Kliekjesdag recept: zo maak je van overgebleven risotto een smaakvolle burger
Per jaar wordt er in Nederland ruim twee miljard kilo aan voedsel verspild. Een slechte zaak, voor zowel onze portemonnee als voor het milieu. Gelukkig is daar Daisy Scholte, dé kliekjeskoningin van Nederland. In haar boek Lekker koken met restjes (dat vandaag verschijnt) laat zij zien hoe je restjes kunt omtoveren tot nieuwe gerechten.
Wij delen alvast het recept voor risottoburgers.
Overgebleven risotto burger
Dit heb je nodig:
Ingrediënten (voor 2 burgers)
- 1 ei
- 20 g bloem
- 200 g restjes risotto
- 5 el broodkruimels of paneermeel
- 2 el olie
- 2 broodjes
- handje sla
- saus naar keuze
- garnering naar keuze
Ook lekker: De lekkerste vegan burgers van Amsterdam
Zo maak je het
- Klop het ei in een bakje en zet apart.
- Kneed de bloem door de risotto en giet er steeds een beetje ei bij.
- De risotto moet plakkerig genoeg zijn om er burgers van te kneden. Is de risotto te nat? Doe er dan een beetje bloem bij. Als de risotto te droog is, voeg je nog wat ei toe.
- Vorm van het risottomengsel twee stevige ballen en druk ze voorzichtig plat tot je mooie burgers hebt. Druk eventueel de zijkanten nog even aan.
- Verhit de olie in een koekenpan.
- Dip de burgers aan beide kanten in de broodkruimels.
- Bak de burgers goudbruin.
- Serveer de risottoburgers op broodjes. Voeg een handje sla toe en een saus en garnering die past bij de smaak van de risotto.
Meer recepten?
- Een recept voor een heerlijke vegan quiche
- Recept: een plantaardige plaattaart met pompoen, rucola en rode ui
- Lekker én gezond: 3 recepten voor heerlijke vegan bliss balls