Op deze manier wordt je volgende kampeertrip duurzaam en verantwoord
Wil je jezelf onderdompelen in de schoonheid van de natuur, even offline zijn en lekker opladen zonder afleiding van buitenaf? Dan doe je er waarschijnlijk goed aan om een (duurzame) kampeertrip te maken.
De lente, zomer en herfst (en soms de winter!) lenen zich daar perfect voor. Maar, hoe zorg je ervoor dat jouw volgende kampeertrip duurzaam en verantwoord is?
We delen handige tips waarmee je én een fijne kampeertrip maakt én zorgt dat jouw ecologische voetafdruk beperkt blijft. Want laat de natuur nou juist vaak de reden zijn waarom we in eerste instantie gaan kamperen.
Kamperen in harmonie met de natuur
We love camping: in slaap vallen onder de sterren, het ochtenddauw op het gras langzaam zien verdampen, koffie zetten op een gasbrandertje en de tijd hebben om te wandelen, in alle rust je ontbijtje maken en genieten van wat de natuur in de omgeving te bieden heeft.
Juist als de natuur één van de redenen is dat je zo van kamperen houdt, is het extra belangrijk om de natuur in acht te nemen tijdens je vakantie.
Nu is het als mens natuurlijk onmogelijk om klimaatneutraal te leven, maar bewuste keuzes maken waar mogelijk, kan wél. Juist als kampeerder pur sang is het belangrijk om te leven in harmonie mét de natuur in plaats van er tegen.
We helpen je daarbij op weg met duurzame kampeertips.
Een duurzame kampeertrip
Er zijn een paar gouden regels die je al-tijd wilt hanteren als je gaat kamperen, of dat nu met een vrolijk oud busje of een tentje is.
Dit zijn ze:
Maak de kampeerspot schoon (óók als de rommel het niet van jou is)
Als je gaat kamperen, zul je een plekje moeten uitzoeken waar je gaat overnachten. Natuurlijk zijn er tal van fijne eco-campings te vinden die wij hoogstpersoonlijk een bezoekje brachten in ‘BEDROCK ontdekt Nederland‘, maar stiekem is wildkamperen ook ontzettend leuk.
Via apps als Park4Night vind je plekjes waar jij (legaal) kunt kamperen met je busje of tent. De heilige regel is dan niet alleen altijd ‘leave no trace’, (ofwel: laat geen rommel achter) maar ook: maak de plek schoon waar jij kampeert. Oók als de rommel niet van jou is.
Helaas is de kans aanwezig dat je wc-papier of ander afval aantreft, dus zorg dat je zo’n handige afvalprikker aanschaft en zorg dat je op een schoon plekje kampeert en ‘m weer netjes achterlaat.
Dat is niet alleen fijn voor jezelf en belangrijk voor de omgeving, je nodigt er ook anderen mee uit de plek netjes te houden.
Helemaal in de drukke zomermaanden worden kampeerplekken snel rommeliger, dus juist dan is jouw input om de natuur netjes te houden, extra belangrijk.
Ga voor duurzame kampeergadgets
Wil jij jouw ecologische voetafdruk verkleinen, dan is één van de effectieve manieren om dat te bereiken door te stemmen met je euro. Hoe? Door het steunen van duurzame merken.
Van goede en duurzame hike- en kampeerkleding van merken als Patagonia tot goede kwaliteit tenten en kampeergadgets kopen die lang mee gaan. Dát maakt jouw kampeertrip duurzaam.
Je vindt kleding en kampeergadgets tegenwoordig steeds vaker van gerecyclede materialen, maar als je zelf geen gear hebt, kun je natuurlijk ook een tent van bekenden lenen. Zo hoef je überhaupt geen nieuwe aankoop te doen.
Ga voor duurzame verpakkingen (van eten)
Wie voor een tijdje de natuur intrekt, zal logischerwijs voldoende eten en drinken mee moeten nemen. Hoe je dat duurzaam doet? Skip aluminiumfolie of wegwerp-vershoudfolie om je eten in te verpakken en ga liever voor duurzame beeswax wraps, herbruikbare plastic bakjes, stainless steel tupperware of ga voor hersluitbare zakjes om etenswaren in mee te nemen.
Gebruik natuurlijke producten
Ga je kamperen, dan wil je altijd rekening houden met de producten die tóch in de natuur belanden.
Van je tandpasta die je buiten uitspuugt tot de zeep die je gebruikt wanneer je jezelf ‘s avonds wast. Ga voor een natuurlijke variant; je doet er niet alleen je eigen lijf een plezier mee (want: geen chemicaliën!), maar ook de natuur.
Hetzelfde geldt voor het afwasmiddel en de zonnebrand waarvan de microplastics je lichaam binnendringen, maar via het water ook het koraal kunnen beschadigen.
Go camping!
Kamperen is een geweldige manier om meer in contact te komen met de natuur, om te onthaasten en is bovendien een relatief goedkope manier om buiten te zijn en op te laden.
Onthoud dus wél altijd dat je de boel netjes wilt opruimen en dat je juist de meest simpele keuzes bewust wilt maken. Daarin zit het grote verschil dat we kunnen maken! Nu op naar die duurzame kampeertrip!
Terug van vakantie? Zó hou je het zomergevoel ook vast na de vakantie