Strenge filter voor een nieuwe lover? Zo ontwikkel je een gezonde kieskeurigheid
Wanneer het gaat over een romantische partner zijn we allemaal wel een beetje kieskeurig – en maar goed ook! Je eigen standaarden scherp stellen en weten wat je waard bent, kan absoluut geen kwaad. Maar vanaf wanneer wordt het een beetje extreem en ben je wel héél kieskeurig?
Hoe dan ook is het een tricky evenwicht. Ben je té kieskeurig, dan riskeer je dat je alleen overblijft. Maar ben je alles behalve kieskeurig dan loopt de relatie misschien binnen de kortste keren stuk. Interessant is het dus om je af te vragen: waar ligt die grens?
Extreme kieskeurigheid
Extreem kieskeurige mensen kunnen zich laten kenmerken door een rigide, egoïstische attitude. Met een tunnelvisie lijken ze alleen maar te focussen op negatieve persoonlijkheidstrekken bij de ander.
The Sex Issue: zo weet je of jij en je partner een goede match zijn in bed
Ook zien extreem kieskeurige mensen het verschil niet tussen cruciale en oppervlakkige persoonlijkheidstrekken. Als gevolg zijn ze zelden tevreden, tenzij er een prins op het witte paard tóch blijkt te voldoen aan hun lange lijst van eisen.
Gezonde kieskeurigheid
Bij mensen met een gezonde kieskeurigheid is dat anders. Hun eisen zijn gebaseerd op een accurate weerspiegeling van de werkelijkheid.
Dit soort mensen weten duidelijk wat ze willen, maar laten ruimte voor flexibiliteit. Ze begrijpen dat oppervlakkige kenmerken zoals lengte of haarkleur minder cruciaal zijn dan persoonlijkheidstrekken als vriendelijkheid of trouwheid.
Zo ontwikkel je gezonde kieskeurigheid
Heb je het vermoeden dat je in het algemeen té veeleisend bent voor een potentiële partner? Met deze tips leer je om hierin een gezondere attitude aan te nemen:
1. Gebruik je intuïtie én je verstand
De beste keuzes beginnen vanuit een onderbuikgevoel en worden gecombineerd met argumenten vanuit je verstand. Probeer dit principe ook toe te passen op mogelijke partners. Natúúrlijk is een bepaalde romantische aantrekkingsfactor noodzakelijk om verder te kunnen met een persoon.
Is dat eenmaal het geval? Bedenk dan op een rationele manier welke factoren op lange termijn kunnen bijdragen aan een gezonde relatie. Geven zowel je intuïtie als je verstand positieve signalen af, dan weet je dat je goed zit.
Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen
2. Breng je dealbreakers in kaart…
Ga eens kritisch bij jezelf na wat nou écht deal breakers voor je zijn. Dit zijn rode vlaggen die wijzen op een fundamentele mismatch tussen jou en de kandidaat. Probeer het te houden op 5.
3. …en breng je dealmakers in kaart
Doe nu hetzelfde voor deal makers: essentiële eigenschappen om te kunnen spreken van een goede match. Denk aan vriendelijkheid, respect, wijsheid, aantrekking of humor en probeer oppervlakkige fysieke eigenschappen weg te laten.
4. Vergeet perfect
Ben je op zoek naar de perfecte partner? Fout, je bent op zoek naar een geschikte partner. Niemand is namelijk perfect, ook jij niet.
Waarom zou je dat dan verwachten van een ander?