7x kenmerken van een verborgen depressie
Sommige mensen lijken het allemaal voor elkaar te hebben. Het lijkt alsof ze alles op een rijtje hebben en altijd vrolijk zijn. Maar achter die glimlach schuilt vaak meer dan je denkt. Zelfs de meest opgewekte mensen kunnen te maken hebben met een donkere periode en dat is waar een verborgen depressie om de hoek komt kijken. Omdat ze zo gelukkig overkomen, valt het vaak niet op dat ze worstelen.
Hoewel een depressie bij iedereen anders ervaren wordt, zijn er wel enkele gemeenschappelijke kenmerken van een verborgen depressie die veel mensen zullen herkennen.
Verborgen depressie
Mensen die ermee te maken hebben, lijken misschien altijd druk bezig, sociaal en energiek, maar van binnen voelen ze zich leeg of overbelast. Juist omdat de symptomen vaak subtiel zijn, is het niet altijd makkelijk om te herkennen, zelfs niet door de persoon zelf. Wanneer jij deze symptomen herkent, kan je (onbewust) last hebben van een verborgen depressie.
Perfectionisme
Herken je dat? Die innerlijke criticus die constant tegen je schreeuwt dat het nog niet goed genoeg is? “Waarom zag je er niet mooier uit?”, “Je had die deadline echt wel sneller kunnen halen”. Perfectionisme kan je dagelijks het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent. Het kan zelfs zo ver gaan, dat je jezelf niet meer kunt waarderen, omdat je altijd op zoek bent naar minpuntjes.
Gevoel voor verantwoordelijkheid
Misschien voel je je weleens alsof je de wereld op je schouders draagt. Of je nu thuis, op je werk of met je vrienden bent; je voelt altijd de drang om alles en iedereen te beheren. Jij bent degene die ervoor zorgt dat alles soepel loopt en als iets misgaat, voel jij je verantwoordelijk. Maar hier is een kleine reminder: je hoeft niet alles in je uppie te dragen; het is oké om hulp te vragen.
Dissocieren
Wanneer je in een ongemakkelijke situatie komt, of overweldigende emoties voelt, heb jij de neiging om jezelf te verliezen in je eigen gedachten of droomwereld. Als het ware ben je je aan het dissociëren van de werkelijkheid. Dat is op zich niet erg; mits je later stil staat bij de ongemakkelijke gedachten of pijnlijke emoties. Doe je het niet, kan het je van binnen opvreten en zul je juist je somber voelen.
Controle houden
Een ander symptoom van verborgen depressie is dat je altijd in control wil zijn. Je vind het moeilijk om dingen los te laten en daardoor kun je moeilijk écht van dingen genieten. Daarbij is het behoorlijk vermoeiend om altijd alles maar te moeten managen. Je kunt namelijk niet alles ten alle tijden controleren.
Focus op taken
“Als ik dit afmaak, voel ik me beter”, “Als ik die taak voltooi, dan ben ik genoeg”. Herkenbaar? Veel mensen voelen zich meer waard wanneer ze bepaalde taken afronden of prestaties afronden. Maar juist deze houding kan ervoor zorgen dat je stress of somberheid zal ervaren. Je kunt namelijk niet je eigenwaarde laten afhangen van de mate van productiviteit. Dat zou betekenen dat je op een ‘luie’ dag altijd een naar gevoel overhoud.
Focus op anderen
Wanneer jij de focus op anderen legt, zul je jezelf en je eigen behoefte vergeten. Je bent namelijk zo veel bezig met anderen, dat je je eigen geluk niet meer belangrijk vindt. Dit kan uiteindelijk leiden tot sombere gevoelens, zoals een verborgen depressie.
Mentale worsteling
Een verborgen depressie gaat vaak gepaard met andere mentale struggelingen of aandoeningen, zoals angstaanvallen, OCD of een eetstoornis. Deze bijkomende struggles kunnen de situatie verergeren, omdat ze de persoon nog meer isoleren van de buitenwereld. Vaak proberen mensen deze gevoelens te onderdrukken of te verbergen, uit angst voor oordeel of omdat ze niet willen laten zien dat ze het moeilijk hebben.
Herken jij (of iemand anders) in deze symptomen? Dan zul je het wellicht ook moeilijk vinden om hier hulp voor te vragen. In dit artikel leggen we uit waarom het juist heel belangrijk is om anderen om hulp te vragen.