Koken met kastanjes: hoe doe je dat?
Poffen, koken of roosteren. De kastanjes die in de herfst naar beneden vallen van de bomen, zijn ideaal voor in de keuken. Voor zowel zoete als voor hartige gerechten.
In de herfst zijn kastanjes een smaakmaker op het menu, maar hoe dan?
Wat zijn kastanjes?
Kastanjes zijn noten. Het is een geslacht van de loofboom waar negen verschillende soorten bomen van zijn. Als ze aan de bomen hangen, zijn ze nog omringd met een prikkelige schil. Wanneer de zomerperiode erop zit en ze rijp zijn, vallen ze van de boom en kunnen we ze oprapen en dus opeten!
De soorten kastanjes en met welke je kunt koken of bakken
Er zijn twee verschillende soorten kastanjes: de wilde kastanje en de tamme kastanje. Van de wilde kastanje kan je beter afblijven. Deze smaken bitter en zijn zelfs giftig. De tamme kastanje is daarentegen zoet en wel geschikt om te verwerken in allerlei herfstgerechten.
Waarop je moet letten als je kastanjes van de grond raapt
Soms je kun je de tamme kastanjes kopen in de winkel, maar je kunt ze ook van de grond rapen tijdens een verfrissende herfstwandeling.
Er zijn een aantal dingen waarop je kan letten om erachter te komen of je een eetbare kastanje in je handen hebt of niet.
Volgens het platform Zuinig zijn wilde en tamme kastanjes redelijk goed te onderscheiden..
Als je de wilde kastanje vergelijkt met de tamme, zie je dat allebei de noten een andere schil hebben. De schil van de tamme kastanje is vrij zacht en heeft zachte stekels. Deze prikken niet heel erg. De schil van de wilde kastanje is veel stugger en de stekels zijn scherper.
Als je ze zelf van de grond wil rapen, kun je ook de wildplukwijzer raadplegen.
Verschillende bereidingswijzen van de kastanje
Rauw eten
De kastanjes kun je ook rauw eten als je ze uit hun schil haalt. Ze smaken dan nootachtig. Over het algemeen vinden mensen kastanjes wel lekkerder als ze verwerkt zijn, bijvoorbeeld door ze te koken.
Poffen
Kastanjes kun je op verschillende manieren poffen: in de oven, in de pan of in een airfryer. Je kunt ze zo opeten, maar ze zijn ook lekker met een klontje roomboter en snufje zeezout. Daarnaast kun je ze ook in gerechten verwerken. Nadat je ze gepoft hebt, kun je er bijvoorbeeld kastanjemeel van maken. Dat is weer lekker voor bijvoorbeeld kastanjecake.
Koken
Koken is een andere bereidingswijze van de kastanjes waarmee je ook weer andere lekkernijen kan maken, bijvoorbeeld deze kastanjetaart. Naast zoete lekkernijen zijn gekookte kastanjes ook lekker in hartige maaltijden, bijvoorbeeld in deze heerlijke plantaardige soep met kikkererwten.
Roosteren
Wie meer van hartige gerechten houdt, kan de kastanjes in plaats van te koken, ook roosteren in de oven. Lekker om bijvoorbeeld varkensrollade mee te vullen met pompoen en pruimen.
Hoe bewaar ik de kastanjes?
De tamme kastanjes zijn bederfelijk, omdat ze in het begin veel vocht vasthouden. Ook zijn ze gevoelig voor schimmels en daarom is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren.
Bewaar ze in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Dan zijn ze twee tot drie weken houdbaar. Om ze langer te bewaren, kun je ze ook invriezen.
De kastanjes geven ons dus veel verschillende mogelijkheden in de keuken om mee te koken of bakken.
Leuk voor de creatieveling die koken als hobby heeft en graag nieuwe dingen uitprobeert, maar ook voor iedereen die van wandelen houdt en nog niet weet wat hij vanavond op tafel moet zetten.