What comes around goes around: dít is hoe karma werkt
‘What comes around goes around’ of ‘boontje komt om z’n loontje’. Er zijn allerlei verschillende gezegdes die het principe van karma vertellen, namelijk: wie goed doet, wie goed ontmoet. Maar, er is natuurlijk niet écht iemand die in de gaten houdt of jij niet af en toe een leugentje om bestwil maakt. Hoe werkt werkt de wet van karma nou eigenlijk?
Of het nu gaat om net iets te vaak je eigen hachje redden of af en toe een middelvinger opgooien in het verkeer: volgens de wet van karma komt de energie jij de wereld instuurt ook weer terug, en die kan behoorlijk tegen je werken óf juist voor je, wanneer je liefdevol omgaat met de wereld om je heen.
Werkt karma echt? En moet je een modelburger zijn om geen slechte karma op te lopen? We duiken in de wondere wereld van karma.
Karma: wat is het?
Het laatste beetje eten opeten of niet helemaal eerlijk zijn over die ene leuke collega naar je partner: zal deze ‘slechte’ actie terugkomen?
Reïncarnatie
Vrij vertaald betekent karma in het Sanskriet ‘actie‘ of ‘werking‘. De wet van karma slaat in het hindoeïsme en boeddhisme op het principe van oorzakelijkheid. Daarmee wordt bedoeld dat fysieke, maar ook mentale acties gevolgen zullen hebben voor dit leven. Dat niet alleen, ook zou het invloed hebben op volgende levens door reïncarnatie.
Karma is daarmee dus eigenlijk de optelsom van al jouw acties én gedachten. Die kunnen namelijk positief of negatief zijn. Heb je als mens goede daden verricht en heb je goede gedachten gehad, dan kom je als mens (of dier) beter terug op aarde, zo luidt de wet.
Andersom geldt echter óók dat wanneer je geen goed leven hebt geleid, met slechte daden en boze gedachten, dat je in het volgende leven terugkomt als een ‘lager’ persoon. Of zelfs als dier… Grote kans dat er in je volgende leven veel tegenzit. Je status of gezondheid kunnen er bijvoorbeeld flink onder leiden, zo zegt de wet van karma.
Karma is overal
Hoewel het woord karma stamt uit het Sanskriet en de wet van karma uit het hindoeïsme en boeddhisme komt, is hetzelfde principe net zo goed in onze eigen taal verweven.
Denk maar eens aan spreekwoorden als ‘boontje komt om z’n loontje’ maar ook ‘wie een kuil graaf voor een ander valt er zelf’ in’. Een goed mens zijn en zonder zonden door het leven gaan, wordt dan ook in veel religies nagestreefd. Karma is dus eigenlijk overal.
Hoe werkt karma?
De wet van karma mag dan algemeen bekend zijn, maar het is natuurlijk niet zo dat jouw acties en gedachten nauwlettend in de gaten worden gehouden door iemand die dan vervolgens bepaalt welke ‘straf’ jij daarvoor terug krijgt.
Het zit anders: karma gaat vooral over wat zich in je leven manifesteert en heeft te maken met de wet van aantrekking (die wetenschappelijk te verklaren is door middel van trillingen). Geloof jij zelf dat je weinig waard bent en altijd pech hebt, dan is kans groot dat je daarmee geen mensen in je leven aantrekt die dat wél denken. Ofwel: what comes around goes around.
“Als daar je diepe innerlijke overtuiging zit, zal dat onbewust de situatie zo beïnvloeden dat er steeds iets vergelijkbaars gebeurt en het gevoel wordt herleefd,” vertelde Marnix van Rossum, die jarenlang het boeddhisme bestudeerde, eerder aan BEDROCK.
Uit een slechte daad kan daarom moeilijk iets goeds voortkomen. Wanneer jij daarentegen vaak iets voor een ander doet en minder vaak aan jezelf denkt, zal je vanzelfsprekend meer mensen om je heen verzamelen en dat ook doen. Best simpel, toch?
Karma in de praktijk
Gelukkig betekent dat niet dat een leugentje om bestwil je straks de das om doet, want karma gaat over een dieper niveau en zit verweven in onze overtuigingen ten opzichte van onszelf en anderen.
De bekende ‘karmapunten‘ scoor je dus niet ‘even makkelijk’ door niet écht oprecht blij voor iemand te zijn of door enkel voor je eigen bestwil interesse te tonen. Nee, karmapunten scoor je door oprecht een goed mens te zijn.
En bad karma dan?
Ben je klaar met die negatieve spiraal in je leven? Met de dingen die altijd maar tegen te lijken zitten? Met alles wat mis gaat en de negatieve mensen die je aantrekt? Dan kan je daar gelukkig wel degelijk iets een doen. Hoe?
Ondermeer door verantwoordelijkheid te nemen voor de dingen die gebeuren in je leven, op onderzoek uit te gaan naar jouw onderliggende overtuigingen (over jezelf en anderen), andere gedachten over een voorval proberen aan te nemen en negativiteit te zien als lessen in plaats van fouten.
Wordt het hoog tijd voor meer goede karma? Op deze 7 manieren creëer je een goed karma.