Deze kleuren licht hebben een positief effect op je stemming en biologische klok
Zomaar een random peertje in je lamp draaien doe je waarschijnlijk niet meer na het lezen van dit artikel. De kleur van het licht dat uit het peertje komt, kan namelijk voor een groot deel je stemming en je biologische klok beïnvloeden. Daar kunnen we dus goed gebruik van maken.
Inmiddels is het wel algemeen bekend dat je van blauw licht wakker blijft. Dat is het licht dat in daglicht zit. Maar ook het licht dat uit het beeldscherm van je televisie, laptop of telefoon komt. Slaap je slecht, dan het is slim om twee uur voordat je naar bed gaat niet meer achter een scherm te zitten. Maar, er is meer wat je kan doen met licht, om goed in je vel te zitten.
Gedurende de dag verandert natuurlijk daglicht langzaam van veel blauw licht in de ochtend naar geel/oranje licht in de schemer en avond. Je biologische klok volgt dit licht. Gaat de zon onder en is er dus warmer licht om je heen, dan begint je lichaam met het aanmaken van melatonine.
Dat is het hormoon waarvan je slaperig wordt en dat je nodig hebt voor een goede nachtrust. Heb je het gevoel dat je natuurlijke ritme verstoord is? Dan kan gekleurd licht in huis je helpen om dit te herstellen.
Oranje licht laat je ontspannen aan het einde van de dag
Krijg je overdag niet genoeg daglicht, dan merk je dat aan je humeur. Je kan sombere gevoelens hebben en weinig energie. Dat is ook precies wat een winterdip veroorzaakt bij mensen. In de winter krijg je namelijk een stuk minder natuurlijk daglicht te zien dan in de zomer. Lichttherapie met een daglichtlamp (witblauw) kan je daarbij helpen.
Maar je kan ook lampen met daglicht aanzetten in huis. Kies dan voor een lamp met een lichtkleur tussen de 3000 en 3500 Kelvin (K). Dit is de eenheid die gebruikt wordt om de kleur van licht aan te geven. Deze lichtkleur bevat witblauw licht dat je wakker en productief houdt.
Fel witblauw licht in de ochtend helpt je ook om wakker te worden. Het koele licht zorgt ervoor dat je energie krijgt en het helpt je beter te concentreren. Maar meteen een felle lamp in je gezicht in de ochtend is misschien niet zo’n goed idee. Een wake-up light werkt fijner: die bootst de opkomende zon na waardoor je rustig en happy wakker wordt.
Naarmate de dag langer duurt, kan je overgaan naar warm wit licht van zo’n 2700K. Dit is gezelliger en huiselijk. Je ontspant erdoor en laat de drukte van de dag van je afglijden. Wordt het avond, dan kan je lampen op een meer geel/oranje stand zetten (1700-2500K). Die hebben hetzelfde effect als kaarsen, een brandend haardje of alsof de zon ondergaat in je huis. Je energie wordt minder en je lichaam gaat zich voorbereiden op de nacht.
Plan je een spannende avond? Zet het licht dan nog net wat warmer, richting rood. De kleur van de liefde die zorgt voor een romantische sfeer in de slaapkamer. Een zoutlampje aanzetten werkt ook.
Winterdip? 10 tips om het meeste uit je daglichtlamp therapie te halen