Deze 10 karaktereigenschappen kunnen tekenen van trauma zijn
Ieder persoon is uniek met een eigen persoonlijkheid en karaktereigenschappen. Jij hebt zelf ook trekjes. Dit soort eigenschappen zijn menselijk, maar soms ook te wijten aan angst of trauma. Daarom hier een lijstje met 10 karaktereigenschappen die weleens tekenen van trauma zouden kunnen zijn. Wie weet herken jij jezelf of juist iemand anders erin.
Onderzoek heeft al aangetoond dat er een verband ligt tussen trauma en symptomen van angst. Zo kunnen ervaringen uit onze kindertijd vaak leiden tot bepaalde gedragen en eigenschappen in ons volwassen leven. Karaktereigenschappen dus die we makkelijk kunnen herkennen (en uitleggen) door deze trauma’s.
Karaktereigenschappen met tekenen van trauma
Het gaat hier allemaal om het “traumabrein”. Dat is een gevolg van jeugdtrauma’s. Hierdoor ontwikkel je aardig wat angst in verschillende situaties. Die angst zorgt dus voor reacties die je ziet in het dagelijks leven. Veel van deze eigenschappen worden overigens ook ervaren door mensen zonder trauma. Ze kunnen ook op een andere manier worden verklaard. Hier de lijst met de 10 karaktereigenschappen:
1. De telefoon niet opnemen en belletjes vermijden.
Je telefoon beantwoorden lijkt een van de normaalste zaken die er zijn, maar dit is niet voor iedereen het geval. We hebben het dan ook niet over luiheid en het niet wíllen opnemen. Het gaat echt om een angst en het vermijden van adrenaline. Voor een persoon met een traumageschiedenis is die vermijding een veelvoorkomend gevolg. Het beantwoorden van een onverwachte oproep kan voor hen al angst oproepen.
Hoe trauma’s in je jeugd je dagelijks leven nog steeds beïnvloeden
2. Jezelf afsluiten of stil zijn tijdens evenementen of in een sociale omgeving
Lijkt op voor de hand liggende sociale angst en dat is het soms ook. Mensen met een trauma hebben hier alleen een andere oorzaak voor. Het kan bijvoorbeeld zijn door het opgroeien in een chaotische omgeving. Ze raken vaak overprikkeld in sociale omgevingen en het kan voelen alsof er geen manier is om een mentale pauze te nemen. In plaats van die confrontatie aangaan, kiezen ze ervoor om even uit te checken.
3. Nerveus of ongemakkelijk worden wanneer iemand té dichtbij zit
Persoonlijke ruimte, daar is iedereen wel een beetje gehecht aan. Je zit bijvoorbeeld in een bioscoopzaal waar geen stoelen tussen de verschillende groepjes zitten. Wanneer mensen zijn opgegroeid in een omgeving waar grenzen zijn geschonden, dan hebben zij een groter bewustzijn tijdens zo’n situatie. Je let constant op je positie in een menigte of kamer. Er is dan een grotere behoefte aan je eigen persoonlijke bubbel. Eentje die ook essentieel is voor het behoud van je eigen comfort.
4. Op bepaalde plekken moeten zitten tijdens restaurantbezoekjes of andere sociale evenementen
Veel overlevenden van trauma zitten liever met hun rug tegen de muur, in plaats van bij een deur of open ruimte. Een plek die je niet kan kiezen als je bijvoorbeeld uit eten gaat in een restaurant. Een constante staat van hypervigilantie houdt hun zenuwstelsel klaar voor elke bedreiging. Wanneer ze in een hoek de kamer goed kunnen observeren, lijken ze meer te ontspannen. Een kalmte die ze zeker willen hebben.
5. Te veel drinken of te veel eten
Jeugdtrauma’s kunnen zorgen voor het ontwikkelen van manieren om jezelf te kalmeren. Je ziet dat dit vaak in de vorm van te veel eten of drinken gebeurt. Er is ook een verband tussen trauma/angst en eten en drinken. Mensen met een eetstoornis hebben namelijk vaak een geschiedenis met trauma uit hun kindertijd. Je (ongezonde) relatie met voedsel en drank heeft dus vaak te maken met onvervulde behoeften uit je jeugd.
6. De deur niet openen voor onverwacht of onuitgenodigd bezoek
Er zijn twee type mensen: degene die de deur openen en degene die zich verstoppen totdat de aankloppende persoon weer vertrekt. Dat laatste is een reactie die vaak voorkomt bij mensen die trauma’s hebben. Het gaat om een gevoel van paranoia en angst dat in verbinding staat met die jeugdherinneringen. Het is vaak een gevoel als kind dat je niet kunt ontsnappen.
7. Altijd verontschuldigen, zelfs voor de dingen die niet jouw schuld zijn
Dit karaktereigenschap is vaak een gevolg van trauma; waarschijnlijk emotioneel misbruik of verwaarlozing in onze kindertijd. Wanneer we constant worden bekritiseerd of het gevoel krijgen dat alles onze schuld is, dan ontwikkelen we een gevoel van schaamte. Dit zorgt weer voor een behoefte om je altijd te verontschuldigen, zelfs als je weet dat je niets verkeerd hebt gedaan.
Het effect dat trauma’s in je kindertijd kunnen hebben op je volwassen leven
8. Het hebben van een snelle schrikreflex
Zo’n reflex kan handig zijn, maar is vaak het gevolg van jeugdtrauma’s. Als het zenuwstelsel voortdurend ontregeld is, dan is een snelle reactie erg gebruikelijk. Dit kan zijn op geluiden of prikkels die anderen misschien niet eens opmerken of last van hebben.
9. Geen bezoek bij jou, want dan heb je niet in de hand wanneer zij weggaan
Je wilt geen mensen in jouw huis, omdat je de controle in eigen hand wilt hebben. Je nodigt mensen daarom niet snel uit. Dit gedrag kan een gevolg zijn van het opgroeien in een huis waarin grenzen vervaagd waren en privacy vaak geschonden is.
10. Meer comfortabel zijn bij bepaalde mensen dan anderen
Dit kan komen door het opgroeien in een omgeving waar volwassenen niet altijd veilig en betrouwbaar zijn. Het gevolg? Je voelt je snel ongemakkelijk rondom nieuwe mensen. Mensen met jeugdtrauma’s hebben vaak een verhoogd gevoel van comfort of veiligheid bij bepaalde mensen. Dit is iets wat voor hen erg belangrijk is.
Adem in. Adem uit. Hoe je met ademhaling trauma’s en spanning kunt loslaten