Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 1 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Waarom je vanaf nu altijd Keti Koti wilt vieren (én hoe je dat elke dag doet)

In Nederland zijn er allerlei feestdagen waarvoor we een dag niet naar school of werk hoeven: van Kerst tot Pasen. Maar als we zelfs van Pasen en de paashaas een officiële feestdag maken, waarom dan niet van Keti Koti? Hét jaarlijkse moment om stil te staan bij de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Vandaag, op 1 juli, is het Keti Koti. Je hebt er ongetwijfeld weleens van gehoord, maar toch weten velen niet precies wat we vieren en staat lang niet iedereen in Nederland stil bij hoe belangrijk deze dag in onze geschiedenis is.

Keti Koti: wat is het?

Keti Koti is dé dag dat de slavernij in ons land wordt herdacht, maar ook de dag waarop vrijheid wordt gevierd. De term Keti Koti  betekent dan ook letterlijk ‘ketenen verbroken‘. Inmiddels is het namelijk (slechts) zo’n 160 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Dit gebeurde in 1863.

De slavernij werd dan wel op die dag afgeschaft, maar toch moesten de tot slaaf gemaakten nog zo’n tien (!) jaar lang doorwerken ‘onder toezicht’… En hun eigenaren? Die werden gewoon gecompenseerd door de Nederlandse overheid. Uiteindelijk verlieten de slaven pas echt in 1873 de plantages.

Waarom vieren we Pasen maar geen Keti Koti?

In de landen waar de slavernij plaatsvond, is 1 juli dan ook een nationale feestdag, maar waarom eigenlijk nog niet in Nederland zelf?

Eigenlijk is het best vreemd (lees: ontzettend vreemd) dat we landelijk een dag vrij krijgen om paaseitjes te zoeken van de zogenaamde paashaas of om de verjaardag van de koning te vieren, maar dat Keti Koti in het lijstje van officiële feestdagen niet te bekennen is.

Gelukkig hoef je daar niet op te wachten, want Keti Koti wordt groots gevierd door het hele land.

Keti Koti vieren? Dat doe je zo

Deze dag, die ook wel de dag van de emancipatie wordt genoemd, mag dan nog wel geen officiële feestdag zijn, maar dat betekent niet dat jij deze dag ongehoord voorbij hoeft te laten gaan.

Het is immers een dag die iedereen in de Nederlandse cultuur iets aan gaat. Des te belangrijker is het om samen deze vrijheid te vieren. Hoe doe je dat?

Wie weleens naar Keti Koti is geweest, weet dat het behalve een herdenking is van een belangrijke dag in onze geschiedenis, ook een vrolijke bedoening is van muziek, feest, eten, optredens, dansen, films, lezingen en samenzijn.

Het wordt in het Oosterpark in Amsterdam gevierd bij het nationaal monument Slavernijverleden. Ook de burgemeester Femke Halsema is erbij aanwezig. Daarnaast wordt Keti Koti ook uitbundig gevierd in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Maar ook in Zwolle, Tilburg, Almere, Arnhem en Assen vind je herdenkingen.

Niet iedereen Keti Koti

Toch is niet iedereen het er mee eens dat 1 juli feestelijk wordt gevierd. Op het journalistieke platform Oneworld vertelt journalist van AFRO Magazine Marvin Hokstam namelijk, dat hij in tegenstelling tot velen liever geen Keti Koti viert. “Hoe kun je vieren dat je iets terugkrijgt wat nooit van je had mogen worden afgenomen?,” stelt hij geheel terecht. “Het is geen feest”, meent hij.

Hokstam pleit er dan ook voor dat niet enkel het feest belangrijk is om te vieren, maar vooral de herdenking van de slachtoffers.

Het hele jaar stilstaan bij het slavernijverleden

Hoe mooi het idee ook is om jaarlijks bij de afschaffing van de slavernij stil te staan, zo’n dagje per jaar samenkomen is natuurlijk niet genoeg.

Uiteindelijk wil je dat iedereen het hele jaar door stilstaat bij het slavernijverleden en bewust is van racisme dat vandaag de dag plaatsvindt.

Hoe doe je dat?

Inlezen

Lees je in over de geschiedenis van Nederland en het slavernijverleden. Op school leer je namelijk niet alle details over wat Nederland op z’n kerfstok heeft. Van boeken (die je vind via Withuiswerk) tot exposities in musea als Het Tropenmuseum: er is veel te vinden over het onderwerp.

Films van zwarte makers

Op het streamingsplatform voor films van zwarte makers Pepr vind je een hele collectie aan films speciaal samengesteld voor Keti Koti. Kijken dus!

Doneren

Wil je directer bijdragen aan bewustwording rondom het slaverniijverleden en racisme? Dan kan je natuurlijk organisaties steunen die zich hiervoor inzetten door geld te doneren.

En natuurlijk: het begint bij jezelf. Want racisme zit in de kleinste dingen.

Zien we je zaterdag?

Het wordt tijd dat we het over anti-Aziatisch racisme hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️