Waarom worden katers erger als je ouder wordt? Dit is het antwoord
Je bent vanochtend al drie keer halsoverkop naar de wc gerend, voelt je slap en trillerig, je hoofd bonkt en je mond is kurkdroog. Shit, een paar jaar geleden kon je toch wel een paar biertjes aan zonder in een slappe dweil te veranderen?
Klopt, is waarschijnlijk het antwoord. Maar hoe ouder je wordt, hoe erger je katers zijn. Old, wild and free blijkt de volgende dag toch een stuk minder leuk dan gedacht. Maar waarom eigenlijk?
Het antwoord is simpel: dat heeft met je metabolisme, je stofwisseling, te maken. Hoe ouder je wordt, hoe langzamer die gaat, en dat is niet bepaald handig. Waar studenten biologisch gezien in de bloei van hun leven zijn, ben je na je vijfentwintigste langzaam gaan verwelken en wordt je lichaam steeds minder efficiënt. De snelheid van je ‘aftakeling’ wordt trouwens wel bepaald door onder andere je DNA en eetpatroon.
Dit vind je vast ook interessant: Ik dronk 40 dagen geen alcohol en uh… tja…
Mitochondria
Je stofwisseling zorgt ervoor dat alcohol wordt verwerkt door je lever. Als je jong bent, gebeurt dat in een uurtje of twee, maar als je ouder wordt, wordt dat steeds langer. Specifieker gezegd heeft het te maken met je mitochondria, zogenaamde celorganellen die functioneren als energieomzetter. Mag je meteen meer vergeten, maar het komt erop neer dat de enzymen in je lichaam die mitochondria nodig hebben om zich te ontdoen van de toxines die in je bloed komen door de alcohol. Dus hoe minder van die enzymen met mitochondria je hebt, hoe meer je de kater voelt. Je drinkt hetzelfde, maar je lever verwerkt het minder snel.
Er is overigens ook nog een andere verklaring: de langzamere stofwisseling als we ouder worden, zorgt er over het algemeen ook voor dat we wat aankomen. De alcohol wordt dan verspreid over een groter lichaam, waardoor je het minder snel merkt, aldus onderzoeker Constance Scharff tegen Greatist. Gevolg: je zult meer drinken voor hetzelfde effect, en ook daardoor worden katers erger als je ouder wordt.
Tegenstrijdig
Eigenlijk zijn er dus twee ontwikkelingen die tegenstrijdig zijn aan elkaar: aan de ene kant drink je meer, aan de andere kant kan je lever dat minder goed verwerken. Dus hallo, hoofdpijn.
Of er iets aan te doen is? Voor een sneller metabolisme helpt het om gezond te eten, voor je kater kun je op de korte termijn gewoon koffie drinken. Cafeïne helpt om de effecten van adenosine tegen te houden, waardoor de hoofdpijn minder wordt. Maar hoe dan ook: succes vandaag. (Je zult het nodig hebben.)
Meer lezen over de invloed van alcohol?
- Een pilletje in plaats van alcohol: is dat nou zo’n ramp?
- Dit zijn de effecten van alcohol op je lichaam (waarschijnlijk erger dan je denkt)
- 10 redenen waarom (soms) stoppen met alcohol drinken goed voor je is