Deze invloed heeft het ketodieet op je menstruatie en hormonen
Het lijkt zo verleidelijk, ‘even een paar kilo eraf’ om nog nét in je oude bikini te passen voor de zomer. Maar naast dat snel afvallen zelden gezond óf houdbaar is, vergeten we ook vaak dat het effect op ons lichaam verder reikt dan ons gewicht. Ons eetpatroon heeft bijvoorbeeld veel invloed op onze menstruatie en hormonen.
Dat kan positief zijn, omdat goed eten voor een gebalanceerde hormoonhuishouding kan zorgen, maar ook negatief. Volg je bijvoorbeeld het ketodieet, met weinig koolhydraten en veel vetten, dan is de invloed op je hormonen zeker iets om rekening mee te houden.
In haar boek Keto: A Woman’s Guide beschrijft Tasha Metcalf precies wat de invloed van het ketodieet is op je menstruatie en hormonen – in grote lijnen althans, want we moeten niet vergeten dat elk lichaam anders is. En o ja, andersom hebben je hormonen ook weer invloed op je eetgedrag. Ze regelen bijvoorbeeld je cravings en metabolisme, én het vermogen van je lichaam om vet te verbranden of juist opslaan.
Waarom je menstruatie uit kan blijven als je het ketodieet volgt
Hoewel het ketodieet er in eerste instantie helemaal niet op gericht was om mee af te vallen, is dat inmiddels wel waar veel mensen het voor gebruiken. En veel afvallen zorgt ervoor dat je menstruatie uit kan blijven, schreven we al eerder. Wanneer je (plotseling) veel afvalt, krijgt je lichaam namelijk een seintje dat het niet genoeg energie heeft om een zwangerschap aan te kunnen.
Dit vind je vast ook leuk: Maak je lichaam zwangerschapsproof met de tips van een hormoon-expert
Daarnaast wordt te weinig eten door je lichaam gezien als vorm van stress, en ook daardoor schiet je lichaam in ‘overlevingsmodus’. Zelfs als je het ketodieet gebruikt om een beetje af te vallen, is het voor je menstruatie dus wel belangrijk om genoeg calorieën te blijven eten.
Daarbij is het zo dat er in vetweefdel allerlei hormonen zitten opgeslagen. Die worden normaal heel langzaam in je bloed afgegeven, maar als je veel vet verbrandt, komen ze zo snel vrij dat ook daardoor je hormonen uit balans kunnen raken. Ook als je menstruatie niet wegblijft, kan hij daardoor op z’n minst onregelmatiger worden.
Positieve effecten van het ketodieet op je hormonen
Maar: het ketodieet kan ook positieve effecten hebben op je lichaam. Dat geldt vooral voor bepaalde fasen in je menstruatiecyclus. Grofweg is onze cyclus opgedeeld in de folliculaire fase, de fase vóór de eisprong, en de luteale fase na de eisprong. In die eerste fase maakt je lichaam vooral oestrogeen aan, in de tweede fase juist veel progesteron.
Oestrogeen verhoogt onder andere onze gevoeligheid voor insuline, een hormoon dat erbij helpt om glucose op te nemen in de cellen en dus koolhydraten efficiënt om te zetten in energie. In de eerste fase heb je dus als het ware meer aan koolhydraten dan in de tweede fase van je cyclus, wanneer je minder oestrogeen aanmaakt en koolhydraten minder goed omzet in energie. In die fase sla je juist sneller vet op en verhoogt je bloedsuikerspiegel sneller als je koolhydraten eet.
Dit vind je misschien ook interessant: Voeding gebruiken als medicijn: een voedingsdeskundige legt uit
Het koolhydraatarme en vetrijke ketodieet zou in de luteale fase dus goed zijn om verminderde insulinegevoeligheid te omzeilen en ervoor te zorgen dat je bloedsuiker en hormonen in balans blijven. Toch raadt Metcalf aan om in de eerste fase van je cyclus met het ketodieet te starten, als je dat graag wilt.
Oestrogeen zorgt namelijk niet alleen voor meer vermogen om koolhydraten in energie om te zetten, maar gaat ook samen met minder impulsief gedrag. In de tweede fase is het ketodieet weliswaar nuttiger, maar kun je cravings naar heerlijke pasta een stuk moeilijker weerstaan.
Luister naar je lichaam
Het klinkt natuurlijk allemaal wat zwart/wit, die eerste en tweede fase en wel/geen ketodieet. Maar je cyclus gaat geleidelijk en ook qua eten kun je het best wat gematigder aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld langzaam minderen met koolhydraten in plaats van je inname meteen drastisch terug te schroeven, of alleen in de tweede fase van je cyclus wat minder koolhydraten en meer vetten eten.
Want ‘objectief gezond’ eten mag dan klinken als een goed plan, maar uiteindelijk is luisteren naar je lichaam het allerbelangrijkst.
Meer over het ketodieet:
- Het ketodieet compleet: afvallen met koolhydraatarm en vetrijk eten. Hoe werkt dat?
- De do’s en don’ts van het ketodieet uitgelegd door een voedingsdeskundige
- Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!