Hoe voed je kinderen emotioneel intelligent op?
In haar TED Talk vraagt ouderschapsadviseur Lael Stone om terug te denken aan een moment in je kindertijd waarop je verdrietig en bang was. Hoe reageerden de volwassenen in je omgeving hierop? In de ideale wereld toonden ze begrip en luisterden ze aandachtig naar waarom je verdrietig of angstig was. Maar de kans groot dat dit niet het geval was.
Sterker nog: waarschijnlijk kreeg je juist een tegenovergestelde opmerking voor je kiezen, bijvoorbeeld dat er helemaal geen reden was om te huilen.
Waarom dit belangrijk is
“We zien een gestage toename van psychische problemen bij volwassenen over de hele wereld”, zegt Stone in haar TED Talk. Volgens haar komt dit gedeeltelijk door de lessen die we als kinderen leerden over hoe we onze gevoelens en emoties moeten uiten.
Natuurlijk is het makkelijk om onze ouders de schuld te geven van al onze tekortkomingen, maar Stone wijst erop dat het eerder de schuld is van de samenleving en onze cultuur. Hoe kunnen ouders weten op welke manier ze hun kinderen emotioneel moeten opvoeden, als ze dat nooit geleerd is? We leven bovendien ook nog eens in een wereld waarin IQ altijd de prioriteit krijgt boven EQ.
3 opvoedstijlen wat betreft emoties
In haar werk als ouderschapsadviseur heeft ze ontdekt dat er ruwweg 3 verschillende manieren zijn waarop we als kinderen leren omgaan met gevoelens en emoties.
De eerste manier is repressie. Je hebt dan als kind geleerd dat het niet veilig is om je gevoelens te uiten. Elke keer dat je huilde, is je vertelt dat je daarmee moest ophouden. Het resultaat? Je hebt je hele leven je emoties weggestopt, waardoor deze gevoelens als volwassene weer kunnen opduiken als het even tegenzit.
Hoe je kinderen kunt stimuleren om te groeien (door fouten te laten maken)
De tweede manier is agressie. Bij deze manier voelden we ons als kind compleet machteloos en hadden we het gevoel nooit te kunnen uiten hoe we ons voelden. Natuurlijk blijven deze emoties vanbinnen borrelen, waardoor deze later tot uiting kwamen in woedeaanvallen. Als kind werd je daardoor als ‘te veel’, ‘lastig’ of ondeugend’ bestempeld.
Dan is er nog een laatste manier: expressie. Als jij als kind bent opgegroeid met de filosofie dat gevoelens welkom zijn en dat al je gevoelens geaccepteerd worden, zal je op latere leeftijd ook makkelijker kunnen omgaan met dezelfde emoties en gevoelens.
Je weet dan dat je ze niet per se hoeft te ‘repareren’ of ‘op te lossen’. Ze mogen er simpelweg zijn. Op deze manier voel je je emoties en laat je ze weer gaan.
Kind emotioneel intelligent opvoeden
Deze informatie kunnen we meenemen naar de manier waarop we onze eigen kinderen opvoeden. Maar hoe ziet deze emotionele opvoeding er in de praktijk uit?
Stone heeft zelf drie tieners in huis. “In plaats van dat ik hun problemen probeerde op te lossen en ze de hele tijd gelukkig probeerde te maken, deed ik heel gewoon over hun emoties”, legt ze uit. “Ik zei simpelweg: ‘Vertel me er alles over‘ en dan luisterde ik gewoon.”
Soms waren er tranen bij haar kinderen, soms woede, soms klaagzangen. “Elke keer was het mijn enige taak om daar te zitten en ze de ruimte te geven om te voelen wat ze moesten voelen”, zegt ze. “Toen begon de emotionele intelligentie van mijn kinderen te groeien. Op zich logisch: want hoe kunnen we verwachten dat kinderen empathie en compassie laten zien aan anderen als we ze niet hebben laten zien hoe?”
Nadat Stone deze ontwikkeling bij haar kinderen zag, vroeg ze zich af hoe de wereld eruit zou zien als we jongens zouden aanmoedigen om te huilen en kwetsbaar te zijn. En als we meisjes lieten razen en hun stem lieten vinden, zodat ze kunnen opkomen voor wat ze nodig hebben. Hoe zou het onderwijs eruit zien als we ons meer op EQ begonnen te focussen?
https://www.bedrock.nl/netflix-docu-the-mask-you-live-in/
Als we deze lessen meenemen naar de opvoeding van onze eigen kinderen, zal deze wereld misschien ooit bestaan. Benieuwd naar de hele TED Talk van Lael Stone? Je kijkt ‘m hieronder: