Duurzaam dilemma: je kledingkast verduurzamen in slechts 5 stappen
Met het voorjaar om de hoek wordt het tijd om een middag te reserveren voor het uitpluizen van je kledingkast. Dat voelt altijd een beetje als een nieuwe start: winterkleding berg je op en luchtigere looks komen weer tevoorschijn. Ook is dit het perfecte moment om eens kritisch naar je garderobe te kijken en je kledingkast te verduurzamen. Dat kan al in een paar simpele stappen.
Er zijn vast items die je niet meer draagt, past of mooi vindt. Die kunnen door naar de volgende en misschien wil je zelf graag nog iets nieuws. Met deze tips geef je jouw garderobe een update én ga je voor een duurzame kledingkast.
Je kledingkast verduurzamen in een paar stappen
Het kost vaak even wat tijd en meestal wordt de kamer waar je kledingkast staat eerst een enorme bende, maar daarna ben je blij dat het klusje geklaard is. Je start het voorjaar dan namelijk met een frisse, duurzame garderobe waarbij je precies weet wat er in je kast ligt. Geen twijfels meer over wat je aan wil trekken in de ochtend dus, én je bent helemaal groen bezig.
Uitruimen van je kledingkast
Begin als eerste met het uitruimen van je kleding uit de kast. Doe dit per item en bekijk of je het item wilt houden, verkopen of wegdoen. De ‘wegdoen’ stapels kan je ook nog onderverdelen in weggeven, naar de kringloop brengen of aan het goede doel schenken. Soms twijfel je over een item. Stel jezelf dan de vraag of je er nog blij van wordt. Of je het kledingstuk vaker wil gaan dragen en of je het gaat missen als het weg is. Drie keer ja is houden natuurlijk. En anders kan je het nog even houden en over een paar maanden weer bekijken.
Kledingstukken onderhouden
Heb je items in de kast liggen die je niet draagt omdat er een gaatje in zit, een knoop af is of een haal aan zit? Repareren maar! Anders blijven ze nog zo weken in de kast liggen en dat is zonde. Maak ze zelf of breng ze naar iemand die het voor je kan doen. Is een item niet meer te maken, dan kan het weg.
Tip: scholen kunnen dit soort dingen vaak gebruiken om te verkleden of mee te knutselen. Zorg ook goed voor je kleding door styles niet te vaak te wassen, soms is luchten ook voldoende. Was op maximaal dertig graden en gooi je kleding niet in de droger. Gebruik af en toe een pluizenverwijderaar voor de ergste pluisjes om je kleding zo lang mogelijk netjes te houden.
Less is more
Vijf zwarte T-shirts en zeven witte blouses is misschien wat overdreven? Less is more, geldt voor de duurzame garderobe. Kijk welke basics je vaak draagt en maak daar een stapel van. Wat je zelden draagt kan weg. Kies zorgvuldig de items die je wil houden en kijk waar mogelijk welke combinaties je ermee kan maken. Vaak kan je met een paar kledingstukken al vele verschillende combinaties maken. Dat zijn de topstukken uit je kledingkast (investment pieces) die je zeker wil houden.
Kledingkast verduurzamen = kritisch kopen
Nieuwe kleding kopen is hartstikke leuk, maar om te verduurzamen moet je wel kritisch worden. Heb je een item écht nodig? Kan het meerdere seizoenen mee gaan? Heeft het een goede kwaliteit zodat het lang mooi blijft? Soms betaal je daar net wat meer voor, maar uiteindelijk natuurlijk niet.
Want een kledingstuk van goede kwaliteit blijft mooi, ook na het dragen en wassen. Zo kan je er wel drie, vier of vijf seizoenen mee door en hoef je niet elk seizoen een nieuw exemplaar te kopen. Kijk dan ook goed naar waar je iets koopt. Veel merken zijn bezig met verduurzamen.
Speciale gelegenheden
Dit is altijd een lastige, want op een bruiloft wil je graag iets speciaals aan, maar vaak draag je dat item maar een paar keer. Sommige merken bieden tegenwoordig de optie aan om kledingstukken te lenen. Zelfs modeketen H&M heeft een rental collectie. Of je snuffelt even bij een vriendin in de kast en anders is er altijd de kringloop nog, of Vinted. Daar vind je, na even goed zoeken, vaak parels voor een kleine prijs. Genoeg mogelijkheden voor een duurzame garderobe.
One day sweatshop in Den Haag vraagt aandacht voor onverantwoorde kledingproductie