Dit is wat kaneel kan betekenen voor je gezondheid (en wat niet)
Door de appeltaart, in je bakje havermout of granola of bovenop een cracker met pindakaas, met kaneel kan je veel gerechten net dat beetje extra zoetigheid geven. Geen wonder dat het zo’n geliefd kruid is! Maar naast lekker en zoet, is kaneel ook hartstikke gezond. Het kruid heeft veel helende eigenschappen, mits je er niet te veel van gebruikt (“jahaaaa, mam!”).
Kaneel is misschien wel één van de bekendste en meest gebruikte kruiden in de keuken. Maar voordat we ons verdiepen in de gezondheidsvoordelen van hete zoete kruid, is het misschien leuk om te weten hoe het groeit en wordt verwerkt (kaneel is namelijk de gedroogde binnenkant van de schors van de Cinnamomum verum – de kaneelboom).
Waarom is kaneel gezond?
Allereerst is het goed om te weten dat er 2 verschillende soorten kaneel bestaan, cassia en Ceylon. De kaneel die wij het meest eten, is cassia (of een mix van cassie met een beetje Ceylon). De kaneel die het meest ‘echt’ (en duurder) is, is Ceylon.
Is de ene soort beter dan de ander, vraag je je nu natuurlijk af. Het is zo dat de essentiële oliën die zich in de soorten bevinden wel van elkaar verschillen, maar dat de ene soort niet per definitie meer voordelen heeft dan de ander. Wel is het zo, lezen we op Healthline, dat Ceylon kaneel minder schadelijk is als er te veel van wordt gegeten.
Kaneel bevat veel antioxidanten
Antioxidanten beschermen het lichaam tegen ziektes. Kaneel bevat niet zoveel vitaminen en mineralen, maar relatief veel antioxidanten (meer dan bijvoorbeeld knoflook) die ontstekingsremmend werken.
Lekker met kaneel: Gebakken havermout uit de oven met pindakaas en kaneel
Kaneel is goed voor je darmen
Kaneel bevat pro-biotische eigenschappen die helpen om goede bacteriën in je darmen aan te maken die de slechte onderdrukken. Kaneel aan je eten toevoegen kan zo infecties tegengaan, kan dus zorgen voor een beter darmgezondheid.
Het helpt bij het controleren van je bloedsuikerspiegel
Uit onderzoek onder mannen blijkt dat kaneel zich an voordoen als insuline en zo de bloedsuikerspiegel in het lichaam kan verlagen. Ook helpt het bij het transport van glucose in het lichaam.
Meer onderzoek is nodig
Maar om verdere échte gezondheidsclaims te maken en te zeggen dat kaneel daadwerkelijk het risico op bepaalde ziektes kan reduceren, moet nog meer onderzoek worden gedaan. Er wordt gezegd dat het kruid helpt bij ziektes als diabetes, HIV en kanker, maar de harde conclusies kunnen nog niet worden getrokken.
Aan het einde van de streep is kaneel een perfect middel dat smaak kan toevoegen, zonder veel calorieën met zich mee te brengen én ontstekingsremmende effecten heeft.
Lekker: De super spice smoothie: een smoothie-recept voor een extra kick dit weekend
Waneer is kaneel niet goed voor je?
Op de website van het Voedingscentrum lezen we dat kaneel een stofje bevat (Coumarine) dat – na lange tijd veel kaneel eten – schadelijke effecten op je gezondheid heeft. Als jij gevarieerd eet, hoef je je geen zorgen te maken op een overschot aan kaneel.
Daarnaast is kaneel ook rijk aan histamine. Zelf heb ik ervaren dat o.a. veel gebruik van kaneel mijn psoriasisklachten triggerde (en ik dus overgevoelig bent voor histamine).
De boodschap in dit geval? Te veel is nooit goed voor je en zolang je kaneel gematigd toevoegt aan je eten, is het simpelweg een heerlijk kruid waarmee je veel gerechten een zoete touch kunt geven zonder suiker te gebruiken.
Meer over je gezondheid en voeding
- Dit zijn de gezondheidsvoordelen van havermout
- Meer groente eten, hoe dan? Op deze manier voeg je meer groenten toe aan je ontbijt
- Dit eten mensen met het blue zone-dieet (het eetpatroon waarmee je langer leeft)