Not ready to go vegan yet? 5 manieren die je dieet al klimaat-vriendelijker maken
Wie een béétje bezig is met voeding weet dat veganistisch eten meer is dan sojamelk en hummus in je winkelmandje leggen. Een veganistisch eetpatroon vereist inzet, tijd en creativiteit. En hoewel dat een ontzéttend leuk proces kan zijn (voor veel mensen gaat er een hele wereld open!), schrikt het anderen ook af. Gelukkig bestaan er genoeg manieren om je dieet klimaat-vriendelijker te maken zonder 100 procent veganistisch te zijn.
Eerlijk is eerlijk: ook wij vinden het niet altijd makkelijk om 100 procent plantaardig te leven. Wil dat zeggen dat we ons niet bewust zijn van de voordelen van een veganistische levensstijl? Natuurlijk niet.
Maar nóg belangrijker dan een ‘foutloos’ vegan parcour, vinden wij dat het haalbaar blijft om te ijveren voor het klimaat. Want wat heb je immers aan een streng dieet als je het nog geen maand volhoudt? Daarom geven we realistische 5 manieren om je dieet klimaat-vriendelijker te maken, waarbij je niet 100 procent vegan hoeft te zijn en die voor iedereen haalbaar zijn.
5 manieren die je dieet klimaat-vriendelijker maken
Onze beste tip? Begin vandaag nog. Je zal gauw merken hoe makkelijk het eigenlijk wel niet is.
1. Begin klein
Wie zichzelf nieuwe gewoontes wil aanleren, begint best klein, zegt wetenschappelijk onderzoek. Wil je op termijn liefst 100 procent plantaardig eten, begin dan met kleine aanpassingen die niet te veel moeite vergen.
In week 1 kun je bijvoorbeeld beslissen om in ieder geval plantaardig te gaan ontbijten (check hier onze favoriete vegan ontbijtjes!), in week 2 kun je ook de lunch meenemen en voor het avondeten zou je kunnen beginnen met 3 vegan maaltijden per week. Voor veel mensen is dit soort graduele overstap veel makkelijker dan een cold turkey methode.
2. Het ene vlees is het andere niet
Hou je van een stukje vlees? We don’t judge, veel mensen zijn nou eenmaal opgegroeid met veel vlees en vinden het moeilijk om dat links te laten liggen. Wil je het klimaat toch een handje helpen, dan zou je selectiever kunnen zijn op het vlees dat je koopt.
Het ene vlees is namelijk het andere niet. Zo zijn kip, varkensvlees en vis minder schadelijk voor het milieu dan rundsvlees of lam. Sowieso is vlees van de ecologische slager of een lokale boerderij ook altijd beter dan industrieel geproduceerd supermarktvlees.
3. Zoek contact met anderen
Goed nieuws als je plantaardig eten behoorlijk intimiderend vindt: je hoeft het niet alleen te doen! Op Facebook zijn er namelijk heel wat groepen (community’s) waar je met al je vragen terecht kunt.
Niet alleen worden er regelmatig vegan recepten gedeeld, ook kun je met vragen of dilemma’s terecht. En wedden dat er in je vriendenkring ook wel mensen zijn die je tips kunnen geven? Samen dingen doen is ál-tijd leuker (en makkelijker!) dan alleen, dus bij deze weet je wat je te doen staat.
4. Koop je snacks alvast vegan
Veel mensen denken dat een veganistisch dieet betekent dat je heel wat lekkernijen zult moeten schrappen, maar in werkelijkheid neemt het aanbod aan veganistische lekkernijen haast exponentieel toe.
https://www.bedrock.nl/nieuwste-vleesvervangers/
Sowieso zijn er al heel wat producten die ‘accidently vegan‘ zijn, zoals Oreo’s, ontbijtkoek, speculaas, pure chocolade van Tony’s Chocolonely, skittles, Pom-Bär (die chips in de vorm van beertjes) of zure matten van Look-O-Look. Misschien is het een ideetje om je snoepgoed, chips en koekjes voortaan alvast vegan te kopen? Dit is namelijk écht een gevalletje: kleine moeite, groot verschil.
5. Zoek inspiratie bij anderen
Eén van de grootste uitdagingen aan plantaardig eten is het vinden van inspiratie. Gelukkig hoef je dat helemaal niet zelf te doen, want er zijn zoveel mensen die het jou met plezier voordoen!
Zoek je even op Instagram, YouTube, Facebook en foodblogs, dan kom je al gauw uit bij toffe vegan accounts met recepten en tips. Deze accounts op een passieve manier volgen drukt zelfs al een stempel op je eetpatroon: je brein went immers onbewust aan het idee hoe toegankelijk en makkelijk plantaardig eten wel niet is.
Kortom: milieu-vriendelijk eten begint bij kleine stappen waarmee jij, ook vandaag nog, kan beginnen. Succes!
Meer over voeding?
- Zo maak je je levensstijl écht gezonder volgens een holistisch voedingscoach
- Hoe je forever young blijft met de juiste voeding (volgens Kris Verburgh)
- Met deze inzichten krijg je wél grip op je snackgedrag (een holistisch voedingsdeskundige tipt)