Hoeveel klaag jij? Waarom je een tijdje wilt stoppen met zeuren (én hoe je dat doet)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fniet-klagen-e1743565509236.jpg)
In Nederland staan we er bekend om: klagen. We zouden er een ster in zijn. Hoewel klagen nuttig kan zijn om onder meer je frustraties te verwerken, brengt het óók een hoop negatieve energie met zich mee. Voor zowel jezelf als de mensen om je heen. Hoog tijd om eens een pauze in te lassen van al dat geklaag.
Onze zuiderburen lassen er zelfs een heuse maand voor in: de 30 Dagen zonder klagen-challenge die jaarlijks wordt georganiseerd als een soort Dry January. In plaats van een maand geen druppel alcohol aan te raken, kiezen de Belgen er dertig dagen lang bewust voor om niet te klagen. De bedenker van de campagne, Isabelle Gonnissen, de verkoopdirecteur van een Belgisch chemiebedrijf, wil daarmee bewustzijn en optimisme bij mensen aanwakkeren. We like!
We klagen allemaal
Klagen: of we nu willen of niet, iedereen doet het. Even lekker je hart luchten over die langzame kassière, de lange rij bij de kassa, het vieze weer of je overvolle to-do-lijst. Héérlijk is het om af en toe je frustraties ongegeneerd te ventileren bij een ander. Je frustraties delen met iemand kan dan ook voelen als een manier om stress kwijt te raken. Het liefst horen we van degene tegen wie we klagen dat we gelijk hebben en alle recht hebben om te zeuren.
Waarom klagen we eigenlijk zo veel?
Er is een evolutionaire reden waarom we het lekker vinden om te klagen en het zo diep in de menselijke natuur geworteld zit. Het is namelijk een manier om te communiceren en een verbinding te creëren met anderen. Door het delen van onze frustraties, zoeken we een manier om gevalideerd, begrepen en gehoord te worden door een ander. Dat is dan ook dé reden dat we het vaak fijn vinden om samen te klagen. Over die ene vervelende collega, de drukte op de camping of die ene stomme advertentie op televisie.
Behalve het vinden van validatie, klagen we ook omdat het fungeert als een uitlaatklep voor onze emoties. Maar klagen heeft meer voordelen. Zo kun je door te klagen, gemotiveerder raken om een passende oplossing te vinden voor het probleem. De vraag is alleen, doet klagen wel écht meer goed dan kwaad?
Wat doet klagen met je brein?
Het komt vast niet als een verrassing dat klagen ook de nodige nadelen met zich mee brengt. Niet alleen klagen we vaak over de rug van een ander om onszelf beter te voelen (en zo ons eigen ego te boosten), maar door regelmatig te klagen, komen we in een negatieve spiraal terecht, waardoor we steeds meer gaan focussen op de negatieve dingen om ons heen.
Elke keer dat je klaagt, creëert je brein namelijk nieuwe neurologische verbindingen die ervoor zorgen dat je nog sneller iets negatiefs ziet. Je traint als het ware je brein om zich te focussen op wat er misgaat in plaats van op wat er goed gaat.
Uiteindelijk kan dat zorgen voor stress, angst én depressie. Klagen versterkt daardoor de negatieve emoties die je al hebt, maar ook je kijk op de wat er zal gebeuren in de toekomst. Je anticipeert alvast op nog meer negatieve situaties in de toekomst. En voor je het weet kom je in een vicieuze cirkel van negativiteit terecht.
Wat gebeurt er als je stopt met klagen?
Merk je dat je vaker negatief bent dan je zou willen? En dat je het glas vaak half leeg ziet in plaats van half vol? Dan is het misschien hoog tijd om je bewust te worden van je eigen gezeur en te proberen een tijdje niet te klagen. Of dat nu dertig dagen is, zoals de Belgen jaarlijks doen, een dag of misschien wel een week lang: jezelf trainen op negatieve denkpatronen herkennen én aanpassen, kan je helpen om positiever in het leven te staan.
Minder klagen betekent immers minder focussen op negativiteit, waardoor je zult merken dat je meer energie hebt en je je over het algemeen vrolijker voelt. Daarnaast verspreid je niet continu negativiteit om je heen, dat is wel zo fijn voor je omgeving.
Hoe houd je een maand zonder klagen vol?
Wil je een tijdje bewust stoppen met klagen? Goed plan! Deze tips maken het je makkelijker:
- Wees je bewust van je klaaggedrag: de eerste stap is herkennen wanneer je klaagt. Probeer eerst eens een dag bewust te luisteren naar jezelf. Hoe vaak zeg je iets negatiefs?
- Vervang klagen door actie. Klagen lost niets op, maar actie wél. Zit je in een vervelende situatie? Kijk of je wat je er ook aan kunt veranderen in plaats van er alleen over te praten.
- Gebruik een ‘positiviteitsfilter’. Voordat je iets zegt, vraag jezelf af: draagt dit bij aan een oplossing of is het puur negatief? Als het alleen maar negatief is, probeer het dan voor je te houden of er een positieve draai aan te geven.
- Houd een dankbaarheidsdagboek bij. Door dagelijks drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, train je je brein om te focussen op het goede in plaats van het slechte.
- Omring jezelf met positieve mensen. Negativiteit werkt aanstekelijk, maar positiviteit gelukkig ook! Breng daarom meer tijd door met mensen die je energie geven in plaats van kosten.
Klinkt niet klagen als een mission impossible? Dan is het juist een perfect moment om eens te testen wat een tijdje niet zeuren met je doet. En wie weet, misschien wordt het zelfs een gewoonte voor de rest van je leven.
Als je met serieuze klachten van negativiteit, somberheid en chronische kampt, dan kan je het best met een psycholoog praten om aan de slag te gaan met je denkpatronen.
Bron: Psycholoog, Kiespositief
Langzaam leven vertaalt zich ook naar de werkvloer met ‘slow productivity’.
De 5 tekenen dat je te veel klaagt (en wat je in plaats daarvan kunt doen)