Wow: Hawaii verklaart klimaatverandering nu als ‘state of emergency’
Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: Hawaii verklaart klimaatverandering nu als ‘state of emergency’.
Eindelijk weer eens een positief signaal!
Klimaatverandering
In de afgelopen 30 jaar hebben we 50 procent van alle CO2 ooit uitgestoten. Dit is één van de oorzaken van het feit dat de aarde al 1,1 graden is opgewarmd. Op het eerste gezicht lijkt dit niet veel, maar deze opwarming heeft grote gevolgen.
Door klimaatverandering duurt de zomer straks misschien 6 maanden
Om een beeld te geven: mocht de temperatuur tot 2 graden stijgen, dan zullen vrijwel alle koraalriffen uitsterven. En zo zijn er nog véél meer levende soorten die bedreigd worden door de heersende klimaatverandering. Kortom: dat we van een ernstig probleem kunnen spreken, is bijna een understatement.
Hoopvol signaal
Toch valt er nog veel winst te behalen op beslissingen van bovenaf. Niet voor niets richten klimaatactivisten als Greta Thunberg zich tot grote wereldleiders, in de hoop dat de boodschap ook op hogere niveaus doordringt.
6 tips om met je kledingkeuze de klimaatverandering te verminderen
Tot frustratie toe was dat in het verleden niet altijd het geval, denk maar aan de mislukte klimaattoppen. Des te blijer worden we van het feit dat Hawaii recentelijk een wetsvoorstel heeft goedgekeurd waarin klimaatverandering als noodtoestand wordt afgekondigd.
Klimaatverandering als noodtoestand
Het wetsvoorstel waarin de klimaatverandering als noodtoestand wordt beschouwd, roept op tot collectieve actie om te strijden tegen de problematiek.
View this post on Instagram
“Ons land verkeert in een crisis en om dit aan te pakken, zullen we onze sociale en economische middelen op grote schaal moeten mobiliseren,” zegt volksvertegenwoordiger Alexandria Ocasio-Cortez. “Als we willen voorkomen dat we onze fouten uit het verleden herhalen en als we een nieuwe crisis willen voorkomen, dan moeten we beginnen met het te durven benoemen zoals het is: een nationale noodsituatie.”
Door het goedkeuren van het wetsvoorstel neemt de druk op president Joe Biden toe om de noodsituatie ook op nationaal niveau af te kondigen. Wij kijken hoopvol toe.