Met deze kleine veranderingen kun je je relatie blijvend verbeteren
Denk je dat je in een week tijd geen verandering kunt aanbrengen in je relatie? Psychologen John en Julie Gottman zeggen van wel en ze hebben data uit veertig jaar baanbrekend onderzoek om dat te bewijzen. Ze beweren zelfs dat ze na een kwartier bestuderen met 90 procent zekerheid kunnen zeggen of een stel bij elkaar blijft of niet. Je relatie verbeteren kan aan de hand van simpele stappen die vaak worden vergeten.
Van deze psychologen wil je wel liefdesadvies, of niet?
En ze leefden nog lang en gelukkig
Het begon met Johns allereerste onderzoek aan de Indiana University waarin hij de wisselwerking in een huwelijk onderzocht. Tot op de dag van vandaag werken ze nog steeds met stellen in het Gottman Institute. Toen ze in 1990 het Love Lab in Seattle oprichtten, wilden ze weten: waardoor blijft liefde bestaan?
Waarom blijft het ene stel voor altijd bij elkaar, terwijl het andere uit elkaar gaat? En is het zelfs mogelijk om dit alles te onderbouwen met gegevens door wetenschap en wiskundige formules te gebruiken om zo te voorspellen of een stel nog lang en gelukkig samen zou leven?
Liefde is oefenen
In het Love Lab hebben ze inmiddels meer dan drieduizend stellen bestudeerd. Sommige van die stellen hebben ze zelfs meer dan twintig jaar gevolgd. Nou, wat hebben ze geleerd toen we de liefde naar het laboratorium brachten?
Een heleboel. Ze hebben hun fundamentele bevindingen gebundeld in het boek Liefde, waarin ze een gemakkelijk verteerbaar actieplan van zeven dagen presenteren.
Het zijn de eerste stappen op weg naar een liefde die blijvend is. Om je alvast een voorproefje te geven: liefde is oefenen. Het is meer dan een gevoel, het is een daad. Het is iets wat je doet, niet iets wat je gewoon overkomt. Je moet dagelijks een dosis geven (en krijgen) om een gezonde, florerende relatie te behouden.
Het gaat om de kleine dingen
Het verrassende is dat het niet om de grote gebaren gaat. Het betekent niet een boeket rozen op Valentijnsdag of een last minute reisje naar Parijs. In plaats daarvan gaat het om vaak kleine dingen doen. Ze zijn gemakkelijk om te doen, maar worden te vaak vergeten.
Deze kleine, maar waardevolle aanpassingen kunnen een wereld van verschil maken in hoe je met elkaar omgaat en het niveau van verbondenheid dat je deelt. Laten we eens kijken naar enkele praktische stappen die je kunt nemen om je relatie te versterken volgens de methoden van de Gottmans.
1. Verbeter je communicatie
Communicatie is de sleutel tot een succesvolle relatie. Let op hoe je met elkaar praat en vermijd destructieve patronen zoals kritiek, minachting, verdediging en terugtrekking. In plaats daarvan kun je je richten op constructieve communicatie, waarbij je je gevoelens op een respectvolle manier deelt en naar de gevoelens van je partner luistert zonder oordeel (en zonder afleiding van telefoons).
2. Bedank de ander
Waardeer en erken de kleine dingen die je partner doet. Laat je dankbaarheid blijken voor hun inzet, zorgzaamheid en steun. Het uiten van dankbaarheid creëert een positieve sfeer in de relatie en versterkt de band tussen jou en je partner.
3. Hanteer conflicten op een gezonde manier
Conflicten zijn onvermijdelijk in elke relatie, maar het is de manier waarop je ermee omgaat die het verschil maakt. Leer conflicten op een respectvolle manier te benaderen. Gebruik ‘ik’-verklaringen om je gevoelens uit te drukken in plaats van beschuldigingen te maken.
Zoek naar compromissen en oplossingen waar beide partners zich in kunnen vinden, in plaats van te vechten om gelijk te krijgen.
4. Prik een datum voor een afspraakje
De drukte van het dagelijks leven kan het gemakkelijk maken om elkaar voor lief te nemen. Plan bewust quality time in voor elkaar, waarin je kunt genieten van elkaars gezelschap en speciale momenten kunt delen. Dit kan variëren van een wekelijkse date night tot eenvoudige dagelijkse rituelen, zoals samen koken of wandelen.
5. Raak de ander aan
Intimiteit is essentieel voor een bevredigende relatie. Werk aan het versterken van de emotionele, fysieke en seksuele intimiteit tussen jou en je partner. Toon genegenheid, wees attent voor elkaars behoeften en neem de tijd om elkaar liefdevol aan te raken en te knuffelen.
6. Ondersteun elkaars dromen
Een gezonde relatie moedigt individuele groei en persoonlijke doelen aan. Steun en motiveer elkaar om jullie individuele dromen na te streven. Dat betekent dat je ook moet vragen wat je nodig hebt. Wees een klankbord voor elkaars ideeën en ambities en help elkaar bij het verwezenlijken ervan.
Liefde is een werkwoord
Onthoud dat liefde een werkwoord is, en het vereist dagelijkse inzet en toewijding. De kleine veranderingen die je in een week kunt aanbrengen, kunnen een grote impact hebben op je relatie op de lange termijn. Dus begin vandaag nog met het oefenen van liefde en geniet van de vruchten van een bloeiende relatie.
Wil je een betere relatie? Focus je dan op het verbeteren van deze skill