Sip door klimaatverandering? Zo blijf je toch klimaat optimistisch
Kun jij op sommige dagen ook zo droevig worden van het nieuws over de aarde en dan met name over de toekomst ervan? Dan ben je zéker niet de enige zo blijkt. Zo’n 7 op de 10 Nederlanders maakt zich namelijk zorgen over de klimaatverandering. Ondanks al het slechte nieuws over de opwarming van de aarde is er gelukkig ook genoeg reden op positief te blijven. Dít is hoe jij tóch klimaat optimistisch blijft.
Uit het onderzoek – dat werd uitgevoerd door I&O Research – blijkt dat ruim 4 op de 10 Nederlanders zich zelfs veel zorgen maken over het klimaat. Dat is natuurlijk niet zo gek met de smeltende ijskappen, klimaatakkoorden die bij lange na niet worden gehaald, steeds extremere weersomstandigheden en een krimpende biodiversiteit…
Klimaat optimistisch blijven: hoe doe je dat?
Hoog tijd om te leren hoe we ondanks al het slechte nieuws toch klimaat optimistisch kunnen blijven. Want ja, dat kan! En wel zo:
1. Er gaat een hele hoop goed
Hoewel de cijfers er natuurlijk niet bepaald om liegen en de gemiddelde temperatuur van de aarde in de afgelopen 130 jaar met ruim 1 graad gestegen (en daardoor de zeespiegel wel zo’n twintig centimeter), zijn er gelukkig ook positieve veranderingen te zien omtrent de opwarming van de aarde.
Waar er eerst nog werd geschat dat we tegen het einde van de eeuw op een opwarming van 3,2 tot 5,4 graden zouden zitten (zonder een klimaatbeleid), wordt er nu (met klimaatbeleid) geschat dat we uitkomen op 1,7 tot 3 graden, zo meldt De Morgen.
Dat wil niet zeggen dat er niet nog een hele hoop werk aan de winkel is, maar het laat wel zien dat er veranderingen gaande zijn sinds er een klimaatbeleid is en dus dat de geschiedenis nog niet geschreven is.
2. Individuele keuzes hebben wél effect
Hoewel het soms kan voelen alsof jouw duurzame keuzes, zoals minder tot geen vlees eten, netjes je afval scheiden, minder consumeren en minder vliegen, geen impact hebben als jouw buurman wél al zijn afval op één hoop gooit en meerdere keren per jaar naar Bali vliegt, waardoor jouw motivatie haast tot een nulpunt zakt, is het goed om te weten dat jouw persoonlijke afwegingen wel degelijk impact hebben.
Want ja, óók duurzaamheid is besmettelijk. Ik bedoel: als de buurman zonnepanelen op zijn dak legt, volgt de rest van de straat van zelf al snel. Net zoals het aanleggen van een groen dak en winkelen bij een biologische supermarkt of zelfs je eigen groente tuin aanleggen. Onderschat nooit de kracht van het ripple effect.
3. Zoek like minded mensen op
Als jij je omgeeft met mensen die niet bepaald iets geven om klimaatverandering of er misschien zelfs niet in geloven, dan wordt het natuurlijk vanzelf ook lastig om hoopvol te blijven. Zonde! Er zijn namelijk genoeg mensen die zich wél bekommeren om het klimaat. Alleen, dan moet je ze natuurlijk alleen wel weten te vinden.
Op Instagram zijn er veel kanalen te vinden zoals Chicks for Climate of The Green Girls Club waar informatie over het klimaat wordt gedeeld en waar je makkelijk andere green do’ers online kunt ontmoeten.
Het is dus belangrijk dat we het klimaatprobleem blijven erkennen en serieus blijven nemen, maar op deze manier blijven we tegelijkertijd óók hoopvol en klimaat optimistisch. Daar hebben we gelukkig nog alle reden toe. Samen schrijven we immers de toekomst. Doe je mee?