6 tips om met je kledingkeuze de klimaatverandering te verminderen
Bijna iedereen weet inmiddels dat je door minder vlees te eten goed bezig bent voor het klimaat. Maar wist je ook dat je met je kledingkeuze een aanzienlijke positieve impact kan maken? De wereldwijde kledingindustrie is namelijk verantwoordelijk voor wel 10 procent van alle broeikasgassen en put ook kostbare natuurlijke hulpbronnen uit. Zo is de kledingindustrie verantwoordelijk voor wel 20 procent van het wereldwijde afvalwater en belandt 85 procent van al het textiel uiteindelijk op stortplaatsen of wordt verbrand. Zonde!
Gelukkig kun jij met jouw kledingkeuze helpen de vervuiling van de kledingindustrie tegen te gaan.
6 tips voor bewuste kledingaankopen
Grote industrieën zoals de kledingindustrie passen zich aan de vraag van de consument aan. Daarom is het altijd belangrijk om bewust te zijn van je aankopen en is het de vraag of wel of niet aan deze industrie wilt bijdragen.
Houd daarom deze 6 tips in je achterhoofd bij het aanschaffen van kleding en help zo de aarde een handje:
1. Let op het materiaal
Vooral de materialen katoen en polyester hebben een grote negatieve impact op het klimaat. Dit komt doordat de katoenproductie schadelijke broeikasgassen uitstoot en ontzettend veel water verbruikt. Zo kan voor één katoenen T-shirt wel 2700 liter water worden gebruikt.
Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu
Polyester is vooral slecht voor het milieu omdat de productie ervan zorgt voor een grote CO2-uitstoot. Daarnaast komen bij het wassen van polyester microplastics vrij. Geschat is dat hier jaarlijks een half miljoen ton van in de oceanen terecht komt. Beter is het om te kiezen voor kledingmaterialen met een kleinere ecologische voetafdruk zoals duurzaam wol of linnen.
2. Koop minder en repareer meer
Vooral de fast fashion industrie is de grote boosdoener. Deze industrie teert op consumenten die continu nieuwe kleding kopen, terwijl dit lang niet altijd nodig is. Veel kledingstukken kun je namelijk zelf ook gemakkelijk repareren. Ben je niet zo handig met naald en draad? Dan is dit ook een mooie manier om de plaatselijke kleermaker te ondersteunen.
3. Ga voor tweedehands of vintage
Zijn je kledingstukken niet per se aan reparatie toe, maar heb je gewoon écht even behoefte aan een nieuw item in je kast? Ga dan voor tweedehands of vintage. Zo geef je een kledingstuk een mooi tweede leven én je vindt vaak pareltjes die niemand anders heeft. Toevallig binnenkort in Rotterdam? Dit zijn de 5 leukste tweedehands winkels die je daar vindt.
4. Doe onderzoek
Knowledge is power. Onderzoek daarom hoe kledingmerken hun kleding produceren. Let hierbij ook op de arbeidsomstandigheden waaronder de kleding gemaakt wordt. In de fast fashion-industrie zijn deze vaak erbarmelijk, waarbij vooral vrouwen hele lange werkdagen maken in een onveilige werkomgeving.
Hoe jouw kledingstuk wordt geproduceerd, kun je nagaan via de website van het merk. Ook zijn er handige tools zoals Fashion Checker en je kunt ook altijd proberen het merk een berichtje te sturen via social media.
5. Koop bij inheemse bedrijven
Van de totale wereldbevolking bestaat 5 procent uit inheemse volkeren. Dit kleine aandeel is verantwoordelijk voor het beschermen van wel 80 procent van de wereldwijde biodiversiteit. Deze inheemse volkeren leven vaak in harmonie met de natuur en produceren daarom ook op een duurzame manier. Koop daarom wat vaker een kledingstuk bij een inheems bedrijf.
6. Ga voor nieuwe duurzame technologieën
Wetenschappers van over de hele wereld zijn hard bezig om met nieuwe technologieën de fast fashion-kledingindustrie tegen te gaan. Deze nieuwe duurzame snufjes beginnen ook steeds vaker op grote kledingmerken over te slaan. Zo heeft Reebok nu een vegan sneaker gemaakt van algen en wordt er in Mexico leer gemaakt van cactussen!
Dingen waarvan je dénkt dat ze duurzaam zijn maar het best tegenvalt
Good to know: voor duurzame kleding hoef je lang niet altijd de deur uit. Eerder zetten we al Bedrock’s 6 favoriete webshops voor duurzame mode op een rij.
Luistertip: Bedrock talks over het klimaat 🎧
Het is een feit: de wereldwijde temperatuur stijgt. In de afgelopen 30 jaar hebben we 50 procent van alle CO2 ooit uitgestoten. We spraken met Jelmer Mommers (klimaatjournalist bij De Correspondent) over klimaatverandering en hoe het er met onze wereld nu voorstaat. En als je nu spontaan in huilen uitbarst, no worries: dit is een verhaal met hoop!