasgow waar wereldleiders plannen maken om het probleem op te lossen. Ook zijn er ontzettend veel bedrijven en organisaties die zich in zetten voor het klimaat.
Zie dus de ernst van de situatie in, maar wordt nietklimaatbang. Er is genoeg om hoopvol te zijn. Daarnaast kun je zelf ook dingen doen die bijdragen aan beter klimaat en luister naar onze podcast met klimaatjournalist Jelmer Mommers.
Meer weten over wat klimaatverandering is?
- Waarom klimaatverandering geen linkse hobby is en iedereen iets aan gaat
- Klimaatverandering ingewikkeld om uit te leggen? Deze video van Greta Thurnberg helpt erbij
- Waarom sommige mensen niet geloven in klimaatverandering