Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 29 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Waar komen die paar scherpe kinharen toch vandaan?

Bijna elke vrouw kent het wel: je kijkt in de spiegel en plotseling is daar weer die ene hardnekkige kinhaar, die weer uit het niets tevoorschijn is gekomen. Ondanks dat je zéker weet dat je hem nog maar een weken geleden hebt verwijderd, is hij weer terug. En soms met een paar andere zwarte, haren. Op je kin! Waar komen die paar scherpe kinharen toch vandaan?

Het fenomeen van de terugkerende kin- of gezichtsharen (hallo snor!) is gelukkig niets om je zorgen over te maken en geheel normaal. Helemaal als je wat ouder wordt.

Kinhaar en andere soorten haar op je lichaam

Om te begrijpen waar die kinharen toch steeds vandaan komen, is het belangrijk om eerst het verschil te weten tussen de twee soorten haar die je hebt op je lichaam, namelijk vellus- en terminal haar. Vellus haar is licht, dun en bijna onzichtbaar; je zou het kunnen kennen als ‘perzikhaartjes’. Terminal haar daarentegen is dikker, donkerder en langer, zoals het haar op je hoofd, onder je armen en in je schaamstreek.

Hoewel de meeste gezichtsbeharing bij vrouwen uit vellus haar bestaat, kunnen sommige vellus haren veranderen in terminal haren. Aha…

Hormonen en haarfollikels

Wanneer worden die lieve zachte donshaartjes dan ineens harde, donkere haren? De overgang van vellus naar terminal haar wordt vaak veroorzaakt door je hormonen en dan specifiek door testosteron. Iedereen heeft namelijk testosteron in het lichaam, maar de hoeveelheid en hoe je haarfollikels erop reageren, verschilt weer per persoon.

Mensen die meer testosteron in hun lichaam hebben (dat kunnen dus óók vrouwen zijn), of een gevoeligheid voor het hormoon, hebben meer kans op het ontwikkelen van terminal haren op plaatsen waar normaal gesproken alleen vellus haar groeit. Dat verklaart dus meteen waarom sommige vrouwen die paar hardnekkige kin- of gezichtsharen hebben, terwijl anderen dat niet hebben.

Dan zijn er nog andere gezondheidscondities die kunnen bijdragen aan overmatig haargroei, zoals polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Mensen met PCOS hebben vaak meer androgenen; een groep hormonen waartoe testosteron behoort, wat weer kan leiden tot wat sommigen als ‘overmatige’ haargroei zien.

Waarom die kinharen altijd op dezelfde plek?

Groeit dezelfde kinhaar dus altijd terug? Dat kan inderdaad kloppen, omdat haren vanuit haarfollikels groeien en sommige follikels hebben nu eenmaal een lagere drempel voor testosteron dan andere follikels. Dat betekent dat ze sneller én dikker haar produceren. Dat is vaak de reden waarom die ene kinhaar steeds op dezelfde plek op je kin terug groeit.

Wat doe je alleen met die ongewenste haren?

Hoewel het hartstikke normaal is om deze scherpe, zwarte haren te hebben, vinden veel mensen het toch fijner om ze te verwijderen. Dat kan door ze te epileren, te waxen of door een laserbehandeling te doen. Epileren is misschien wel de snelste en makkelijkste manier, omdat het maar om een paar haartjes gaat.

Het is overigens een mythe dat epileren zorgt voor meer haargroei; dat gebeurt niet. Laserbehandelingen kunnen goed helpen, maar geven helaas geen garantie voor permanente haarverwijdering en hebben vaak onderhoud nodig op de lange termijn.

Omarm jezelf

De reclameborden op straat en modellen op Instagram doen misschien lijken dat we als vrouwen haarloos door het leven moet gaan, maar niets is minder waar. Het hebben van kin- of gezichtsharen is volkomen normaal en niets om je voor te schamen! Of je ze nu verwijdert of niet, het is een persoonlijke keuze. Wat belangrijk is, is dat jij je comfortabel en zelfverzekerd voelt in je eigen huid!

Droge lippen, verbrande lippen of rimpelige lippen: dermatoloog Marjolein Leenarts heeft tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️