7 kleine gewoontes die je helpen je doelen te bereiken
De oude Chinese filosoof Lao Tzu zei het al: ‘Een reis van duizend mijl begint met een enkele stap’. Onderschat kleine gewoontes niet. Ze hebben de kracht om grote veranderingen teweeg te brengen die je helpen je doelen te bereiken.
Maar over welke kleine gewoontes hebben we het dan?
Kleine gewoontes om je doelen te bereiken
Vaak denken we dat we puur en alleen wilskracht nodig hebben om onze doelen te bereiken. Maar uit onderzoek blijkt dat dit een eindige hulpbron is die verrassend snel op is. In plaats van wilskracht, heb je gewoontes nodig.
Het gaat hier om zulke kleine en eenvoudige taken, dat je ze makkelijk elke dag kunt uitvoeren. Want pas als je ze lang genoeg uitvoert, zullen ze een gewoonte worden waar je nauwelijks meer over na hoeft te denken.
De dag starten zonder telefoon
75 procent van mensen tot 35 jaar pakt meteen z’n telefoon erbij als ze wakker worden. Ben jij ook guilty? Het heeft een enorme impact op je productiviteit als je dit doet, omdat je mentale, emotionele en fysieke energie op z’n hoogtepunt is als je wakker wordt.
Deze tijd kun je dus beter besteden aan doelen die er écht voor jou toedoen, in plaats van scrollen op je telefoon. Ook zorgt het checken van je telefoon er meteen voor dat je hoofd zich vult met taken, stressoren en mini-branden die je moet blussen. In andere woorden: niet meer doen dus.
Zet je telefoon het eerste kwartier van je dag op vliegtuigstand. Deze tijd kun je steeds verder uitbreiden, naar bijvoorbeeld een uur.
Journaling
Neem elke dag even vijf minuten om op te schrijven wat er door je hoofd rondspookt. Zo kun je je hoofd leeg maken, alles op een rijtje zetten en meer duidelijkheid creëren. Je zal zien dat dit ervoor zorgt dat je minder stress hebt en dat je beter kunt slapen. Allemaal zaken die je uiteindelijk helpen je doelen te bereiken.
Lees dagelijks
Het is niet voor niets dat de meest succesvolle mensen ter wereld, zoals Bill Gates, veel lezen. Als hij meer wil weten over een onderwerp, duikt hij daar door middel van een boek in.
Stel jezelf het doel om tien pagina’s per dag te lezen. Dat lijkt misschien niet veel, maar als je het doorrekent, heb je gemiddeld 18 boeken per jaar gelezen.
Singletask
Verschillende taken tegelijkertijd doen (multitasken) maakt je langzamer en zorgt er bovendien door dat je meer fouten maakt. Wil je aan een doel werken? Beperk afleidingen (zet je telefoon en mailbox uit) en ga gefocust aan de slag. Je zal zien dat je jouw doelen eerder bereikt.
https://www.bedrock.nl/multitasken-bestaat-niet-singletasken/
Afleidingen beperken is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan in deze moderne digitale tijd. Probeer daarom eens de Pomodoro techniek. Hierbij zet je een wekker voor 25 minuten en werk je in die tijd aan één taak. Als de wekker gaat, houd je 5 minuten pauze, om het riedeltje daarna weer opnieuw uit te voeren. De app Forest kan je hierbij helpen.
Plan rustmomenten in
Of het nou gaat om pauzes gedurende je werkdag of avonden die je helemaal voor jezelf hebt, je lichaam en geest hebben rust nodig om uiteindelijk beter te presteren. Dat weet je eigenlijk ergens in je achterhoofd wel, maar onderzoek toont dit ook daadwerkelijk aan.
Hoewel we het dus ergens allemaal wel weten, is het lastig om dit in de praktijk uit te voeren. Zeker in drukke weken, terwijl we die rustmomenten dan juist hard nodig hebben. De oplossing is om je pauzes en me-time momenten van tevoren in je agenda in te plannen.
Kijk naar wat wel goed gaat
Om je doelen te bereiken, moeten we zeker kijken wat er niet goed gaat en wat we hieraan kunnen veranderen. Maar de waarheid is dat we dit al automatisch doen. Wat we vergeten te doen? Kijken naar wat wél goed gaat. Denk dus iedere avond even na over wat goed ging vandaag.
Ga 30 minuten eerder naar bed
Het maakt niet uit wat je doel precies is – of dat nou een eigen bedrijf opstarten is of goede resultaten behalen in de sportschool. Eén ding is zeker: je slaap heeft invloed op je resultaten.
Met te weinig slaap ben je minder gemotiveerd, minder creatief, je kunt minder leren, je immuunsysteem is slechter en je maakt eerder fouten. Slaap is essentieel en toch krijgt dit totaal geen prioriteit bij de meeste mensen.
Je zal zien: deze 7 kleine en makkelijk uitvoerbare gewoontes maken een wereld van verschil.